Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Constantin Jicu
      20 ianuarie 2023
      2 urează frunze verzi

      Laurocires – daunatori in lemn, rumegus si scurgere alba pe scoarta

      Am un Prunus Laurocerasus care a fost lăsat să crească fara sa fie tăiat ca gard viu. De ceva timp am observat o problema la scoarța și au început să apară și urme la exterior. Sub scoarța pe alocuri se vede ca și cum ar fi mâncat de o insectă ( similar cu pământul scos de furnici când formează mușuroaiele) iar când scoarța afectata cade rămâne albul care se vede in poza și care seamănă la textura cu spuma intarita. Aveți cineva idee ce ar putea sa fie și cum aș putea să îl ajut ?

      # 150734

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 ianuarie 2023

      Buna ziua. Pe baza fotografiilor atasate nu se poate preciza cu exactitate natura vatamarii, insa pare a fi un atac al unor daunatori (roaderi in scoarta si sub scoarta), dar si prezenta unor boli provocate de micoza sau bacterioza (posibil Armillaria si/sau cancer bacterian). Pentru o identificare exacta, puteti avea in vedere efectuarea unei analize de laborator.
      Avand in vedere dimensiunea laurociresului (si, implicit, varsta acestuia), probabilitatea raspandirii daunatorilor/bolii la alti arbori si arbusti, respectiv starea actuala a acestuia (cel mai probabil seva circula doar pe o parte a trunchiului), se recomanda eliminarea si distrugerea acestui exemplar, urmata de plantarea altor puieti sanatosi.
      In cazul in care doriti totusi sa pastrati acest laurocires, se recomanda curatarea scoartei uscate de pe trunchi, cu o unealta ascutita si dezinfectata in prealabil. Apoi, aplicati cu o pensula o solutie pe baza de cupru, precum: Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g. Un pliculet de zeama bordeleza (50 g) se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, iar aceasta se usuca, se poate aplica o solutie pentru cicatrizare precum Tree plaster – Cicatrizant, 300 g , pe toate ranile existente pe tulpini si ramuri.
      In ceea ce priveste daunatorii, incepand din primavara se recomanda verificarea regulata a trunchiului si al plantelor din jur, respectiv solicitarea sfaturilor unor specialisti in momentul in care observati insecte active.
      Avand in vedere starea actuala a laurociresului, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor. Pentru mai multe informatii legate de ingrijirea acestor plante, puteti consulta articolul nostru: Prunus laurocerasus, sfaturi, ingrijire, cultivare.

      # 150759
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Laurocires

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi