Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Florin
      10 noiembrie 2020
      4 urează frunze verzi

      Lamaiului ii cad frunzele

      Buna ziua!

      Am un lămâi care de vreo 3 săptămâni incepe să piardă frunze. Se fac ușor maronii pe margini și pică în câteva zile, sau pica si daca sunt complet verzi.

      A fost cumparat acum ~2 ani jumatate, si la prima iarna i-au picat toate frunzele si am crezut chiar ca a murit, dar la primavara a dat o singura crenguta care ii e acum tulpina principala. De atunci au mai aparut câteva crenguțe pe ea, dar nu prea are ramificații suplimentare.

      Am înțeles de pe net că ar putea fi problema solului. Era pus in sol universal și cred că nu drena destul, ceea ce poate duce la radacini putrede. Daca bagam degetul în pământ aproape de suprafața se simtea ud, și sunt 2-3 săptămâni de când l-am udat ultima oară.

      Asa ca weekendul asta am zis sa ii schimb solul sa il mut in unul special pt citrice, vad ca se gaseste si aici exact acelasi: https://www.botanistii.ro/substrat-pentru-citrice-10-litri.html. Am incercat sa il scot cat mai gentil posibil ca sa nu ii rup radacinile si eu zic ca am reusit ok. Desi pamantul era putin ud pana la fundul ghiveciului, radacinile pareau albe/maro deschis, fara semne de putrezire. In schimb era pamantul plin ochi pana cam la o palma adancime de niste centipede mici (viermi cu multe picioruse). Imi pare rau ca nu m-am gandit sa le fac poza. Dupa ce i-am schimbat pamantul l-am udat cam 200-300ml ca stiu in general ca e bine sa faci asta cand le schimbi pamantul dar mi-era sa nu fie problema ca e prea mult udat.

      De atunci sunt 2-3 zile si la frunzele deja maronii pare ca a inceput sa se usuce partea maro dar nu imi dau seama inca daca l-a ajutat sau mai rau am facut. I-a picat o frunza doar azi dimineata.

      In vara îl țineam pe terasa și avea nevoie sa fie udat aproape zilnic si o singura zi daca uitam i se pleosteau frunzele pana seara. La fel și vara trecuta, și nu a avut nicio problema. Din septembrie l-am băgat înăuntru și am redus udatul la 1-2 săptămâni și părea ok până pe la jumatea lui octombrie când a început să piardă frunze. Poate fi și că ne-am mutat in alt apartament, la parter, și acum nu mai are destulă lumina? L-am mutat chiar sub geam dar soarele nu bate direct aproape niciunde in casa si mai ales a fost foarte innorat in ultima luna. Fertilizant i-am pus in vara special pt citrice, o data la 2 săptămâni/o lună, cât scria pe el. Din august nu i-am mai pus că am zis că începe frigul.

      Poate fi problema pamantului ud de dinainte sa il schimb, sau a viermisorilor, sau a faptului ca ne-am mutat si nu mai are destula lumina?

      Ma puteti ajuta, va rog?

      # 65966

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      10 noiembrie 2020

      Buna ziua. In urma imaginilor si a informatiilor oferite, simptomele par sa indice un stres fiziologic provocat de factori precum schimbarea temperaturii si/sau a intensitatii luminoase prin mutarea plantei, umiditatea ridicata la nivelul substratului.
      Este important de retinut ca udarea trebuie sa se faca moderat, substratul sa se usuce usor intre doua udari, iar apa folosita nu trebuie sa provina direct de la robinet. De asemenea, este important sa eliminati pietrele din ghiveci, deoarece acestea impiedica evaporarea apei si mentin umiditatea la nivelul radacinilor. Totodata, citricii prefera locurile luminoase, atat vara cat si iarna, de aceea este indicat sa fie amplasat langa o fereastra cu expozitie sudica pentru a beneficia de cat mai multa lumina, insa ferit de curentii de aer. Pentru o dezvoltare corespunzatoare a lamaiului, este indicat sa respectati cerintele de mediu si ingrijire specifice. Mai multe informatii puteti regasi in articolul nostru (Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire).
      Momentan, avand in vedere ca a fost transplantat recent, este indicat sa aplicati un stimulator de inradacinare, precum Razormin (Razormin, 250 ml), in doza de 3 ml/1 L apa, aplicat prin udare. Acesta va ajuta planta sa se acomodeze mai usor in noul substrat. Se pot efectua doua tratamente la interval de 10-14 zile. Incepand din primavara, se poate avea in vedere administrarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale citricilor, precum Citrus Fluid (Citrus Fluid, 350 ml), in doza 10 ml in 1 l apa, aplicat prin udare o data pe saptamana pe parcursul perioadei de crestere, pentru a stimula regenerarea si cresterea sanatoasa a lamaiului.

      # 65971
      2 urează frunze verzi
    • Maria
      11 noiembrie 2020

      Buna ziua!
      Am un lime care a înflorit anul acesta de 2 ori, insa nu face fructe. Dupa înflorire, se usuca si mugurul format. L-am polenizat cu bețișoarele fara niciun rezultat. Cu ce aș putea sa il ajut? Il am cumparat de vreo 3 ani, in primul an a rodit si atât. Mulțumesc!

      # 65972
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 noiembrie 2020

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta in identificarea problemei, va rugam sa atasati cateva imagini relevante cu planta. De asemenea, va rugam sa ne oferiti mai multe detalii despre lime: unde este amplasat? Care sunt conditiile de mediu (lumina, temperatura, umiditate)? La ce interval de timp realizati udarea? Ati administrat ingrasamant? Se observa prezenta vreunui daunator pe planta?

      # 65973
      0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Citrice

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi