Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Andreea Z.
      5 mai 2023
      3 urează frunze verzi

      Liliac cu frunze mâncate si indoite la margini

      Bună ziua,

      Am o plantă de liliac, destul de micuță, ale cărei frunze par să fie mâncate de un dăunător, deși cu ochiul liber nu se vede nimic. Lângă el mai am o plantă de liliac care nu are frunzele mâncate, în schimb sunt îndoite la margini. Le-am pus îngrășământ special pentru plante cu flori acum vreo 2-3 săptămâni și am stropit în grădină cu insecticid și erbicid. Cel mic dădea semne de dinainte de stropiri că e atacat de ceva. Unele frunze aproape au dispărut.
      Ce dăunător ar putea cauza asta și ce tratament aș putea aplica pentru eliminare acestuia și regenerarea plantei?

      # 163356

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 mai 2023

      Buna ziua. Conform fotografiilor atasate si a informatiilor furnizate, liliacul pare a fi afectat de un complex de factori biotici si abiotici, precum aplicarea erbicidului in apropiere, posibil atacul unor daunatori (identificarea exacta nu este posibila in lipsa unor fotografii cu daunatorul sau a mai multor informatii), actiunea unor agenti fitopatogeni de sol, vatamari mecanice provocate la nivelul unei portiuni din radacina, umiditatea ridicata si constanta la nivelul solului (accentuata de prezenta pietrisului si a ierbii la baza plantei), lipsa fertilizarii adecvate, conditiile de mediu neprielnice etc.
      In primul rand, se recomanda eliminarea frunzelor puternic afectate (cele cu roaderi si cele puternic incovoiate) si indepartarea stratului ierbos si stratului de pietris de la baza plantei, respectiv pastrarea unei portiuni de teren afanat in jurul acesteia. Ulterior, pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta planta sa depaseasca perioada de stres, se recomanda aplicarea unui fertilizant precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml, in doza de 25 ml/10 L apa. Se pot aplica 2-3 tratamente, prin pulverizare foliara, la interval de 10-14 zile. Pentru a imbunatati fertilitatea, textura si structura solului, precum si pentru a stimula activitatea microbiana de la nivelul acestuia, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant precum AMN Nordalge, 500 ml sau Fertiorgan Ca, 1 litru sau AMN Verde, 500 ml, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte. Intrucat ati administrat deja un alt ingrasamant la sol, este indicata citirea cu atentie a etichetelor de pe ambele produse (cel pe care deja l-ati aplicat si cel pe care il veti aplica) si respectarea recomandarilor.
      In plus, se recomanda verificarea cu atentie a partii inferioare si superioare a frunzelor, a petiolurilor si a ramurilor, pe timp de zi si pe timp de noapte (daca aveti posibilitatea). In cazul in care observati prezenta unor daunatori (inclusiv substante lipicioase si transparente, depuneri de oua, etc.), va rugam sa reveniti cu fotografii si informatii cat mai detaliate despre acestia.
      In continuare, se recomanda respectarea conditiilor generale de ingrijire, detaliate in articolul nostru: Liliac, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere starea actuala a liliacului din fotografiile atasate si cele mentionate mai sus, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

      # 163599
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

liliac-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Liliac

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi