Am achizitionat 2 arbusti liliac: 1 cu flori mov cu alb si 1 alb. Au fost plantati pe 2 Mai (deci au o luna fara 1 sapt), si observ ca in ultima saptamana au inceput sa apara aceste pete pe frunzele lor.
Florile ofilite le-am taiat, il ud frecvent cu apa + detergent de vase, insa as vrea sa il tratez.
Locuiesc intr-o zona montana, pamantul a fost adus pentru gazon, adaugat la plantare si pamant universal de flori, folie antiburuieni si mulci de pin.
Ce ar putea fi si ce as putea face? 🥺
Buna ziua. In cazul de fata, cel mai probabil deprecierea a intervenit in urma unui cumul de factori abiotici, precum socul suferit la plantare, conditiile edafice nefavorabile (calitatea neadecvata a solului, umiditatea ridicata si/sau constanta a solului – accentuata de prezenta foliei si al stratului de mulci), lipsa fertilizarii, conditiile climatice nefavorabile, udarea necorespunzatoare etc. In general, plantarea se recomanda a fi efectuata in afara sezonului de vegetatie (in special toamna tarziu sau primavara devreme, atunci cand se inregistreaza temperaturi de peste 5 ℃ si solul nu este inghetat). Succesul plantarii este mai redus in cazul in care plantarea se realizeaza dupa pornirea in vegetatie a exemplarelor, in special in cazul in care plantele prezinta si flori in momentul plantarii (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali).
Se recomanda indepartarea foliei si al stratului de scoarta decorativa din jurul plantelor. Este important ca solul sa fie permanent afanat si lipsit de vegetatie sau diverse materiale (pietris, scoarta decorativa sau altele) in jurul plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor. Avand in vedere faptul ca activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata exclusiv la radacina, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata.
Pentru stimularea extinderii radacinilor si cresterea rezistentei plantelor, puteti avea in vedere administrarea regulata a unui ingrasamant special formulat in acest scop, precum AMN BonaVita, 500 ml – prin udare la radacina (dupa afanarea prealabila a solului), conform instructiunilor de pe eticheta produsului. In plus, daca doriti, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant foliar cu efect de revitalizare si intarire a rezistentei plantelor, precum Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml, conform specificatiilor din descrierea produsului.
Pentru mai multe informatii despre ingrijirea si fertilizarea acestor specii decorative, puteti consulta articolele noastre: Liliac, informatii si sfaturi de ingrijire si Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali. Evolutia plantelor pe viitor nu poate fi precizata.
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.
✕
Filtrează
Alfabetic
Sortare
Discuție nouă
Despre Liliac
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞