Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Voiculescu Serban
      25 februarie 2017
      0 urează frunze verzi

      Livistona cu pete albe pe frunze

      Buna ziua,
      Am un palmier Livistona chinensis de caa 3 ani si are cam 1 metru, pe care il tin in dormitor. De cateva saptamani am observat ca frunzele de la baza s-au uscat (2-3 frunze) iar varfurile celorlalte frunze se usuca. Totodata culoarea frunzrelor nu mai este acel verde viu transformandu-se intr-un verde pal cu pete. Am observat pe frunze un fel de puf sau praf foatre fin. Am sters frunzele de acel puf si unele varfuri le-am taiat.
      Va multumesc. O zi excelenta.

      # 63084

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 februarie 2017

      Va multumim pentru pozele foarte bine realizate. Vreau sa va intreb, pozele sunt facute inainte de a sterge puful sau dupa ce l-ati sters? In aceasta perioada paduchele lanos este cel care ataca iar simptomele de pe frunze asa arata. Ati observat prezenta unei panze fine pe frunze si intre partile apropiate ale frunzei?

      # 63089
      0 urează frunze verzi
      • Voiculescu Serban
        25 februarie 2017

        Buna ziua!
        Pozele sunt facute dupa ce am sters oarecum praful, in sensul ca praful a fost indepartat cu un pamatuf pentru praf, am facut pozele iar dupa aceea am sters frunzele cu o carpa moale umeda.
        Pe pervaz am avut un trandafir mic ce a fost atacat de paduchele lanos … cred … pt ca avea frunzele si bobocii infasurati intr-o panza foarte fina. Era la cca 1/2 m de palmier.
        Parca palmierul in unele locuri avea ceva fin ca o panza de paianjen, dar mai mult spre baza frunzei.
        Pe trandafir am pulverizat „perfect plant” – insecticid, fungicid, acaricid care are in compozitie 0.012% deltamethrin; 0.012% myclobutanil si gaz propulsor.
        Ulterior am pulverizat si pe palmier de la distanta de 30 cm. Nu stiu daca am facut bine dar… asta am facut.
        Ce pot face mai departe sau mai bine zis ce ma sfatuiti sa fac pt ca am impresia ca se usuca mai rau.
        Cu multumiri, Serban Voiculescu.

        # 63090
        0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 februarie 2017

      Paduchele lanos apare sub forma unor pete pufoase, albe, cu marimi de sub un centimetru pana la cativa centimetri. Acarienii se pot observa si ei cu ochiul liber, sunt foarte mici. Isi arata prezenta si printr-o panza foarte fina in cadrul careia se misca. Se localizeaza mai mult pe partea inferioara. Simptomele de pe frunze par a fi de acarieni insa daca ati observat si un puf alb la un moment dat se poate sa fie vorba si despre paduchi lanosi. Se pot aplica tratamente cu Actara (Actara 25 WG, 1.5 g) si Mospilan (Mospilan 20 SG, 1.5 g), alternand produsele, impotriva paduchilor lanosi (pentru Actara se poate utiliza doza de 1,5 grame la 10 litri apa iar pentru Mospilan se poate utiliza doza de 1,5 grame la 6 litri de apa). Se realizeaza 3-4 tratamente consecutive, la intervale de 7 zile. O data cu aplicarea acestor insecticide, se poate aplica (in aceeasi solutie) si un acaricid precum Nissorun (Nissorun 10 WP, 5 g), in doza de 5 grame la 10 litri apa (continutul unui plic se poate imparti daca se realizeaza o cantitate mai mica de solutie). Avand in vedere ca frunzele prezinta semne de intepaturi ale daunatorilor, acestea nu isi vor reveni insa este important ca cele noi sa nu fie la randul lor afectate si sa poata sustine in continuare cresterea plantei.

      # 63092
      0 urează frunze verzi
      • Serban Voiculescu
        26 februarie 2017

        Buna dimineata,
        Am comandat ingrasamintele recomandate de dvs. si va multumesc pentru indrumare, (Palmy si Nutri-leaf).
        Referitor la tratamentele pentru combaterea daunatorilor, sa inteleg ca este vorba de mai multe tipuri de daunatori in speta de fata. Asadar, intrebarea mea este daca se pot combina toate cele trei substante intr-un singur vas de 5 litri, respectiv 0.75g – Actara; 1.25g Mospilan; 2.5g Nissorun (conform cantitatilor indicate si recalculate pentru 5 litri de apa)? Combinarea acestor substante nu duce la o eventuala neutralizare a acestora?
        Aplicarea se face foliar, prin pulverizare sau pe cale radiculara? Ce cantitate indicati sa se foloseasca la un tratament? Daca se aplica foliar, se pulverizeaza superficial doar la suprafata, pe partea exterioara sau se „uda” frunza abundent? In cazul aplicarii radiculare cam ce cantitate de substanta se foloseste la un tratement? (Pun aceste intrebari deoarece pana in prezent, chiar daca am mai multe tipuri de plante nu am intampinat astfel de probleme ca in ultimele 2-3 luni si in afara de ingrasaminte si schimbatul pamantului ori toaletatul plantelor nu am avut alte activitati de intretinere.)
        Daca se aplica foliar, se mai poate aplica Nutri-leaf in aceeasi perioada, bineinteles, la interval de 1-3 zile intre substante (acaricide si nutrienti)?
        Este indicat sa schimb/adaug/inlocuiesc o parte din stratul de pamant cu unul nou? Anual eu schimb cca 30% din acesta, de la suprafata ghiveciului primavara.
        Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si sfaturi,
        Cu deosebita consideratie,

        # 63093
        0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 februarie 2017

      Buna seara,
      Va raspund cu drag, este bine sa aveti intrebari, doar asa se rezolva problemele.
      Avand in vedere ca ati efectuat pozele dupa ce ati sters frunzele („urmele faptasilor”), depistarea daunatorului se poate face mai greu, de aceea ar fi recomandat sa aplicati un insecticid pentru eventuali paduchi lanosi (Actara sau Mospilan) si un acaricid impotriva eventualilor paianjeni (Nissorun). In ceea ce priveste insecticidele, acestea se alterneaza (o data se stropeste cu Actara, urmatorul tratament cu Mospilan si tot asa) pentru ca daunatorul sa nu dezvolte rezistenta la substanta activa a insecticidului, in cazul aplicarii doar a unui insecticid. Nissorun se adauga la fiecare tratament, impreuna cu insecticidul. Cele recomandate se aplica foliar (pe frunze) prin pulverizarea fina dar totusi nu superficiala, astfel incat pe frunze sa ajunga solutia cu insecticide dar sa nu siroiasca (sa nu formeze picuri de apa mari, deci nu imbaiere). Pentru aplicarea unui tratament aveti nevoie de o cantitate mica de solutie dar avand in vedere cantitatile mici de insecticid necesare, pentru a aproxima usor este bine sa faceti solutia cu 5 litri de apa (da, ati calculat bine). Majoritatea insecticidelor si fungicidelor sunt compatibile intre ele iar in cazul celor recomandate se pot amesteca fara probleme (se pun pe rand in apa si dupa ce se dizolva primul, se pune si al doilea).
      Pentru clarificarea aplicarii tratamentelor: Tratamentul 1: Actara+Nissorun; Tratamentul 2 (la aproximativ 7 zile dupa primul): Mospilan+Nissorun; Tratamentul 3: Actara+Nissorun; Tratamentul 4: Mospilan+Nissorun.
      Aplicarea ingrasamintelor se poate face o data cu aplicarea insecticidelor dar se poate aplica si la cateva zile de la aplicarea acestora, pentru ca planta sa absoarba mai usor substantele. Respectati intotdeuna cantitatea recomandata pe ambalaj. Nu administrati saptamanal ingrasamant. Palmy se administreaza la 30 de zile in aceasta perioada iar cu Nutri Leaf se efectueaza 3-4 tratamente pe an.
      Foarte important: Dupa efectuarea unui tratament, solutia ramasa nu se pastreaza timp de 7 zile pentru aplicarea urmatorului tratament deoarece solutia nu mai are efectul dorit. Se prepara intotdeuna o solutie proaspata. Se poate aplica fara probleme si pe alte plante din casa, pentru a preveni aparitia unor daunatori.
      Este foarte bine daca schimbati si reinnoiti anual o parte din pamantul de la suprafata. Dupa marime, nu pare sa aiba nevoie deocamdata de un ghiveci mai mare (daca scoateti planta cu balotul de pamant din ghiveci iar radacinile sunt mari si au inceput sa se incolaceasca dupa forma vasului, atunci trebuie schimbat ghiveciul). Niciodata nu se schimba substratul in intregime, intotdeuna de schimba o parte, pentru a nu crea un dezechilibru plantei prin desfacerea pamantului de pe radacini.
      Pentru alte intrebari, va stam la dispozitie.
      Succes!

      # 63094
      0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Palmieri

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi