Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Cristian
   22 mai 2023
   3 urează frunze verzi

   Liliac – frunze lasate, vestejite dupa efectuarea unor tratamente

   Bună ziua,
   Am 4 lilieci plantati în primavara la 1 metru de gard, insa in soare aproape toata ziua. Unul distre ei a început sa se vestejeasca, are frunzele lăsate, ca și cum ar fi deshidratate. Restul arata și sunt ok. I-am dat de 2 zile cu dithane+decis+cropmax (am dat fructiferii și cu ce a rămas am dat și liliecii ). Cam la 4 ore după ce am dat a plouat torențial (cam 10 l/mp în condițiile în care saptamana trecuta a mai plouat). Pământul la 1.5 cm în adâncime se simte umed dar nu ud. Restul liliecilor, chiar și cei aflați în zona mai umbroasa nu au probleme. Folia din poze am aplicat-o de o zi iar pleostirea aceasta destul de brusca am observat-o astazi. Ce as putea face? Mulțumesc.

   # 167434

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   23 mai 2023

   Buna ziua. In cazul acesta, deprecierea brusca a putut interveni, cel mai probabil, in urma unui complex de factori abiotici. Dintre acestia se amintesc urmatoarele: efectuarea tratamentului fitosanitar cu un amestc de produse (posibil o usoara fitotoxicitate, in functie de dozaj, volum de solutie aplicat si alte aspecte), stresul suferit la plantare si la schimbarea condiiilor de mediu si ingrijire, posibil vatamari mecanice provocate la nivelul unei portiuni din radacina, umiditatea ridicata si constanta la nivelul solului (accentuata de amplasarea foliei la baza plantei), lipsa fertilizarii adecvate, conditiile de mediu neprielnice, etc. Este cunoscut faptul ca aceleasi specii pot reactiona diferit la conditiile similare de mediu si ingrijire, respectiv la efectuarea unor tratamente fitosanitare. In general, este indicata aplicarea individuala a produselor de protectia plantelor sau reducerea la minimum a numarului de componente din amestec – pentru evitarea oricaror riscuri de fitotoxicitate.
   In primul rand, se recomanda eliminarea frunzelor puternic afectate (intrucat acestea nu isi vor mai reveni) si indepartarea foliei de la baza plantei, respectiv pastrarea unei portiuni de teren afanat in jurul plantelor. Ulterior, pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta planta sa depaseasca perioada de stres, se recomanda aplicarea unui fertilizant precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml, in doza de 25 ml/10 L apa. Se pot aplica 2-3 tratamente, prin pulverizare foliara pe frunzele ramase, la interval de 10-14 zile. Acesta ajuta plantele in corectarea situatiilor de fitotoxicitate, precum si in depasirea situatiilor de stres datorate conditiilor nefavorabile de mediu si de ingrijire.
   Pentru a imbunatati fertilitatea, textura si structura solului, precum si pentru a stimula activitatea microbiana de la nivelul acestuia, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant precum AMN Nordalge, 500 ml sau Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru, prin udare la radacina, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte.
   Este indicata monitorizarea evolutiei plantei o perioada de timp. In cazul in care observati si alte simptome neobisnuite, va rugam sa reveniti cu fotografii noi si cu descriere cat mai completa in ceea ce priveste simptomele observate.

   # 167595
   1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

liliac-sfaturi-ingrijire
Decorative de exterior
Liliac

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi