Vezi 8 fire de răspunsuri
    • Paul
      23 iunie 2020
      3 urează frunze verzi

      mandarin cu frunze cazute

      Buna ziua,
      Am un mandarin căruia în urmă cu câteva luni au început să-i cadă frunzele. Întrucât procesul de cădere a fost unul accelerat, mandarinul a fost transferat într-o seră pentru îngrijiri unde a fost şi toaletat. După circa patru luni a fost readus in spațiul iniţial, unde după 2 săptămâni a început să-i cadă din nou frunzele. Acum două zile când i-am schimbat pământul am observat pe tulpina plantei prezenţa unor puncte albicioase (presupun a fi paduchele lânos)
      Vă rog respectuos să-mi precizaţi care sunt cauzele căderii frunzelor şi care a fi tratamentul care trebuie administrat.
      Vă trimit câteva fotografii, cu menţiunea că fruzele devin ruginii după căderea lor.
      Vă mulțumesc.

      # 65860

      9 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 iunie 2020

      Buna ziua, este posibil ca un atac de daunatori sa determine caderea frunzelor, insa acest proces poate fi cauzat si de factori externi precum umiditatea, amplasarea, temperatura etc. Astfel, va rugam sa atasati cateva fotografii in detaliu, in care se pot observa clar daunatorii/formatiunile identificate pe planta si de asemenea, sa ne oferiti mai multe detalii despre ingrijirea mandarinului (frecventa udarilor, amplasarea, ingrasaminte aplicate).

      # 65865
      0 urează frunze verzi
    • Paul
      24 iunie 2020

      Multumesc, Ela pentru raspuns.
      Mandarinul are parte de soare de dimineata pana la prânz, cu o temperatură in interior de 23-25 ° C aer uscat , nu sta in curent. Il ud la o saptamana cu 2,5 l apa, ingrasamant îi pun cam la două săptămâni. I-am aplicat de două ori tratament cu spray -ul din imagine pulverizand planta o data la 8 zile.
      În atas sunt câteva fotografii în detaliu.
      Multumesc, astept raspuns.

      # 65866
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 iunie 2020

      Buna ziua, din fotografiile si informatiile oferite, mandarinul prezinta simptomele unui usor atac cu paduchi lanosi. In acest caz, se recomanda aplicarea a 2-3 tratamente impotriva acestor daunatori, prin alternarea de substante diferite, la intervale de 7 zile:
      Movento (Movento 100 SC, 7.5 ml), 7,5 ml/6 L apa.
      Mavrik (Mavrik 2 F, 5 ml ), 5 ml/10 L apa.
      Ulterior, dupa 7-10 zile de la aplicarea tratamentelor, pentru a stimula regenerarea plantei, puteti aplica foliar un fertilizant precum: Terra Sorb Foliar (Terra-Sorb Foliar, 100 ml), 25 ml/10 L apa. Se pot administra 2-3 tratamente la interval de 14 zile.
      Mai multe informatii despre ingrijirea citricilor sunt prezentate in articolul nostru: Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 65871
      0 urează frunze verzi
    • Paul
      23 octombrie 2020

      Bună ziua,
      am aplicat tratamentul recomandat de dvs. planta s-a regenerat, dar acum a apărut o altă problema. Frunzele mandarinului devin maronii pe margini, unele dintre ele răsucindu-se, după cum se poate vedea din imaginile alăturate. E vorba de un exces de apă sau altele sunt cauzele. Trebuie aplicat un alt tratament ?
      Vă mulțumesc și aștept răspuns.

      # 65872
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 octombrie 2020

      Buna ziua, pentru a putea stabili o cauza a simptomelor respective, va rugam sa ne oferiti mai multe detalii si de asemenea, sa atasati mai multe fotografii cu mandarinul (in intregime). Cat de des il udati? Cand au aparut aceste simptome? I-ati aplicat vreun ingrasamant/tratament recent? Ati observat daunatori pe acesta (inclusiv pe partea inferioara a frunzelor)? Unde este amplasat?

      # 65876
      0 urează frunze verzi
      • paul
        23 octombrie 2020

        Multumesc, Ela
        Mandarinul este udat o data pe săptămână cu 2 litrii de apă. Problemele au apărut la aproximativ o lună după reapariția frunzelor. Cred că din cauza păduchelui lânos i-au căzut toate frunzele. Nu am tăiat ranurile groase fără frunze în speranța că vor lăstări alte ramuri, Ori, noile ramuri au apărut pe tulpină în zona primelor ramificații, nu și mai sus. Apreciați că ramurile mai groase sunt uscate și ar trebui tăiate ? I-am aplicat îngrășământul foliar recomandat de dvs (Terra-sorb) imediat după căderea tuturor frunzelor. În apa cu care am udat pământul am pus un îngrășământ pentru citrice conform indicațiilor producătorului. Nu am observat dăunători pe frunzele mandarinului. Acesta este amplasat lângă ferestre, la lumină, caloriferele care apar in imagini nu sunt funcționale, temperatura interioară fiind de cca. 22 C

        # 65877
        0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 octombrie 2020

      Buna ziua, trebuie sa stiti ca ingrasamantul foliar Terra-Sorb se absoarbe prin celulele frunzelor, iar daca ati precizat ca tratamentul a fost aplicat dupa caderea frunzelor, cel mai probabil acesta nu a reusit sa patrunda in planta. Cat despre simptomele prezente momentan, este posibil ca mandarinul sa fie afectat de factori precum umiditatea excesiva, apa calcaroasa, sarurile din sol, drenajul slab, compactarea radacinilor, substratul necorespunzator, de aceea ar fi indicat sa udati planta mai rar, lasand substratul sa se usuce aproape complet intre udari si de asemenea, este important sa folositi intotdeauna apa dedurizata. Daca folositi apa de la robinet, lasati in prealabil apa intr-un vas deschis timp de 24 de ore.

      In primavara, puteti transplanta mandarinul intr-un ghiveci mai incapator, intr-un substrat special pentru citrici: Substrat Profesional Citrice, 20 litri

      Mai multe detalii despre transplantarea plantelor de interior puteti regasi in articolul urmator: https://www.botanistii.ro/blog/transplantarea-plantelor-decorative-de-interior/

      De asemenea, pentru a putea observa daca ramurile care nu prezinta cresteri verzi sunt complet uscate, puteti efectua cateva sectiuni prin acestea.

      # 65882
      0 urează frunze verzi
    • Paul
      23 octombrie 2020

      Multumesc pentru raspuns.
      Totusi care este cauza pentru care frunzele sunt maronii pe marginii si unele sunt răsucite ? Ce ar trebui să fac in continuare ?

      # 65883
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 octombrie 2020

      Este posibil ca mandarinul sa fie afectat de factori precum umiditatea excesiva, apa calcaroasa, sarurile din sol, drenajul slab, compactarea radacinilor, substratul necorespunzator, de aceea ar fi indicat sa udati planta mai rar, lasand substratul sa se usuce aproape complet intre udari si de asemenea, este important sa folositi intotdeauna apa dedurizata. Daca folositi apa de la robinet, lasati in prealabil apa intr-un vas deschis timp de 24 de ore.
      In primavara, puteti transplanta mandarinul intr-un ghiveci mai incapator, intr-un substrat special pentru citrici: Substrat Profesional Citrice, 20 litri.
      Mai multe detalii despre transplantarea plantelor de interior puteti regasi in articolul urmator: Transplantarea plantelor decorative de interior.

      # 65884
      0 urează frunze verzi
Vezi 8 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Citrice

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi