• Acest subiect are 2 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 23 mai 2019 la 08:16 de ValyB.
Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Dobra Ana
      14 mai 2019
      0 urează frunze verzi

      larve in interiorul ramurilor la nuc

      Buna ziua! Avem o plantație de nuc chandler. In primăvara i am stropit cu ovipron top si zeama bordeleza. Plantația are 3 ani. Ieri am fost la ei ca s au domolit ploile si am găsit o creanga rupta. Cauza acestei rupturi se pare ca este un vierme. Si când i am curățat in primăvara am mai găsit la vreo 2. Cu ce ii putem combate? Am comandat de la voi karate zeon. Puteți sa mi recomandați ceva? Si dozaj. Mulțumesc frumos

      # 77498

      2 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 mai 2019

      Buna ziua, este vorba de larva unui fluture (fie sfredelitorul tulpinilor Cossus cossus, fie sfredelitorul ramurilor Zeuzera pyrina) care sapa galerii ascendente in trunchi sau ramuri si ataca numerosi pomi fructiferi.
      Avand in vedere ca acestea sunt in interiorul nucului, aplicarea unui insecticid nu va va ajuta.
      Daca era doar un singur pom afectat, aveati posibilitatea fie sa injectati in galerie o solutie de insecticid Decis Expert 100 EC (Decis Expert 100 EC, 2.5 ml) 2 ml in 2-3 l apa si sigilati apoi cu mastic, insa larva poate sa-si continue ascensiunea, fie, cu ajutorul unei sarme flexibile de otel pe care sa o introduceti in galerie (ii faceti o mica bucla in varf) sa incercati sa o scoateti la exterior.
      Din pacate, fiind vorba de o plantatie tanara si de faptul ca, larvele sunt prezente in ramuri deja, aceste lucruri sunt dificil de realizat si probabil nu veti obtine rezultatul dorit.
      De asemenea, trebuie sa stiti ca, zborul adultilor (mai exact a fluturilor) se desfasoara in intervalul iunie-august, atunci, se pot aplica insecticide pentru combaterea acestora, de exemplu Karate Zeon (Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)), 2 ml/13 l apa.
      Totusi, avand in vedere ca larvele sunt prezente deja, si, asa cum am mentionat mai sus este vorba despre o plantatie, combaterea acestui daunator este destul de dificil de realizat.

      # 77501
      0 urează frunze verzi
    • ValyB
      23 mai 2019

      Buna ziua. Mai trebuie spus si ca fluturii acestui daunator zboara noaptea, de aceea sunt dificil de combatut, dar si ca au cate o generatie la 3-4 ani, nu anual. Aplicarea de insecticide nu ajuta, mai ales daca galeria este sapata in sus. Luati la pas plantatia si verificati fiecare nuc. Succes.

      # 77502
      0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Nuc

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi