Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Ionut B
      19 septembrie 2021
      1 urează frunze verzi

      Leylandii plantati recent se ingalbenesc

      Am plantat in urma cu aproximativ 10 zile un șir de chiparoși Leylandii la distanță de aproximativ 60-80cm. Plantele au fost la ghiveci și au o înălțime de aproximativ 2m. Cam după 5 zile după plantare am început sa observ la majoritatea copacilor ca ramurile încep sa se rasuceasca spre partea interioară și prezintă semne de îngălbenire la nivel de ramnificatii exterioare.
      Solul din gradina mea este foarte dens și cleios și primul meu gând a fost ca este posibil sa ii fi udat prea mult in primele 3-4 zile după plantare.
      Am o sonda de măsurare umiditate și deși la suprafața solul pare acum uscat, la 20-30 de cm adâncime solul pare umed și sonda arată același lucru. In ultimele 6 zile nu am mai udat copacii și nu au fost precipitații.
      Urmează sa primesc de pe site un ingrasamant numit fir fluid. Se recomanda tratarea foliara cu acest ingrasamant in acest caz ? De la la o fitofarmacie fizica mi s-a recomandat și cropmax foliar + funingid.
      Pentru partea de udare sa adaug hidrogel pentru a încerca sa limitez problemele cu reținerea excesivă a apei in sol, și cum ar trebui sa imi dau seama cât de des sa ud copacii.

      # 107533

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 septembrie 2021

      Buna ziua, avand in vedere informatiile furnizate, cel mai probabil, usoara ingalbenire a foliajului a aparut in urma stresului suferit la plantare/adaptarea la noile conditii de mediu, fiind accentuate insa si de solul compact, ce blocheaza procesele de absorbtie pe anumite portiuni ale radacinii.
      Astfel daca solul este compact, este indicat sa administrati un tratament cu un ingrasamant special pentru imbunatatirea calitatii solului, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor: Activator Organic pentru Sol, 350 ml. Se dizolva 100 ml/10 L apa si se aplica prin udare la radacina, administrandu-se plantei un volum egal cu cel utilizat pentru o udare normala cu apa. Pe parcursul perioadei de vegetatie, tratamentul este indicat sa fie aplicat la fiecare 2 luni. De asemenea, este important sa le asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.
      Avand in vedere perioada in care ne aflam, administrarea ingrasamantului Fir Fluid, 350 ml este indicat sa se realizeze incepand din primavara.
      Pentru mai multe informatii despre fertilizare, va rugam sa consultati si urmatorul plan: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi.

      # 107689
      0 urează frunze verzi
      • Ionut B
        21 septembrie 2021

        Multumesc pentru răspunsul rapid.
        Se pot combina cele 2 tratamente? Fir fluid și activator organic pentru sol. De asemenea, care este pericolul pentru fir fluid in aceasta perioada? Întreb deoarece pe planul de fertilizare recomandat se menționează luna Septembrie ca fiind ok, însă este deja spre sfârșitul lunii.

        # 107732
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          21 septembrie 2021

          Activator Organic pentru Sol, 350 ml se administreaza prin udare la radacina, iar Fir Fluid, 350 ml prin pulverizare foliara, astfel, pe parcursul perioadei de vegetatie, administrarea acestora se poate realiza concomitent. In general, spre sfarsitul perioadei de vegetatie (ce coincide de obicei cu luna septembrie), odata cu scaderea temperaturilor, precum si a intensitatii celorlalti factori, plantele se pregatesc pentru sezonul rece, de aceea se administreaza de regula ingrasaminte speciale, cu un continut ridicat de potasiu (de exemplu, Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg), in detrimentul celor ce contin si azot (pentru a nu stimula cresterile vegetative in aceasta perioada si pentru a facilita intrarea in repaus). Astfel, avand in vedere ca este deja sfarsitul lunii septembrie si temperaturile au inceput sa scada, aplicarea ingrasamantului Fir Fluid este mai indicata in primavara, odata cu pornirea in vegetatie.

          # 107820
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi