Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Cristina Tanasa
   15 mai 2024
   5 urează frunze verzi

   Magnolia, frunzele lasate in jos, cu pete maronii

   Buna ziua!
   Avem o magnolie grandiflora plantata anul trecut. A reusit sa treaca bine iarna, desi cinstit va zic am avut emotii. De cateva saptamani are frunzele lasate in jos si pete maronii pe frunze. Mie personal mi se pare ca ceva nu este in regula cu ea si as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta sa identific ce problema are si cum o pot ajuta sa isi revina. E singura magnolie grandiflora din curtea noastra. De fiecare data cand a stropit trandafirii sotul a stropit-o si pe ea cu acaricid, fungicid si insecticid. Magnolia este plantata, dupa cum se vede si in poza, in mijlocul gazonului si primeste apa regulat de la aspersoare. Multumesc!

   # 225753

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   16 mai 2024

   Buna ziua. Deprecierea poate fi corelata cu un cumul de factori biotici si abiotici, precum stresul suferit la plantare, conditiile edafice si climatice neprielnice, lipsa fertilizarii adecvate, umiditatea ridicata si constanta la nivelul solului (accentuata de udarea necorespunzatoare si de prezenta gazonului), instalarea si propagarea unor agenti patogeni (insa pentru o identificare exacta este necesara efectuarea unor analize de laborator) etc. De moment, se recomanda indepartarea frunzelor puternic depreciate, urmata de efectuarea a doua tratamente la interval de 7-10 zile intre ele, alternand un fungicid pe baza de cupru (de exemplu Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g / 10 L apa) cu un fungicid pe baza de azoxistrobin (de exemplu Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa). Acestea se dizolva in apa dupa doza recomandata si se aplica prin pulverizare, cat mai uniform pe intreaga planta, respectand totodata bunele practici de efectuare a tratamentelor fitosanitare – Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
   In plus, pentru imbunatatirea calitatii solului, stimularea extinderii radacinilor si cresterea rezistentei plantei, este indicata administrarea unui ingrasamant precum AMN Nordalge, 500 ml sau Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru, conform instructiunilor din descrierea produsului ales. Uterior, dupa 10-14 zile de la finalizarea tratamentelor foliare cu insecticide, se recomanda aplicarea unui ingrasamant foliar cu efect de revitalizare si intarire a rezistentei plantelor, precum Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml, conform specificatiilor din descrierea produsului.
   Este indicata eliminarea gazonului din jurul magnoliei (pe aria aproximativa a raspandirii radacinilor), intrucat acesta mentine o umiditate constanta si ridicata la nivelul solului, favorizand instalarea si propagarea agentilor patogeni (in special boli fungice). Este importanta pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat si lipsit de diverse materiale/vegetatie in jurul plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor. Avand in vedere faptul ca activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata exclusiv la radacina, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Stropirea plantelor cu apa, udarea acestora prin aspersie sau odata cu gazonul este contraindicata. Informatii suplimentare referitoare la ingrijirea acestor specii se regasesc in articolul nostru: Magnolia, informatii si sfaturi de ingrijire.
   Avand in vedere starea actuala a unor frunze din fotografiile atasate si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia magnoliei pe viitor. Este indicata monitorizarea evolutiei plantei. In cazul in care identificati si alte simptome, va rugam sa reveniti cu fotografii noi (atat cu planta in ansamblu, cat si cu simptomele de depreciere observate) si informatii suplimentare.

   # 225768
   0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
Ficus
paulownia-sfaturi-ingrijire
Paulownia
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
Buruieni Dicotiledonate
fasole-cultivare-ingrijire
Fasole
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
lonicera-sfaturi-ingrijire
Lonicera
Cactusi
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Par
monilioza-solutii-tratamente
Monilioza
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
afide-sfaturi-combatere
Afide
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Guzmania
Orhidee
Bonsai

Discuție nouă despre

magnolia-sfaturi-ingrijire
Despre Magnolia
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 428 discuții despre Magnolia

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi