Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Sabin
      22 iunie 2022
      2 urează frunze verzi

      Maslin salbatic (din samanta) – orificii in frunze

      Un maslin foarte robust din samanta de peste 10 ani a inceput prima oara anul asta sa aiba gauri ca de omida in frunzele superioare. Ce parazit si ce tratament?

      # 132103

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 iunie 2022

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa verificati cu atentie planta si sa ne mentionati daca observati prezenta vreunui daunator: larva/omida, gandacel etc. si sa atasati, de asemenea, cateva fotografii cu acesta.
      In plus, va rugam sa atasati cateva fotografii si cu maslinul in ansamblu.

      # 132154
      0 urează frunze verzi
    • Sabin
      12 iulie 2023

      Un maslin salbatic crescut din samanta care are din primavara, dupa iarna petrecuta afara, o cadere a frunzelor doar pe o parte a crengilor ramificate la varf. Initial am crezut ca sunt cele batrane dar micile frunze care sa le ia locul desi au iesit nu cresc si restul au căzut lasand doar crengi, unele uscandu se partial. E o carenta sau e o boala (vad acum ca unele frunze nu sunt doar galbene ci si cu pete ca in foto). Mentionez ca creste in ghiveci, cum se poate vedea.

      # 176436
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        13 iulie 2023

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi, va rugam sa atasati mai multe fotografii atat cu planta in ansamblu, cat si cu focalizare pe ambele fete ale frunzelor depreciate (cu pete). De asemenea, va rugam sa mentionati daca se observa pete (ca cele de pe frunza fotografiata) si pe unele frunze care inca sunt verzi. In plus, va rugam sa descrieti urmatoarele: conditiile de mediu existente in zona in care va aflati (temperaturi in prezent si iarna, lumina, vant), tipul de substrat in care se afla planta, modul in care ati efectuat udarea in sezonul rece si in prezent, cantitatea aproximativa de apa utilizata la o udare, daca planta este sau nu expusa la precipitatiile existente, daca ati administrat ingrasaminte, daca ati efectuat tratamente fitosanitare, daca ati realizat taieri, daca ati efectuat transplantari, precum si alte detalii care pot fi relevante in acest caz.

        # 176581
        0 urează frunze verzi
        • Sabin
          13 iulie 2023

          Buna ziua. Va multumesc foarte mult pentru ajutor. Inainte de a putea atasa mai multe foto, revin cu informatiile: Nu exista mai multe frunze cu pete, doar cea fotografiata e asa, restul cu probleme doar se ingalbenesc. Cele verzi nu au pete, niciuna nu are pete, doar cate o eventuala (foarte rare) decupari ca si cum ar fi fost frunza muscata de ceva (insa daunatori vizibili nu se vad). Temperatura e cea exterioara acum, cu circa 3-4 ore de soare direct dimineata, deseori cu vant, udare la doua zile, destul de abundent (3 litri), recunosc, insa pamantul e uscat bine si volumul ghiveciului e de 50 l. Iarna a stat acoperit cu o folie speciala cumparata din Hornbach care permitea respiratia, a fost udat foarte rar (cred ca de 2 ori in 5 luni cat a stat acoperit si cu destula atentie sa nu fie in perioada de frig). Nu este foarte expusa precipitatiilor, doar rar cand e cate o furtuna puternica apa poate patrunde. Am administrat AMN Arbori, 500 ml incepand de acum 2 luni. In rest am mai pus cafea, coaja de ou sfaramata si ceva fermentat de coji de portocale. De taiat am taiat cateva crengute de sub etajul cel mai de sus pentru a incuraja cresterea unei pseudo-coroane, dar au ramas destule care cresc in dauna „coroanei”. Nu a fost transplantat de aproape 2 ani.

          # 176585
          0 urează frunze verzi
        • Sabin
          14 iulie 2023

          Iată si pozele.

          # 176696
          0 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            14 iulie 2023

            Buna ziua. Din pacate fotografiile nu au fost atasate cu succes.
            Conform informatiilor oferite, cel mai probabil deprecierea a intervenit in urma unui cumul de factori abiotici, dintre care se aminteste stresul fiziologic suferit in sezonul rece, lipsa fertilizarii optime, lipsa efectuarii taierilor, udarea necorespunzatoare, etc. De moment se recomanda indepartarea tuturor patrilor de planta afectate, depreciate, uscate, respectiv scurtarea ramurilor care prezinta un numar redus de frunze. Puteti avea in vedere inlocuirea stratului superficial al substratului cu unul noi, proaspat, fertil, potrivit pentru aceste plante (ex. Substrat Profesional Plante Verzi, 10 litri). Ulterior, avand in vedere faprul ca maslinul este in ghiveci, iar substantele nutritive sunt limitate, este indicata aplicarea regulata a unui ingrasamant, in perioada de crestere vegetativa (primavara-toamna), precum AMN Powerfertiliser, 500 ml sau AMN BonaVita, 500 ml, prin udare la radacina, conform informatiilor de pe etichete. De asemenea, frunzele sanatoase ramase se recomanda a fi pulverizate regulat cu un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale acestor plante (ex. Plante Mediteraneene Wuxal, 250 ml sau Spray Organic pentru Plante de Interior Zimmerpflanzen, 500 ml, conform specificatiilor de pe eticheta). Evolutia pe viitor a maslinului nu poate fi precizata. Se recomanda urmarea recomandarilor oferite in raspunsurile anterioare.

            # 176722
            0 urează frunze verzi
            • Sabin
              14 iulie 2023

              Va mulțumesc.

              # 176725
              1 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Maslin

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi