Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Andrei
      17 mai 2023
      4 urează frunze verzi

      mar – frunze deformate cu pete

      Bună ziua. Vă rog să ma ajutați cu un sfat referitor la problema mărului din poze.
      Astăzi am observat că frunzele capătă aceasta culoare. Mărul a fost afectat și de afide deși am încercat să creez acea bariera care să împiedice furnicile sa urce in el. In weekend am aplicat un tratament pentru afide constând in solutie de bicarbonat cu săpun și apa. Tot atunci am făcut și o tăiere in verde. Anul acesta am mai făcut o tăiere la început de primăvara și am îndepărtat rădăcinile date din altoi care se văd in ultima poză, una din acestea fiind mai viguroasă. Am observat aceeași problema și la un alt măr al unui vecin la care nu cred ca au fost făcute intervențiile pe care vi le-am descris.

      # 166649

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 mai 2023

      Buna ziua, doar pe baza fotografiilor atasate nu se pot preciza cu exactitate cauzele deprecierii respective, insa, de regula, simptomele de deformare ale frunzelor (precum cele din fotografiile atasate) apar in urma atacului afidelor (Afide (paduchii de plante) - identificare si combatere), daunatori pe care ati mentionat ca i-ati sesizat. Referitor la petele de pe frunze, nu se poate determina daca au survenit in urma unui stres abiotic (conditii de mediu neprielnice, aplicarea tratamentului respectiv etc.) sau au si o componenta biotica (de exemplu, instalarea unei afectiuni). Astfel, avand in vedere aspectele mentionate, impotriva afidelor (daca mai sunt prezente), se recomanda efectuarea a 1-2 tratamente (in functie de evolutia ataculuui) cu un insecticid precum Deltasap 2.5 EC, 5 ml. Acesta se dizolva in apa conform recomandarilor de pe eticheta si se aplica prin pulverizare (Pulverizator manual Volpi TECH1) foliara, cat mai uniform pe mar. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat pe eticheta), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml in doza de 2 ml/10 L solutie.
      Concomitent cu efectuarea tratamentelor, pentru a asigura pomului necesarul de nutrienti si pentru a il revitaliza, puteti opta si pentru aplicarea unui ingrasamant precum AMN Powerfertiliser, 500 ml, prin udare, in mod regulat, conform instructiunilor de pe eticheta.
      Ca si nota informativa, este important de mentionat faptul ca aplicarea pe plante a produselor ce nu au destinatie fitosanitara (ex: bicarbonat, sapun) nu este recomandata.

      # 166941
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Mar

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi