Vezi 14 fire de răspunsuri
    • Boros Zoltan
      24 aprilie 2020
      1 urează frunze verzi

      magnolie cu pete pe frunze si uscate

      Buna tuturor,
      In 18.03.2020 am achizitionat o magnolie grandiflora dintr-o pepiniera de plante ornamentale.Tot in aceeasi zi am si plantat magnolia foarte incantat.Dar de aproximativ o saptamana au inceput sa apara pe frunze pete maronii si sa se inegreasca – rugineasca .imi pute-ti spune va rog cauza? Ce as putea face sa nu se usuce?
      Multumesc

      # 58514

      19 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 aprilie 2020

      Buna ziua, daca ati plantat-o recent, este important si cum s-a realizat plantarea (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali), simptomele se pot datora si stresului suferit. De asemenea, in cazul magnoliei, un factor foarte important il reprezinta si solul. In fotografii se observa ca aveti pietris decorativ. Este recomandat sa il indepartati, intrucat acesta pastreaza o umiditate mai ridicata la nivelul solului, implicit si la nivelul radacinilor. Avand in vedere ca a fost plantata recent, pentru a o ajuta, se recomanda aplicarea unui stimulator precum Razormin (Razormin, 250 ml), impreuna cu apa de la udare. Se dizolva 30 ml/10 l apa. Se pot efectua 2-3 tratamente, la interval de 10-14 zile. Afanati putin solul, inainte aplicare. Preventiv, este indicata efectuarea a 1-2 tratamente, cu un fungicid ce contine atat cupru, dar si mancozeb precum Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g). Se dizolva 25 g/10 l apa si se aplica prin pulverizare foliara.

      # 58519
      0 urează frunze verzi
    • Timea
      30 aprilie 2020

      Buna ziua. Magnolia noatra grandiflora sufera. Pe frunze ii apar pete ruginii, ingalbenesc, pica si mai nou cele noi se incretesc.
      Ce ce as putea sa-l ajut?

      # 58520
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 aprilie 2020

      Buna ziua, din fotografiile atasate, magnolia prezinta simptomele specifice unei boli cauzate de umiditatea excesiva la nivelul radacinilor. Se recomanda eliminarea partilor afectate pentru a diminua raspandirea afectiunii si aplicarea a 2-3 tratamente (la interval de 7-10 zile) cu fungicide cuprice precum: Coppermax (Coppermax, 30 g), 30 g/15 L de apa sau Champ (Champ 77 WG, 20 g), 20 g/10 L de apa. Dupa 7-10 zile, este indicat sa aplicati un stimulator precum Terra-Sorb Foliar (Terra-Sorb Foliar, 250 ml), pentru a favoriza cresterea sanatoasa si revenirea plantei. Se dizolva 25 ml/10 L de apa, iar solutia se aplica prin pulverizare pe frunze. De asemenea, se recomanda udarea la intervale mai lungi de timp (lasadt pamantul sa se usuce intre udari) si eliminarea pietrisului de la baza plantei, deoarece acesta mentine umiditatea constanta in sol si nu permite circulatia aerului la nivelul radacinilor.

      # 58524
      0 urează frunze verzi
    • Dana
      5 mai 2020

      Buna ziua,am cumpărat magnolia în martie atunci am și plantato și o vad cum i se îngălbenesc frunzele și pica,acuma a început tot varful,nu știu ce sa fac? Va rog ajutați-mă

      # 58525
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      5 mai 2020

      Buna ziua, avand in vedere ca ati plantat-o relativ recent, conteaza foarte mult cum s-a realizat plantarea, starea sistemului radicular, solul etc. Pentru a o ajuta, este recomandat sa aplicati un stimulator de inradacinare, precum Razormin (Razormin, 250 ml), prin udare la radacina, se dizolva 20-30 ml/10 l apa. Se pot efectua 2-3 tratamente, la interval de 10-14 zile.

      # 58527
      0 urează frunze verzi
    • Boros Zoltan
      8 mai 2020

      Buna ziua,
      Revin catre voi cu intrebarea daca mai pot face ceva pentru a salva magnolia?Am comandat si aplicat prin udare Razormin si prin pulverizare foliara Curzate Manox, de asemenea am inlaturat pietrisul decorativ si nu am mai udat planta.Plantarea am facut-o corect si radacinile nu au avut de suferit.Chiar si cu toate cele descrise mai sus dupa cum se observa in poze frunzele sau inegrit si au inceput sa cada . Mai pot face ceva?

      Multumesc

      # 58528
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 mai 2020

      Momentan, daca au trecut 5-7 zile de la aplicarea fungicidului, este recomandat sa repetati tratamentul. La fel si in cazul Razormin (daca au trecut 10 zile). Din pacate, nu aveti cum sa interveniti in alt mod, este recomandat sa asteptati o perioada si sa ii urmariti evolutia.

      # 58531
      0 urează frunze verzi
    • Dana
      17 mai 2021

      Bună ziua,ce se întâmplă cu magnolia mea,ii stau frunzele în jos și au pete maronii ? Menționez ca plantarea a fost făcută anul trecut în primăvara. Ce as putea sa fac? Mulțumesc

      Upload Errors:
      1. 20210515_150415.heic: Regret, acest tip de fișier nu este permis din motive de securitate.
      2. 20210515_150359.heic: Regret, acest tip de fișier nu este permis din motive de securitate.
      3. 20210515_150348.heic: Regret, acest tip de fișier nu este permis din motive de securitate.
      # 88511
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        17 mai 2021

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa atasati cateva imagini relevante cu magnolia, in format png sau jpg.
        Totodata, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre planta: la ce interval de timp realizati udarea? Ati aplicat vreun tratament/ingrasamant de curand? Se observa prezenta vreunui daunator pe planta?

        # 88541
        0 urează frunze verzi
    • Dana
      18 mai 2021

      Acuma am reușit să atașez pozele

      # 88643
      0 urează frunze verzi
      • Dana
        18 mai 2021

        Menționez că nu am folosit nici un îngrășământ, nici fungicid .

        # 88647
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          18 mai 2021

          Din imaginile atasate, magnolia pare sa fie afectata de o patare. In acest caz, se recomanda eliminarea frunzelor afectate si efectuarea a 2 tratamente, la interval de 7-10 zile intre ele, cu un fungicid omologat la plantele ornamentale, precum Zoxis 250 SC, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara.
          La 10-12 zile dupa aplicarea tratamentelor, pentru a sprijini regenerarea plantei in urma afectiunii, este importanta administrarea unui ingrasamant special ce stimuleaza cresterea sanatoasa a plantelor in urma unui stres suferit: Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml.
          De asemenea, puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant granular precum AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg. Acesta imbunatateste calitatea solului, mareste toleranta la stres si stimuleaza absorbtia nutrientilor in planta, prin continutul de fungi micorizanti. Se aplica prin incorporare, in doza de 50-150 g/mp, iar solul trebuie putin afanat. In plus, este important sa ii asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), lasand solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.
          Pentru mai multe informatii despre ingrijirea magnoliei, puteti consulta articolul nostru (Magnolia, informatii si sfaturi de ingrijire).

          # 88676
          0 urează frunze verzi
    • Dana
      18 mai 2021

      Mulțumesc !

      # 88683
      1 urează frunze verzi
    • Dana
      25 ianuarie 2022

      Bună ziua am din nou probleme cu magnoliava rog frumos dacă puteți sa ma ajutati cu un tratament. Mulțumesc din suflet!

      # 115913
      0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 ianuarie 2022

      Buna ziua. Afectiunea pare a fi datorata prezentei unor agenti patogeni. Se recomanda indepartarea frunzelor si a portiunilor de planta afectate, urmata de efectuarea a 1-2 tratamente cu un fungicid pe baza de cupru, precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 500 g, in doza de 50 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Tratamentele se pot efectua la intervale de 7-10 zile intre ele, atunci cand temperaturile sunt de min. 5℃, solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet sau de precipitatii in perioada imediat urmatoare. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
      Pentru a stimula regenerarea si cresterea sanatoasa a plantei, dupa ce temperaturile sunt mai blande si nu mai exista riscul de inghet, se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente la 7 zile intre ele, cu un ingrasamant organic, pe baza de microorganisme benefice, precum Yokosan, 100 ml, aplicat prin udare la radacina. La o udare se utilizeaza o cantitate de solutie egala cu cantitatea de apa utilizata la o udare normala.
      Incepand din primavara, se recomanda administrarea regulata a unor ingrasaminte specifice, precum Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru si Activator Organic pentru Sol, 350 ml, conform recomandarilor de pe eticheta. Acestea contribuie la cresterea si dezvoltarea optima a magnoliei si sporesc rezistenta acestuia in fata bolilor, daunatorilor si conditiilor de mediu nefavorabile. Mai multe informatii privind fertilizarea speciilor ornamentale puteti accesa la adresa Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali, iar detalii legate de ingrijirea magnoliilor se regasesc in articolul urmator: Magnolia, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 115962
      0 urează frunze verzi
    • Dana
      16 mai 2022

      Buna ziua,Va rog sa ma ajutați cu un tratament pentru magnolie,i’am dat zeamă bordeleze de 2 ori,la interval de 10 zile cam aprox de o luna și de 3 zile un îngrășământ ce mi-ați recomandat la ultima solicitare (cam de o luna) și totuși nu arata prea bine,de câteva zile iarăși am luat de pe ea o galeata de 10l de frunze patate …nu mai stiu ce sa ii fac,am nevoie de ajutorul dvs,mulțumesc frumos!

      # 126957
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        17 mai 2022

        In acest caz, daca ati efectuat tratamente cu Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g, se recomanda eliminarea frunzelor afectate si alternarea cu un fungicid cu spectru larg de actiune, precum Zoxis 250 SC, 10 ml, ce se dizolva 10 ml/10 L apa si se aplica prin pulverizare foliara.
        Totodata, este indicata afanarea solului de la baza acesteia si pastrarea unei portiuni lipsite de vegetatie sau alte materiale ce ar putea mentine o umiditate ridicata, persistenta la nivelul solului. In plus, pentru a imbunatati calitatea solului si pentru a intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinii, se recomanda si administrarea cu regularitate, conform instructiuniilor de pe eticheta, a unui ingrasamant bogat in microorganisme benefice, precum: Activator Organic pentru Sol, 350 ml, Recharge, 250 g sau Yokosan, 100 ml, prin udare, conform recomandarilor de pe eticheta.

        # 127324
        0 urează frunze verzi
    • dana
      17 mai 2023

      Asa arata după curățarea frunzelor cu pete maronii! Va rog mult sa ma ajutati, am aplicat cropmax îngrășământ la radacina apoi pauza o luna și acuma de 2 zile Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru 1l pe toată suprafață rădăcinilor fără diluare! Va rog mult sa ma ajutati, mulțumesc frumos!

      # 166662
      2 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        18 mai 2023

        Buna ziua. Per ansamblu, aspectul magnoliei din fotografiile atasate este unul normal, obisnuit. Trebuie insa sa aveti in vedere faptul ca ingrasamantul Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru se administreaza diluat (1 capac la 1 L de apa pentru o suprafata de cca. 1 mp, pe aria radacinilor). In cazul in care ati administrat ingrasamantul concentrat, nediluat, nu se poate preciza efectul acestuia asupra plantei. Puteti avea in vedere udarea abundenta a solului din jurul magnoliei, in vederea spalarii excesului de ingrasamant administrat, daca este cazul. Nu este indicata administrarea altor ingrasaminte la nivelul solului.
        In plus, daca doriti, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant foliar precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor din descrierea produsului. Acesta ajuta plantele in corectarea situatiilor de fitotoxicitate, precum si in depasirea situatiilor de stres datorate conditiilor nefavorabile de mediu si de ingrijire.
        Avand in vedere cele mentionate mai sus, nu se poate preciza cu exactitate evolutia magnoliei pe viitor.

        # 166718
        0 urează frunze verzi
Vezi 14 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

magnolia-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Magnolia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi