Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Daniela
      27 februarie 2019
      1 urează frunze verzi

      leandru cu pete maronii pe frunze

      Buna ziua,
      Am un leandru care a avut păduche lanos si l-am stropit cu Nissorun, dar pe langa asta acum are pete maronii pe frunze, se usucă, devin casante si cad. Ce tratament as putea sa ii aplic?
      Multumesc frumos!

      # 66685

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 februarie 2019

      Nissorun (Nissorun 10 WP, 5 g) este un acaricid, acesta actioneaza asupra acarienilor, nu este recomandat impotriva paduchelui lanos.
      Simptomele prezente pot aparea ca urmare a conditiilor de seceta/lipsa apei sau s-ar putea sa va confruntati cu o boala, o bacterioza.
      Bacterioza este transmisa de anumiti daunatori (insecte) care se hranesc cu sucul celular al plantei (ati precizat ca v-ati confuntat cu paduchele lanos). Daca ati efectuat taieri, poate fi transmisa si prin intermediul instrumentelor cu care s-a realizat aceasta, de la o planta bolnava la alta. Poate aparea si ca urmare a excesului de saruri din sol (lipsa apei in conditiile unui exces de saruri este extrem de daunatoare).
      Si fertilizarea excesiva poate reprezenta una din cauzele instalarii bolii (excesul de azot, fosfor, potasiu etc.).
      Simptomele prezente (frunze ce devin maro apoi cad) pot fi cauzate, doar de seceta/lipsa apei si sunt foarte asemanatoare cu cele provocate de bacterioza, de aceea este greu de identificat din poze cu ce va confruntati exact.
      Din pacate, daca este vorba despre bacterioza, pana in prezent nu se cunosc tratamente ce pot fi aplicate.
      In ambele cazuri (bacterioza sau stresul provocat de lipsa apei) este indicat sa respectati masurile de ingrijire si anume: eliminati partile afectate, aprovizionati planta cu un volum corespunzator de apa. In ceea ce priveste leandrul in timpul perioadei de vara are nevoie de un volum mai mare de apa, astfel incat pamantul de la suprafata ghiveciului sa nu se usuce intre doua udari. Solul uscat poate creste excesul de saruri existent in sol.
      Iarna cand este recomandat ca planta sa treaca printr-o perioada de repaus, udarea este indicata sa se faca la intervale mai mari de timp (de doua ori pe luna) cu un volum mai mic de apa.
      Pentru a preveni excesul de saruri din sol, este indicat sa folositi la udare apa de ploaie (daca aveti posibilitatea) sau daca utilizati apa de la robinet, lasati-o 24 ore intr-un vas deschis.
      Daca dupa un anumit interval de timp si dupa respectarea masurilor de ingrijire, simptomele se amelioreaza, inseamna ca planta a suferit din cauza secetei/lipsei apei.
      In poze nu se observa daca va mai confruntati cu paduchele lanos. Daca pozele nu sunt recente si aveti probleme cu acesta, se pot efectua tratamente, alternand la 7-10 zile insecticide precum Mavrik (Mavrik 2 F, 5 ml ) sau Movento (Movento 100 SC, 7.5 ml).
      Pentru a ajuta planta sa treaca peste stresul suferit, se poate aplica prin udare la radacina un ingrasamant precum Biplantol Vital (Vital NT, 250 ml), se dizolva 2 ml/1 litru apa.

      # 66689
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Leandru

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi