• Acest subiect este gol.
Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Bogdan
   31 iulie 2023
   5 urează frunze verzi

   Maslin, frunze galbene dupa transplantare

   Am transplantat un maslin in varsta de 7-8 ani, dintr-un ghiveci ce-i devenea deja prea mic, intr-un ghiveci fix, mare, aflat pe o terasa (ca in poze). Are cam 2-3 saptamani de cand l-am transplantat. La transplantare nu s-a pierdut pamantul lui original, radacina nu prea a fost expusa nici un moment iar in jurul ei am pus cam 5-6 saci de pamant meditarean luat din Dedeman. Mentionez ca “ghiveciul” de pe terasa are fundul liber deci teoretic radacinile se pot duce catre pamantul liber de sub casa. Il ud destul de rar si mai mult superficial pentru a face gazonul din jurul sau sa rasara (am citit ca nu trebuie exagerat cu apa; ca idee, inainte, maslinul a stat afara si era udat de ploaie in general, cu exceptia iernii cand statea intr-o sera amenajata de tatal meu).
   As vrea sa stiu daca frunzele galbene pe care le observ sunt ceva normal si fac parte din pierderea de frunze naturala a pomului sau ar trebui sa ma ingrijorez. Pomul rodeste (chiar e la al doilea rod pe anul asta), florile (acum devenite deja masline mici) par a merge ok, atat cat ma pricep. Multumesc anticipat pentru pareri si sfaturi.

   #179519

   6 Răspunsuri

   Răspunde
  • DoruCunoscător
   1 august 2023

   Bună ziua, având în vedere dimensiunea măslinului și momentul în care l-ați transplantat, nu mă miră că are frunze îngălbenite. Acum, evoluția măslinului depinde de mulți factori, poate se va acomoda repede, dar este posibil ca acomodarea să dureze o perioadă mai lungă de timp și să presupună pierderea fructelor și a majorității frunzelor. Acum ceea ce puteți face este udarea potrivită (eu nu aș pune gazon în jurul lui, umiditatea ridicată nu îi va prii în timp măslinului) și fertilizarea adecvată (eu folosesc AMN BonaVita, 500 ml după orice transplantare sau plantare, ajută rădăcinile). Frunzele îngălbenite sau căzute trebuiesc mereu adunate, iar cele rămase în măslin pot fi pulverizate cu un îngrășământ (Plante Mediteraneene Wuxal, 250 ml am auzit că ar fi ok). Ce se va întâmpla cu el în iarnă, sunt condiții potrivite pentru el unde este plantat acum?

   #179737
   1 urează frunze verzi
   Răspuns susținut de specialiști
   • Bogdan Angelescu
    1 august 2023

    Mulțumesc tare mult pentru timpul acordat și pentru sfaturi. O să comand substanțele recomandate în speranța că îl vor ajuta. Mălinul avea deja frunze galbene de când era în ghiveci însă nu e greu să-mi dau seama dacă acum sunt mai multe… bănuiesc totuși că nu a trecut chiar neafectat de transplantare, din acest motiv am zis să întreb.
    Măslinului vreau să îi construiesc un igloo custom din țevi și conectori de PVC (o mini seră) pentru iarnă. Cel puțin momentan, nu vom închide terasa. Deci vor fi destule “teste de anduranță” pentru toți, nu doar pentru el 🙂 să sperăm că va lupta și el, noi încercăm să-i facem locul cât mai bun.
    Încă o întrebare: terasa este terasa, este gândită să umbrească. Soare direct are parțial iar în plin, undeva după ora 14:00-15:00 până apune. Lumină este destulă, însă nu neapărat directă… credeți că poate fi un factor de stres?

    #179740
    1 urează frunze verzi
    • DoruCunoscător
     1 august 2023

     Lipsa luminii din abundență poate fi categoric un factor de stres, dar și lipsa precipitațiilor poate fi o problemă (dacă a fost obișnuit până acum cu precipitațiile… udarea nu poate compensa uneori, puteți încerca să udați mai abundent în zilele ploioase, când temperaturile sunt mai scăzute).
     Foarte interesant proiectul pentru protecție pe timpul iernii, să ne arătați și nouă când este gata! 😊

     #179756
     0 urează frunze verzi
     • Bogdan Angelescu
      1 august 2023

      Vă țin la curent pe threadul acesta după ce îi construiesc căsuța. Măcar cu atât să controbui după toate sfaturile. Încă o dată, mulțumesc din suflet pentru timpul acordat.

      #179814
      2 urează frunze verzi
      • Bogdan Angelescu
       4 noiembrie 2023

       Salut. Eram dator cu un răspuns și un mare “mulțumesc” pentru soluțiile date atunci când am cerut ajutorul. Măslinul nu numai că nu mai are (de mult) nici O frunză galbenă, dar a crescut în această vară vizibil (vorbesc de crengi ce au crescut peste 6-7cm).
       Sunt aproape să îi termin iglooul pentru iarna asta (mai am de pus un pic de membrană PVC în zona de jos dar am rămas fără) așa că vă trimit câteva poze cu coșmelia încropită, însă suficientă (zic eu) pentru a-l trece fără probleme de iarnă. O să am o aerotermă conectată la un termostat, care o să-i mențină +5 grade C.

       Încă o dată vă mulțumesc pentru ajutor ✌️

       #192030
       1 urează frunze verzi
       • DoruCunoscător
        6 noiembrie 2023

        Cu mare placere, ma bucur ca maslinului ii merge din ce in ce mai bine. Arata foarte bine si noul adapost. Mult spor in continuare! 👍

        #192180
        0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Decorative de interior
Maslin

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi