Vezi 7 fire de răspunsuri
    • Andreea
      19 martie 2021
      1 urează frunze verzi

      lamai cu pete ruginii pe frunze

      Buna ziua, detin un lamai pitic de vreo 5 luni, pana acum 2 luni nu am avut nici o pb cu el, chiar i-au crescut vreo 5 frunzulite noi…..de 1 luna jumatate, nu i-a mai dat nici o frunza, am observat pe fata frunzelor, din loc in loc, ca au inceput sa se decoloreze, fiind in dreptul geamului se puteau vizualiza urmele decolorarii. Ce e mai rau, am sesizat pe spatele acestor frunze decolorate, ca rugina rosie, ca niste bruboane rosii, la inceput ca pistruii, apoi afecteaza toata frunza parca spargandu se aceste bruboane rosii pe toata frunza. Il tin la geam, lumina toata ziua, in dreptul unui calorifer, langa un bonsai si dafin. Deasemenea am sesizat ca in pamantul lamaiului misuna ceva, nu par furnici, ci niste daunatori rapizi si maricei si deasemenea frunzele bonsaiului am observat ca au inceput sa se stafideasca si tot pe spatele lor am vazut tot asa rugina rosie. Am aplicat lamaiului spray planteea cu insecticid, fiola dizolvata in apa cu insecticid , aplicand pe frunze , dar vad ca nu-l ajuta nimic, ba mai mult, se inmulteste pe toata frunzele. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi, ca nu as vrea sa-l pierd. Multumesc foarte mult.

      # 83883

      12 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 martie 2021

      Buna ziua, va rugam sa atasati cateva fotografii cu toate plantele afectate, atat in ansamblu, cat si in detaliu, pentru a putea observa mai clar simptomele.

      # 83900
      1 urează frunze verzi
    • Andreea
      22 martie 2021

      Am tinut lamaiul langa un bonsai si o alta planta de apart. Am sesizat multe musculite la nivelul pamantului acestui bonsai si planta. De putin timp am sesizat multe musculite si la lamai. Am acordat o mare atentie lamaiului fara sa vad ca frunzele bonsaiului se incretisera si aveau tot asa o rugina rosie pe spatele frunzelor. Din pacate am tot rupt frunzele bolnave ale bonsaiului, incerc sa va fac poze macar la una ramasa. De 1 luna am primit un dafin, pe care l am pus langa lamaiul deja afectat. Am sesizat ff multe musculite care erau lipite de frunza dafinului, intr o zi am regasit o rama langa ghiveciul dafinului. Mai nou azi am gasit si pucegai alb , fix unde am vazut musculitele pe frunza. La lamai repet: am intalnit musculite pe langa frunze, si sesisez din pamant ca ies anumite vietati la trunchiul lamaiului. Folosesc ingrasamant pt citrice, i am mai adaugat putin pamant de citrice, i am mai taiat din frunzele afectate, dar nu ii mai dau frunze noi de mai bine de 2 luni de cand am observat decolorarea acestora. Mai jos poze la bonsai, dafinul si lamaiul

      # 83946
      0 urează frunze verzi
    • Andreea
      22 martie 2021

      La o prima vedere frunzele lamaiului par verzi, intacte, nu i au cazut frunze. Dar in schimb pe spatelor lor se vede cat e de afectat, nu i au mai rodit frunze noi, vad musculite in jurul lui si la pamant misuna ceva ca si cum ar fi furnici dar nu par furnici

      # 83951
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 martie 2021

      In urma fotografiilor atasate, simptomele prezente pe frunzele plantelor au fost cauzate de un atac al daunatorilor (paduchi lanosi, musculite). Pentru combaterea lor se recomanda aplicarea unui insecticid precum Mavrik 2 F, 5 ml in doza de 5 ml/10 L apa, administrat prin pulverizare foliara (atat pe partea superioara, cat si pe partea inferioara a frunzelor, precum si pe tulpina). Se pot efectua 2 tratamente la interval de 5-7 zile intre ele. Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml in doza de 2 ml/10 L.
      La 7-10 zile de la efectuarea tratamentelor, este indicat sa folositi un produs pentru intretinere, precum Contra X, 500 ml aplicat direct prin pulverizare. Sustine regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, ori daca au suferit atacuri ale daunatorilor. Acesta NU se va aplica pe bonsai! Pentru acesta, se recomanda administrarea unui ingrasamant special, precum Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml.
      Mai multe informatii despre ingrijirea corespunzatoare a lamaiului se regasesc in articolul urmator: Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire.
      Mai multe informatii despre ingrijirea bonsailor se regasesc in articolul urmator: Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 84095
      0 urează frunze verzi
    • Andreea
      22 martie 2021

      Si pentru daunatorii care misuna in pamantul lamaiului, este in regula sa-i aplic cele 2 insecticide pe care mi le-ati recomandat pt teposii lanosi? Si va multumesc f mult

      # 84105
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        22 martie 2021

        In substratul plantelor de apartament se pot dezvolta diverse tipuri de insecte, atat daunatoare, cat si benefice. In acest caz, pentru capturarea posibilelor insecte daunatoare, puteti avea in vedere amplasarea unor capcane adezive (Butterfly Guard, set 10 bucati).

        # 84108
        0 urează frunze verzi
        • Andreea
          26 martie 2021

          Buna ziua din nou dna Ela, am achizitionat produsele recomandate pt lamai.
          Am din nou o noua problema cu lamaiul, am sesizat azi ingalbenirea frunzei pe fata si spatele tot cu pistrui ….se datoreaza tot de la musculite , de la lanosi, sau cauza sa fie alta? Va trimit poze din nou cu frunzele, prima poza cu frunza sanatoasa, a 2a frunza cea deteriorata cu pete pe interior si ultimele poze cu frunza care cade

          # 84315
          0 urează frunze verzi
          • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
            26 martie 2021

            Este indicat sa respectati indicatiile mentionate, fiind foarte importanta si administarea ingrasamantului, intrucat decolorarea respectiva poate indica debutul unei carente. De asemenea, avem rugamintea sa reveniti cu informatii noi, privind evolutia acestuia.

            # 84354
            0 urează frunze verzi
    • Andreea
      6 aprilie 2021

      Buna ziua,

      Va scriu in urma efectuarii celor 2 sedinte de tratament indicate cu Mavrik . Din pacate se pare ca lamaiului nu l-a ajutat, din potriva, s-au imprastiat pe toate frunzele acesti pistrui rosii, incorporati in frunze. Cu capcanele recomandate, s-au prins destul de multe musculite pe ele, dar nu reusesc sa scap de aceasta „rugina” de pe spatele frunzelor. Fata frunzelor este atat de afectata, incat se decoloreaza pur si simplu, in soare se vede cum verdele s-a transformat in pete albe. Nu-i cad frunzele, ii cresc frunze noi, care sunt mai repede atacate decat frunzele vechi. Sub ghiveci cand il ridic, regasesc multe musculite si am gasit si un melc mic negru cu cochilie. Ce altceva pot sa i mai aplic? Tratamentul l-am facut la 5 zile, 2 sedinte, inclusiv pulverizat pe tulpina.

      # 85049
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        6 aprilie 2021

        Avand in vedere masurile luate, cel mai probabil lamaiul prezinta simptomele unui edem. Edemul poate aparea in urma unui stres abiotic, iar cea mai frecventa cauza a acestuia este umiditatea ridicata in substrat. In aceste conditii, radacinile absorb apa intr-un ritm mai rapid decat poate planta sa elimine prin transpiratie. Prezenta musculitelor este, de asemenea, un indicator al umiditatii ridicate la nivelul substratului.
        In acest caz, pentru a evita formarea unor noi edeme, este indicat ca udarea sa se faca moderat (evitand stagnarea apei in tavita), iar substratul sa se usuce intr-o proportie destul de mare intre udari. Pentru capturarea musculitelor, se recomanda utilizarea capcanelor adezive.
        Decolorarea respectiva poate indica o carenta de fier, de aceea, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant cu un continut ridicat de fier-chelat, precum AMN Optiferrum, 500 ml , aplicat prin pulverizare foliara, in doza de 10 ml/1 l apa. Se pot efectua 2-3 tratamente, la un interval de 1-4 saptamani.

        # 85067
        0 urează frunze verzi
    • Andreea
      9 noiembrie 2021

      Buna ziua,
      Ma confrunt din nou cu probleme la ambii lamai, unul pitic, altul vulcan. La cel vulcan i a cazut toate frunzele. Am sesizat de 1 luna, mult lipici, ca mierea pe aprox. Toate frunzele, apoi niste larve, ca niste viermi , coconi, pe interiorul frunzelor si pe tulpina. Era plin de lamai, i au cazut aproape toate. 4 lamai ramase dar vad ca se usuca. Aceleasi simptome de 1 sapt la lamaiul pitic: lipici pe frunze, larvele acestea pe interiorul frunzelor si tulpini dar le iau mereu cu unghia, a inceput sa i cada si lui frunze, frunze curate proaspete si florile. De 1 sapt le am aplicat amandurora Mavrik dar si fier , frunzele lor fiind galbene de mai mult timp. Ce as putea sa mai fac?

      # 111745
      0 urează frunze verzi
Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Citrice

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi