• Acest subiect are 13 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 2 iulie 2023 la 17:43 de Ana.
Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Robert
      8 iunie 2022
      5 urează frunze verzi

      Laur Englezesc cu frunze arse, gaurite – Shot Hole Disease

      Buna ziua, acum o luna am plantat laur englezesc si au inceput sa se ingalbeneeasca unele frunze, mai nou, cele care ies parca sunt arse. Ce anume ma sfatuiti sa fac? Multumesc

      # 130404

      13 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      9 iunie 2022

      Buna ziua. Laurociresul pare a fi afectat de un cumul de factori biotici si abiotici, precum stresul suferit la plantare si la schimbarea conditiilor de mediu, proprietatile solului/substratului neadecvate, lipsa fertilizarii, umiditatea neconforma, instalarea unor agenti patogeni etc. In ultima fotografie, simptomele par a fi specifice ciuruirii bacteriene a frunzelor de sâmburoase, provocate de o bacterioza (Xanthomonas campestris pv. pruni, cunoscuta sub denumirea de Shot Hole Disease). Totusi, natura vatamarii nu poate fi precizata cu exactitate pe baza fotografiilor. Succesul plantarii va fi vizibil abia pe parcursul sezonului de vegetatie, iar evolutia exemplarului din imaginile atasate nu se poate preciza cu exactitate.
      De moment, pentru combaterea bolii, se recomanda indepartarea frunzelor vatamate si distrugerea acestora prin ardere, urmata de efectuarea a doua tratamente la interval de 7-10 zile intre ele, cu fungicide pe baza de cupru, precum Champ 77 WG, 20 g si Coppermax, 30 g. Ambele produse se aplica prin pulverizare foliara, in doza de 20 g / 10 L apa. Pulverizati solutiile cat mai fin (Pulverizator manual Volpi TECH1), astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe partile inferioare si superioare a frunzelor, cat si pe tulpina. Este indicat sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
      Simultan cu efectuarea tratamentelor foliare, se recomanda administrarea prin udare la radacina a unui ingrasamant ce stimuleaza extinderea radacinilor, cresterea sanatoasa, marind totodata rezistenta si sprijinind plantele in depasirea perioadelor de stres: AMN Nordalge, 500 ml, conform recomandarior din descrierea produsului. In plus, la 10-14 zile de la finalizarea tratamentelor foliare cu fungicid, se poate aplica un ingrasamant foliar ce stimuleaza regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, precum Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml, conform instructiunilor din descrierea produsului.
      Ulterior, administrarea ingrasamintelor poate fi continuata regulat. Pe viitor, respectarea conditiilor de mediu si ingrijire sunt esentiale pentru o crestere viguroasa si sanatoasa (Prunus laurocerasus, sfaturi, ingrijire, cultivare).
      Avand in vedere aspectul laurociresului din fotografii si aspectele mentionate mai sus, respectiv faptul ca combaterea acestor boli este mai dificila, nu se poate preciza cu exactitate evolutia pe viitor al acestui exemplar.

      # 130552
      0 urează frunze verzi
    • Raluca
      17 august 2022
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      17 august 2022

      Buna ziua, din pacate, nu am reusit sa identificam postarea in care ati detaliat problema intampinata, de aceea, pe langa atasarea pozelor, avem rugamintea sa ne furnizati mai multe detalii: De cat timp detineti plantele? Care sunt conditiile de mediu specifice zonei in care se afla laurociresul? Cum se realizarea udarea si la ce interval? Ce cantitate de apa utilizati la o udare? De cand au debutat simptomele de uscare a varfului frunzelor? Ati aplicat si ingrasaminte sau tratamente fitosanitare? In plus, va rugam sa ne oferiti si alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

      # 138107
      0 urează frunze verzi
      • Raluca
        29 martie 2023

        Buna ziua, am aplicat mai multe tratamente foliare ( coctail cu mospilan,nisorun, cropmax, amistar, topas, mirage, albit) stropite la 10-14 zile toata vara trecuta. In continuare arata la fel si toate frunzele noi care au dat pana toamna tarziu se inchideau la culoare ca si cum ar fi arse/uscate.
        Acesti prunusi au fost plantati la final de nov 2021, iar problemele au inceput sa apara din luna mai 2022. Acum am mutat o parte din plante ( ca sa nu se transmita boala si l testul prunusilor , insa cred ca s a extins deja si la ceilati prunusi). Cei 5 prunusi care au fost cei mai afectati ( si pe care i am mutat) faceau parte dintr un sir ( gard viu) alaturi de alti 30 de prunusi , avem picurator pentru udarea lor si desi fost udati la fel , deci pare ca ar fi afectati de o boala.

        # 158709
        0 urează frunze verzi
        • DoruCunoscător
          29 martie 2023

          Buna ziua, dar de ce ati aplicat atatea tratamente, si mai ales in amestec? Personal, imi par foarte multe produse amestecate, care nu au vreo legatura cu posibilele afectiuni ce pot aparea la aceasta planta. Cine stie, este posibil chiar sa fi facut o fitotoxicitate, cu acest ‘’cocktail’’ de produse. Eu, personal, mai ales la plantele ornamentale, incerc sa efectuez un numar minim de tratamente (mai ales daca sunt specii ce nu prezinta de regula boli/daunatori), cu produse cat mai specifice pe problema respectiva (pe cat posibil, daca am reusit sa identific cu ce ma confrunt) si evit aplicarea in acelasi amestec a mai multor produse fitosanitare. Mai bine, 1, 2 tratamente, in functie de situatie, la 7 zile distanta decat amestecate mai multe, iar ingrasamintele le-am aplicat tot timpul separat, exact asa cum scrie pe eticheta lor.

          # 158711
          3 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          29 martie 2023

          Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu sfaturi utile, avem rugamintea sa atasati cateva fotografii, cat mai clare cu starea actuala a plantelor, atat fotografii in ansamblu cu arbustii, cat si focalizate cu partile vatamate.

          # 158712
          3 urează frunze verzi
          • Raluca
            30 martie 2023

            Buna ziua, primele 2 poze reprezinta cei 5 prunusi care erau cei mai bolnavi si care au fost mutati, urmatorele 2 poze reprezinta prunusi care au ramas pe loc si par ca s au imbolnavit. Spuneati ca este posibil sa fj facuta o toxicitate de la substantele cu care i am stropit, insa mentionez ca am inceput sa i stropesc dupa ce am observat ca frunzele sunt ingalbenite/ uscate si mancate. Am trecut acolo toate substantele pe care le am folosit, insa coktail ul continea alternate un fungicid + insecticid + ingrasamant + albit+ unul din ( mirage, amistar, ). Va multumesc mult

            # 158755
            0 urează frunze verzi
            • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
              30 martie 2023

              Buna ziua. In cazul acesta, deprecierea se datoreaza cel mai probabil unui cumul de factori biotici si abiotici, precum stresul suferit la aplicarea repetata a tratamentelor fitosanitare cu solutii in amestec, stresul suferit la transplantare, posibil umiditatea constanta si ridicata a solului (accentuata de solul tasat si prezenta prezenta stratului ierbos de la baza plantelor), posibil lumina insuficienta in zona in care ati mutat cateva exemplare, etc.
              Avand in vedere aspectul laurociresilor, tratamentele efectuate repetat in sezonul precedent de vegetatie, posibilitatea aparitiei simptomelor de fitotoxicitate si posibilitatea dezvoltarii imunitatii unor agenti patogeni la efectul produselor fitosanitare, se recomanda indepartarea tuturor partilor de planta afectate, cu un instrument bine ascutit si dezinfectat in prealabil (ex. Foarfeca Power Pruner) si evitarea efectuarii altor tratamente fitosanitare. Se recomanda ca dezinfectarea instrumentelor utilizate la lucrarile de ingrijire sa fie efectuata cat mai des, pentru a preveni infectarea directa prin ranile provocate.
              In general, plantele ornamentale se verifica periodic, tratamentele fiind aplicate doar in cazul in care se observa prezenta unor daunatori sau a unor simptome de boala. Este cunoscut faptul ca agentii fitopatogeni se instaleaza si produc pagube in primul rand in cazul exemplarelor slabite, cu vegetatie precara, avansand catre plantele sanatoase si viguroase numai in cazul inmultirii in masa a acestora (atunci cand nu se iau masuri la debutul atacului si exista suficiente gazde pentru daunator/boala). Plantele viguroase care beneficiaza de conditii optime de mediu si de ingrijire sunt rareori afectate de boli sau daunatori. Astfel, se recomanda asigurarea conditiilor optime de vegetatie a plantelor ornamentale. Fertilizarea adecvata a acestora este de asemenea esentiala pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii sanatoase: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali. Pentru a imbunatati fertilitatea, textura si structura solului, precum si pentru a stimula activitatea microbiana de la nivelul acestuia, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant natural, precum Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru, prin udare la radacina, conform instructiunilor de pe eticheta produsului. De asemenea, pentru sprijinirea plantelor in depasirea perioadei de stres suferite, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant special formulat, precum Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml, prin pulverizare foliara.
              In plus, pentru prevenirea instalarii si raspandirii bolilor/daunatorilor, este importanta pastrarea unei igiene fitosanitare corespunzatoare in jurul plantelor (ex. indepartarea si distrugerea regulata a materialului vegetal cazut la sol, pastrarea unei portiuni de teren afanat si lipsit de vegetatie sau diverse materiale in jurul fiecarui exemplar, asigurarea spatiului optim de crestere, mobilizarea usoara a stratului superficial al solului, indepartarea regulata a portiunilor de planta uscate sau vatamate, etc.). Stratul ierbos sau materialele asezate la baza laurociresilor mentin o umiditate constanta si ridicata la nivelul solului, favorizand instalarea agentilor fitopatogeni. De asemenea, avand in vedere faptul ca activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata exclusiv la radacina, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata.
              Pentru mai multe informatii detaliate despre ingrijirea si fertilizarea acestor specii de plante, va rugam sa consultati si articolul nostru: Prunus laurocerasus, sfaturi, ingrijire, cultivare. Avand in vedere aspectul actual al plantelor si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestora pe viitor.

              # 158796
              1 urează frunze verzi
              • Raluca
                30 martie 2023

                Va multumesc frumos pentru recomandarile pe care mi le ati ofeit. Imi puteti spune va rog cate bucati din cele 2 solutii ar trebui sa comand pentru cei 30 de prunusi?
                Multumesc frumos

                # 158799
                0 urează frunze verzi
                • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
                  30 martie 2023

                  In cazul ingrasamantului Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru un flacon este suficient pentru prepararea a 125 L de solutie pentru administrare prin udare la radacina (este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament/unei singure administrari). Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml este un fertilizant sub forma de spray gata de utilizare, care se aplica prin pulverizare uniforma pe plante. Nu se poate preciza cu exactitate pentru cate exemplare de laurocires, respectiv pentru cate utilizari este suficient un produs.

                  # 158804
                  0 urează frunze verzi
    • Ana
      2 iulie 2023

      Bună ziua, aceiasi problema o am și eu, voi atasa fotografii. A fost plantat în luna Aprilie a acestui an, a fost achiziționat cu radacina libera, la început a pierdut frunzele apoi au început sa crească cele noi , doar ca cele noi sunt ca și arse…am aplicat un tratament cu insecticid și funcigid de contact și un tratament cu ingrasamant foliar. Cum ar trebui sa procedez. Este udat la 2-3zile cu apa din put. Mulțumesc.

      # 174595
      0 urează frunze verzi
      • Raluca
        2 iulie 2023

        Buna Ana! Eu am adus pana la urma, acasa un inginer agronom pentru a observa solul si posibilii daunatori. Principala problema a fost lipsa apei. Mi s-a recomandat sa ii ud ( pana isi revin in fiecare zi 10 l apa / planata ) si sa i stropesc.
        Tin sa mentionez ca intr o sapatamana au inceput sa isi revina, iar in urmatoarele 3 saptamani sa arate spectaculos. Am pus sistem de picurare dublu, timp de 15-20 min in fiecare zi.
        Dna iginer mi a recomandat sa le fac tratement foliar cu:
        Milbeknock EC, 7.5 ml
        Cabrio Top, 20 g
        Silwet Gold, 10 ml
        Microfert 150 ml
        Toate amestecate in aceiasi 10 l apa.
        Stropiti bine toata curtea.
        Sa nu ploua cca 8 ore dupa trarament.

        # 174610
        0 urează frunze verzi
        • Ana
          2 iulie 2023

          Mulțumesc mult Raluca, voi încerca varianta propusa de tine.

          # 174617
          0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Laurocires

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi