Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Bogdan
      3 noiembrie 2020
      1 urează frunze verzi

      Liquidambar – frunze innegrite, cazute

      Buna seara,
      In vara am transplantat un liquidambar din ghiveci in pamant. Vreo 2 luni a fost ok. Il udam cam 10 l/saptamana + cat mai era de pe la aspersoare (nu f mult). Pe la sfarsitul lui august au inceput sa se ingalbeneasca o parte din frunze si au cazut, alta parte sa se innegreasca. Acum mai sunt unele verzi si unele innegrite. Ma puteti ajuta cu un sfat pt salvarea copacului?
      Multumesc

      # 62499

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      3 noiembrie 2020

      Buna ziua, in primul rand, avand in vedere ca a fost plantat in timpul verii, este posibil ca arborele sa sufere un stres determinat de plantarea necorespunzatoare (in general, arborii se planteaza in perioada repausului vegetativ). In plus, daca este udat regulat (mai ales prin intermediul aspersoarelor), poate fi afectat de umiditatea excesiva din sol, care blocheaza activitatea microbiana si procesele de absorbtie de la nivelul radacinilor. Astfel, este ideal sa pastrati pamantul din jurul arborelui afanat, lipsit de buruieni sau vegetatie si sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Momentan, avand in vedere ca arborele va intra in perioada de repaus vegetativ si isi va pierde frunzele, puteti administra un tratament cu un ingrasamant precum Biplantol Vital (Vital NT, 250 ml), prin udare la radacina (in doza de 2 ml/1 L apa). Acest ingrasamant il puteti aplica si incepand din primavara urmatoare, regulat, pentru a stimula regenerarea si pornirea sanatoasa in vegetatie.

      # 62503
      0 urează frunze verzi
      • Bogdan
        9 noiembrie 2020

        Buna seara,
        Cum stii ca un pom, arbore este udat prea mult ? Sau ca are prea multa apa la radacina ? Exista niste semne generale pe care pomiii le au in generat ?
        Biplantol se poate folosi si la plantarile de toamna, pt pomi fructiferi ?

        Pamantul din curte e cam argilor, e compact, si copacul din prima postare e unul din 3 pe care i-am cumparat la ghiveci . Groapa a fost facut putin mai mare decat ghiveciul in care a venit. Recomandati saparea in jurul copacilor si eventual inlocuirea pamantului in jurul lor ? Cand s-ar recomanda o astfel de operatiune ?

        Multumesc,
        Bogdan

        # 62504
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          9 noiembrie 2020

          Buna ziua, in general, in conditii de umiditate excesiva, arborii maifesta simptome de ingalbenire/uscare a frunzelor, frunze cu aspect ars, patari, exfolierea scoartei etc. Avand in vedere informatiile despre udarea arborelui, descrise de dumneavoastra anterior, este foarte probabil ca la nivelul stratului superior al solului sa se creeze o umiditate persistenta, ce ingreuneaza oxigenarea solului in profunzime, iar astfel, procesele de absorbtie de la nivelul radacinilor nu se mai desfasoara in condtitii normale. De aceea, este foarte importanta udarea responsabila a arborilor (conform specificatiilor din raspunsul de mai sus) si afanarea solului, ce consta in saparea portiunii de sol pe care s-ar putea intinde sistemul radicular.
          De asemenea, in cazul plantarii pomilor fructiferi, pentru a favoriza prinderea acestora, se poate utiliza un stimulator special de inradacinare, precum Razormin (Razormin, 250 ml). Mai multe informatii se regasesc si in articolul nostru: Plantarea pomilor fructiferi, sfaturi si informatii.

          # 62505
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

liquidambar-styraciflua-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Liquidimbar

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi