Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Adrian
      23 mai 2022
      4 urează frunze verzi

      Lonicera cu frunze ingalbenite si pete

      Buna ziua,am observat ca se usuca Mana Maicii Domnului,ce tratament sa i aplic?Multumesc!

      # 128067

      13 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 mai 2022

      Buna ziua. In cazul de fata, se recomanda indepartarea frunzelor afectate (ingalbenite, cu pete) si efectuarea unui tratament cu un fungicid precum Topas 100 EC, 3 ml, aplicat prin pulverizare foliara, in doza de 3 ml/6 L apa.
      Ulterior, la 10-14 zile de la efectuarea tratamentului, este indicata aplicarea unui ingrasamant care sa ajute la regenerarea plantei, precum Vital NT, 250 ml, prin pulverizare foliara, in doza 20 ml/ 1 l apa. Aplicarile foliare se pot repeta la aproximativ doua saptamani in perioada de primavara-toamna.
      Mai multe informatii despre cerintele de mediu si de ingrijire se regasesc in articolul nostru: Lonicera, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 128221
      0 urează frunze verzi
      • George Diaconescu
        4 septembrie 2022

        Bună ziua. Am plantat si eu o Lonicera cu flori rosii (japonica) acum vreo 2 luni si pare sa nu i meargă bine. Are frunzele albicioase, parca au mai si cazut din ele, desi s a mai înălțat vreo 40cm si a facut si o floare care a ținut putin.

        # 140242
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          5 septembrie 2022

          Buna ziua. Planta din imagini prezinta simptome specifice fainarii. In acest caz, se recomanda indepartarea partilor afectate si efectuarea a 1-2 tratamente, la interval de 7 zile intre ele, cu un fungicid precum Topas 100 EC, 3 ml, in doza de 3 ml/6 L apa, aplicat prin pulverizare (Pulverizator manual Volpi TECH1) uniforma pe planta. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
          In plus, avand in vedere perioada in care ne aflam, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg sau Primtal RS, 500 ml, conform recomandarilor de pe eticheta. Aceste ingrasaminte sporesc rezistenta la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al plantelor.
          Pentru mai multe informatii despre ingrijirea acestor specii, va rugam sa consultati articolul nostru: Lonicera, informatii si sfaturi de ingrijire.

          # 140279
          0 urează frunze verzi
        • George Diaconescu
          5 septembrie 2022

          Va mulțumesc pentru răspunsul rapid. In conditiile in care majoritatea frunzelor sunt atacate de fainare, nu risc sa pierd planta dacă le îndepărtez pe toate? Numai bine va doresc!

          # 140355
          1 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            6 septembrie 2022

            In acest caz, le puteti elimina pe cele puternic afectate.

            # 140361
            0 urează frunze verzi
      • Laura Iacob
        4 mai 2023

        Buna ziua, credeti ca se preteaza Topas 100 EC, 3 ml si pentru lonicera din poza mea? Nu observ daunatori, doar pete pe frunze care se usuca

        # 163079
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          4 mai 2023

          Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi, va rugam sa atasati cateva fotografii cu focalizare pe fata inferioara a frunzelor, respectiv cu plantele in ansamblu. In plus, va rugam sa mentionati momentul plantarii, momentul debutarii simptomelor, sa descrieti conditiile de mediu specifice zonei, modul si intervalul de timp la care efectuati udarea, daca solul este ud la suprafata (langa tulpina, intr-un moment oarecare, inaintea udarii regulate, ca si pana acum), daca ati aplicat ingrasaminte sau tratamente fitosanitare, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

          # 163086
          0 urează frunze verzi
          • Laura
            4 mai 2023

            Am plantat-o pe 6 martie. Pe 18 martie am aplicat Biplantol la radacina, iar pe 15 aprilie ingrasamant lichid pentru plante cu flori. De cand am plantat-o, i-au crescut cateva frunzulite, dar mereu cele de la baza se uscau. In ultimele 2 saptamani pare ca se usuca mai repede decat pana acum. E pusa langa gard, are soare jumatate de zi. De cateva zile am inceput sa udam gazonul zilnic cu aspersoare si ajunge apa si la ea. Pana acum a plouat destul de des, iar daca nu ploua, udam la cateva zile. Atasez imagini care pe telefonul meu sunt f clare, dar dupa incarcare se pierde mult din calitate. Primele 3 poze sunt de azi, ultima e de cand am plantat-o. Multumesc mult

            # 163093
            1 urează frunze verzi
            • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
              5 mai 2023

              Buna ziua. Pe baza informatiilor oferite si a fotografiilor atasate, cel mai probabil deprecierea a intervenit in urma unui cumul de factori biotici si abiotici, dintre care se aminteste stresul suferit la plantare si la schimbarea conditiilor de mediu, posibil lumina directa insuficienta din cauza gardului, calitatea nepotrivita a solului, udarea necorespunzatoare si umiditatea ridicata/constanta la nivelul solului, oscilatiile de temperatura, respectiv o afectiune de natura fitopatogena (posibil patari). Astfel, este indicata eliminarea frunzelor puternic depreciate si efectuarea a 2 tratamente la un interval de 7-10 zile, cu un fungicid cu spectru mai larg de combatere, precum Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta (Pulverizator manual Volpi TECH1). Este indicat sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
              Simultan cu efectuarea tratamentelor, pentru imbunatatirea calitatii solului, stimularea extinderii radacinilor si cresterea rezistentei plantelor fata de factorii de stres, este indicata administrarea unui ingrasamant precum AMN Powerfertiliser, 500 ml sau AMN BonaVita, 500 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea produselor. Ulterior, pentru stimularea depasirii perioadei de stres suferite, este indicata aplicarea unui ingrasamant foliar precum Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml sau Vital NT, 250 ml, prin pulverizare foliara pe frunzele ramase, conform instructiunilor din descrierea produselor. Prima aplicare se efectueaza la 7-10 zile dupa finalizarea tratamentelor fitosanitare cu l de 7-10 zile, cu un fungicid cu spectru mai larg de combatere, precum Amistar, 10 ml.
              Deoarece materialele asezate la baza plantelor pastreaza umiditatea ridicata si constanta (inclusiv stratul erbaceu, stratul de pietris sau scoarta decorativa, etc.), se recomanda stratului de scoarta decorativa de la baza plantei, respectiv pastrarea unei portiuni de teren lipsite de vegetatie si constant afanate in jurul acesteia. De asemenea, este indicata evitarea udarii lonicerei odata cu gazonul (prin intermediul aspersoarelor). Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata exclusiv la nivelul solului, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Avand in vedere starea actuala a lonicerei si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acesteia pe viitor.

              # 163166
              0 urează frunze verzi
    • Adrian
      15 mai 2023

      Cad frunzele si se ingalbenesc ,ce tratament sa aplic?

      # 165362
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        16 mai 2023

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi, va rugam sa detaliati solicitarea dvs. Va rugam sa atasati cateva fotografii cu planta in ansamblu, respectiv sa mentionati momentul plantarii sau varsta plantei si momentul aparitiei simptomelor. De asemenea, va rugam sa descrieti conditiile de mediu din zona in care va aflati (lumina, sol, temperaturi, umiditatea aerului), conditiile de ingrijire oferite: modul si intervalul de timp la care se realizeaza udarea, cantitatea de apa utilizata la o udare, daca ati administrat ingrasaminte sau daca ati efectuat tratamente fitosanitare, daca ati utilizat erbicide in zona, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz. In plus, va rugam verificati cu atentie si sa ne comunicati daca observati prezenta unor simptome specifice atacului unor daunatori pe fata inferioara sau superioara a frunzelor, pe ramuri sau pe tulpini (inclusiv orificii, excrescente, depuneri de oua, larve, exuvii, substante lipicioase, panze foarte fine etc.) sau alte depuneri, scurgeri, decolorari, mucegai sau altele. Daca observati simptome neobisnuite, va rugam sa atasati cateva fotografii clare cu acestea.

        # 166027
        0 urează frunze verzi
        • Adrian
          16 mai 2023

          Cred ca are peste 10 ani de cand este plantata!

          # 166244
          1 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            17 mai 2023

            Aspectul plantei din fotografia atasata este unul normal. In primul rand, este indicata indepartarea pietrelor de la baza plantelor, deoarece acesta pastreaza o umiditate constanta la nivelul solului, favorizand astfel instalarea si propagarea unor agenti fitopatogeni. Ulterior, daca simptomele observate pe frunze sunt similare cu cele specifice unei patari (sau devin pe viitor asemanatoare), se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicidul Amistar, 10 ml, conform celor detaliate in raspunsul anterior. In caz contrar, se recomanda ingrijirea si fertilizarea corespunzatoare a plantei, conform celor detaliate mai sus.

            # 166535
            0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

lonicera-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Lonicera

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi