Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Ştefan
      10 ianuarie 2017
      4 urează frunze verzi

      Lamai cu substrat umed si mucegait

      Bună seara, am un lămâi care are în jur de 20 de ani. În toamnă l-am mutat.în bucătărie şi de atunci au început să-i cadă frunzele şi să-i mucegăiască pământul. In decembrie i-am schimbat pământul şi ghiveciul şi l-am adus inapoi într-o cameră unde nu deschidem geamul pentru a-l feri de curenți (în bucătărie deschideam frecvent geamul).Din păcate în fiecare zi pierde 1-2 frunze, unele pe jumătate uscate altele verzi. Pământul este umed şi uşor mucegăit deşi nu a mai fost udat de la Crăciun iar temperatura în cameră este intre 25-27°C. Ce aş putea face pentru a-l salva?

      # 79589

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Anonim
      11 ianuarie 2017

      Asa cum am mai precizat si in alte raspunsuri, dumneavoastra stiti cel mai bine ce conditii ati oferit si oferiti plantei. Eu va pot indruma prin sublinierea cerintelor speciei, astfel incat dumneavoastra sa va dati seama unde sunt greseli si ce se poate face pentru a ajuta planta. In primul rand, transferul plantei primavara afara si toamna in casa se face treptat. Planta se tine pe timpul noptii in interior iar ziua afara, timp de 2-3 saptamani. Stiu, acest lucru este dificil de realizat in cazul plantelor mari. In acest caz, se recurge la mutarea acestuia intr-un hol luminos si se rareste udatul si fertilizatul (penru ca planta sa intre usor in repaus).
      Un alt aspect foarte important: mutarea plantei din ghiveci in altul mai mare se face primavara, cand planta isi reia vegetatia si iese din starea de repaus din timpul iernii. Pentru marea majoritate a plantelor, aceasta lucrare se realizeaza primavara, in niciun caz toamna sau iarna.
      Deasemenea, nu se schimba pamantul ci transplantarea se face cu tot cu balotul de pamant. Singura interventie asupra pamantului este desfacerea usoara a acestuia pe partea laterala si partea de jos, astfel incat sa fie usor desfacute radacinile. Radacinile putrezite sau afectate se taie pana la partea sanatoasa. Avand in vedere ca lamaiul necesita un bun drenaj al apei, se recomanda ca inainte de a aseza substratul, sa se aseze pe fundul ghiveciului un strat de aproximativ 2 cm de pietris/nisip.
      Principala problema a lamaiului dumneavoastra pare a fi excesul de umezeala la nivelul radacinilor (pe langa transplantarea intr-un moment nepotrivit si mutarea repetata) cu toate ca spuneti ca nu a mai fost udat de vreo 2 saptamani. Posibil ca substratul pe care l-ati utilizat sa aiba un dranaj foarte slab sau planta sa foloseasca mult mai putina apa decat administrati dumneavoastra. Lasati pamantul sa se usuce, indepartati stratul de mucegai de la suprafata, eventual cu un strat subtire de pamant si inlocuiti cu unul nou, uscat. Verificati daca ghiveciul are gaurile de scurgere suficient de mari si sa nu fie blocate. Amplasati planta intr-un loc cat mai luminos, preferabil intr-o camera cu o temperatura mai scazuta, nu administrati fertilizant in aceasta perioada sub nicio forma si incercati sa corelati intotdeauna lumina, temperatura si umiditatea (la un nivel al luminii scazut, asa cum este iarna, este nevoie si de o temperatura mai scazuta, implicit cantitatea de apa mai mica).

      # 79590
      0 urează frunze verzi
    • Alexandra
      16 aprilie 2021

      Bună ziua! Am un lamai cumparat de la lidl de aproximativ o lună. Arăta foarte bine cand l-am cumparat, dar a inceput sa se degradeze si de cateva zile sa apara pelicule de mucegai pe suprafata pamantului. L-am mutat de langa usa pe masă sus deoarece ne-am cumparat caine si am zis sa nu il strice. Ii cad foarte multe frunze si flori . La inceput il udam o data pe saptamanancu foarte putina apa plata cumparata , la temperatura camerei. Nu am vazut nicio imbunatatire si am discutat cu cineva si mi-a spus ca il uda foarte des si ca ii merge foarte bine, de cand am inceput sa il ud mai des( 2x/ sapt ) a inceput sa apara pelicula de mucegai. Mentionez ca am dat de doua ori si cu ingrasamant pentru citrice. Chiar nu stiu ce sa ii fac sa isi revina. Multumesc frumos!

      # 86151
      0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Citrice

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi