Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Bogil
   2 februarie 2023
   7 urează frunze verzi

   Laur vesnic verde cu pete pe frunze

   In decembrie anului trecut am plantat 30 de puieti Laur vesnic verde de 2 ani Ieri am observat pe trei plante ca frunzele din varf se rasucesc in lungime . La o inspectie mai serioasa am observat pe spatele frunzelor pete si oalele unor insecte. Va rog ajutati-ma sa opresc acest daunator, inainte de a face ravagii si pe celelalte plate. Va multumesc

   #152866

   10 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
   2 februarie 2023

   Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa inserati mai multe imagini in detaliu (focalizate, facute de aproape) cu ouale respective, precum si cu frunzele, atat cu partea superioara cat si cea inferioara. De asemenea, va rugam sa ne furnizati mai multe detalii: la ce interval de timp realizati udarea si ce volum de apa utilizati? Ati aplicat tratamente fitosanitare? Care sunt conditiile de mediu? (temperatura, sol etc)

   #152929
   1 urează frunze verzi
   • Bogil
    2 februarie 2023

    A fost plantat in sol de nisip amestecat cu pamant negru si in strat superior cu ingrasamant organic de la Horticola, care ajuta la radacinare. A fost udat la plantare si udarea in continuare s-a facut numai in saptamani fara precipitatii. Pana acum doar cateva zile au fost cu -1 grad Celsius. Ouale depuse in apropierea nervurilor pe partea inferioara sunt atat de mici incat abia se pot observa. Prima imagine se poate mari destul de mult, Am incercat si o focalizare la distante mai apropiate, dar sunt foarte mici incat nici macro nu ma ajuta. Sub lupa am vazut ca sunt oua alungite. Pe partea din fata a frunzei aproape ca nu se vede nimic, doar acele frunze rasucite, parca s-ar plia in lungime. Am citit si celelelte comentarii si astazi am luat insecticide Faster 10 si adjuvant organosiliconic. Am fost sfatuita de vanzatorii de la magazinul de fitosanitara sa pun in solutie si funincid Dithane M-45, si sa dau atat pe planta cat si pe pamantul din jur.

    #152940
    0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
     3 februarie 2023

     Buna ziua, pe baza imaginilor inserate mai sus nu se poate preciza cu exactitate natura formatiunilor (oua), respectiv a petelor de pe frunze. De moment, puteti avea in vedere elimina frunzelor afectate, iar din primavara se recomanda administrarea unui ingrasamant cu efect de imbunatatire a calitatii solului, respectiv de stimulare a dezvoltarii radacinilor, precum: AMN Nordalge, 500 ml (prin udare la radacina) sau Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru (prin udare la radacina), conform indicatiilor de pe eticheta produselor. De asemenea, pentru mai multe informatii despre conditiile de mediu si ingrijire, precum si un plan de fertilizare orientativ, va rugam sa consultati articolele urmatoare: Prunus laurocerasus, sfaturi, ingrijire, cultivare, Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali.

     #153025
     0 urează frunze verzi
     • Bogil
      19 februarie 2023

      Am impresia ca este atacat de Stigmina carpophila

      #154743
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
       20 februarie 2023

       Buna ziua. Simptomele care se observa in fotografiile atasate (pe partea inferioara a frunzelor) nu pot fi asociate cu simptomele caracteristice bolii fungice provocate de Stigmina carpophila, intrucat acest agent fitopatogen cauzeaza de regula pete rotunde, cu contur bine delimitat, respectiv orificii rotunde (de unde si denumirea de foarte cunoascuta de “shot hole disease”).
       De moment se recomanda respectarea recomandarilor oferite anterior si eliminarea regulata a frunzelor afectate. Daca analizati cu atentie frunzele si considerati ca este vorba totusi de o afectiune de origine fungica, se recomanda prevenirea crearii unui mediu umed (evitarea udarii excesive, afanarea solului de la baza plantei etc.), deoarece activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta. In plus, in acest caz puteti avea in vedere efectuarea a 1-2 tratamente pe baza de cupru, cu un fungicid precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g sau Funguran OH 50 WP, 300 g sau Coppermax, 30 g, conform instructiunilor de pe eticheta produselor (la interval de 7-10 zile intre aplicari in cazul efectuarii a doua tratamente). Tratamentele cu fungicid se recomanda a fi efectuate in zile cu temperaturi pozitive (preferabil peste 5℃), lipsite de vant puternic sau precipitatii. Pulverizati solutiile cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acestora pe planta. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.

       #154806
       0 urează frunze verzi
       • Bogil
        20 februarie 2023

        Astazi am fost la un magazin de fitosanitara. La al doilea tratament am fost sfatuita sa cumpar zeama bordeleza si un adjuvant, dar sa aplic si un Faster 10 din cauza oualelor ce se vad pe frunze. Pe alte frunze nefotografiate, se vad pete si orificii perfect rotunde. Oricum este si o infectie de origine fungica. Nu au avut parte de udari excesive. Au fost udati la sfarsit de noiembrie la plantare si inca o data cand erau temperaturi foarte ridicate. Cand v-am scris pentru prima data erau doar doua plante infectate. La doua saptamani sunt doar 2 neinfectate. Am aplicat tratamentul pe toata planta si pe dosul frunzelor si pe pamant. Sunt curioasa sa vad ce efect a avut. Am luat si Copermax. Intrebarea este cand sa le stropesc cu acest ingrasamant? Saptamana trecuta joi au fost stropite pentru prima data cu coctailul de solutii. Va multumesc

        #154854
        1 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
         21 februarie 2023

         Buna ziua, fungicidul Coppermax, 30 g poate fi aplicat la interval de 7-10 zile de la tratamentele anterioare.

         #154986
         0 urează frunze verzi
         • Bogil
          23 februarie 2023

          Scuze am scris Copermax in loc de ingrasamantul Cropmax. Intrebarea este cand sa le stropesc cu acest ingrasamant, dupa tratament cu zeama bordeleza?

          #155155
          0 urează frunze verzi
          • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
           23 februarie 2023

           Buna ziua, ingrasamantul Cropmax, 1 litru se aplica pe parcursul perioadei de vegetatie, conform indicatiilor de pe eticheta produsului.

           #155173
           0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Decorative de exterior
Laurocires

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi