Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Lucian
      18 august 2023
      1 urează frunze verzi

      Leylandii Golden Rider – ramuri depreciate, aspect uscat

      Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi, cum as putea sa salvez un Leylandii Golden Rider de 3m inaltime, pe care il am plantat de aproape 2 ani.
      Povestea e cam asa, totul a fost in regula, pomul arăta splendid(vezi atasat poza 1,2 si 3), culoare, sanatos, cu crengute carnoase si hidratate, pana pe la jumatatea lunii Iulie, dupa care am observat ca pe zi ce trece devenea tot mai(parca) dezhidratat, crengutele i se subtiau, nu mai aratau asa de carnoase si hidratate ca inainte, desi avea apa destula in contextul in care in zona Clujului am avut un anotimp foarte ploios, dar daca nu ploa la 3, 4 zile, il udam.
      La sfarsitul lunii iulie, deja era foarte palid si suferind, parea exact ca si cum nu avea apa, dar repet, apa nu era problema. (vezi atasat poza 4 si 5)
      In jur de 10 august situatia pare ca se tot inrautateste, au inceput sa ii apara niste pete maronii, ruginii, rosiatice pe toata suprafata exterioara a crengilor. (vezi atasat poza 6 si 7)
      Iar azi 18 August, pare ca nu mai are nici o sansa de scapare, are toate semnele ca dinspre exterior spre interior da sa se uste. ( vezi pozele 8,9,10,11)

      Vreau sa precizez ca am aplicat 2 seturi de tratament cu DeepGreen+fungicid Score+instecticid Mavrik, la distanta de o luna – primul set aplicat in prima sapt, repetat la 7 zile – pauza 1 luna dupa care al 2lea set la fel, Dar din pacate nici o imbunatatire, nici un efect.

      Ce am mai facut, crezand ca ar putea fi ceva daunatori la radacina, la inceputul saptamanii acesteia, l-am scos din radacina sa verific pamantul si radacina si mi se pare ca radacina s-a dezvoltat putin in aproape 2 ani de la plantare(nu sunt specialist, presupun doar) si ce am mai observat e faptul ca cea mai mare parte din radacina era oarecum incapsulata in pamantul vechi cum a stat in ghiveci in pepiniera de unde l-am achizitionat. Acel pamant lutos, nu pare sa se fi dizolvat de-a lungul timpului sa lase radacina sa se rasfireze in pamantul unde l-am plantat, ci doar cateva fire de radacina au reusit sa se desprinda. Ce am mai facut, am incercat sa inmoi in apa acel pamant lutos care parea cimentat si cat am putut l-am spalat, indepartat si am despletit radacina, dupa care l-am replantat in acelasi loc dupa ce am mai afanat si amestecat pamantul.

      In atasament am atasat poze – colaj video pe parcursul unui an, de la poza 1 care a fost facuta anul trecut in Sept, pana la poza 11, poza facuta azi 18 Aug.

      Nu stiu in ce masura am facut bine sau nu ce am facut in tot acest proces de al ajuta sa isi revina, dar va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi, in cazul in care s-ar mai putea salva.

      Va multumesc mult.

      Lucian

      #181791

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      18 august 2023

      Buna ziua. Avand in vedere informatiile oferite, deteriorarea arborelui poate avea la baza un ansamblu de factori abiotici si/sau biotici (temperaturile ridicate din ultima perioada, vantul uscat, radiatiile solare puternice, udarea necorespunzatoare, conditii edafice nepotrivite, instalarea unei afectiuni, posibil atacul unor daunatori etc.), stres accentuat si de operatiunea de verificare a radacinii (existenta balotului pe radacini la plantare este esentiala pentru prinderea si dezvoltarea coniferelor).
      In acest caz, avand in vedere cele mentionate mai sus, se recomanda administrarea unui ingrasamant ce stimuleaza prinderea plantelor, intareste radacinile si asigura o crestere sanatoasa a plantelor, precum Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru, prin udare la radacina, conform recomandarilor de pe eticheta.
      Referitor la partea aeriana, se recomanda indepartarea portiunilor afectate/uscate (cu aceasta ocazie, puteti verifica daca se observa prezenta daunatorilor sau diverse orificii in ramuri/tulpina) si efectuarea unui tratament cu un fungicid precum: Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L apa. Tratamentul se aplica prin pulverizare uniforma, dimineata devreme, atunci cand temperaturile nu sunt foarte ridicate.
      In plus, este important sa ii asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), lasand solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire, iar atunci cand udati gazonul, apa sa nu ajunga pe ramuri.
      Cu toate acestea, avand in vedere aspectul general al arborelui, nu se poate preciza cum va evolua pe parcurs.

      #181837
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
Decorative de exterior
Arbori si arbusti coniferi

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi