Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Gabriel Broască
      29 ianuarie 2023
      8 urează frunze verzi

      Lămâi cu multe fructe – caderea frunzelor

      Lămâiul meu pierde frunze masiv. În ultima luna cam 5 frunze pe zi. Nu mai știu ce tratamente sa ii aplic, mi-e teama că îl voi pierde. Anul trecut avea în perioada asta cam același număr de lamai (15-20), a pierdut câteva frunze dar atât. Anul ăsta e mult mai grav. Nici măcar nu îmi dau seama de cauză.
      Mulțumesc anticipat pt ajutor

      # 152267

      4 Răspunsuri

      Răspunde
    • Smarandoiu Mihaela
      29 ianuarie 2023

      Nu va îngrijorați,așa se întâmplă pe perioada asta,planta suferă un stres termic și din această cauză pierde frunzele,însă în primăvara vor da altele noi cu siguranță!

      # 152272
      0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 ianuarie 2023

      Buna ziua. Intr-adevar, caderea unor frunze poate fi un fenomen normal in aceasta perioada, insa caderea masiva a frunzelor poate avea la baza numerosi factori biotici si abiotici (Plante de interior - simptome, cauze, solutii si Citrice, informatii despre boli, daunatori si tratamente). De aceea, pentru a va putea ajuta cu sfaturi utile, va rugam sa ne oferiti cateva detalii in ceea ce priveste planta: momentul debutarii simptomelor, daca frunzele cad verzi sau mai intai isi schimba culoarea, conditiile de mediu in care este amplasat lamaiul (temperatura, umiditate, lumina), daca ati schimbat de curand amplasamentul, modul si intervalul de timp la care se realizeaza udarea, daca ati administrat ingrasaminte, daca ati efectuat tratamente fitosanitare in ultima perioada, respectiv alte informatii care pot fi relevante in acest caz. De asemenea, se recomanda verificarea cu atentie a simptomelor si descrierea cat mai detaliata a acestora (daca observati si prezenta unor daunatori, panze fine, depuneri, umflaturi, pete sau altele in afara mucegaiului care se observa la suprafata substratului).

      # 152331
      1 urează frunze verzi
      • Gabi Broasca
        30 ianuarie 2023

        Bună, debutul a fost după 20.12.2022. Frunzele cad verzi, nu se îngălbenesc, in fiecare zi cate 4-6. Până acum au căzut și 2 fructe. Temperatura ambientala e 18-20 de grade, lumina maxim ce poate fi în casă (e înconjurat de 4 ferestre). Îngrășăminte am administrat o dată la 15-20 de zile dar am oprit dupa 15 ianuarie. Udare usoara la 7-10 zile. Fără păduchi sau alti dăunători.
        Că observație, langa el am un lamai mai mic care e tratat la fel și e plin de muguri, flori, frunze. Doar fructe nu are.

        # 152360
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          30 ianuarie 2023

          In cazul acesta, deprecierea a putut interveni in urma unui cumul de factori abiotici, precum: schimbarea conditiilor de mediu odata cu mutarea plantei in interior, udare necorespunzatoare, oscilatii de temperatura, aer uscat etc. In plus, in cazul fructificatiei abundente planta devine mai slabita si mai sensibila fata de conditiile biotice si abiotice, investind energia in primul rand in productia de fructe si seminte.
          Deoarece mucegaiul de la suprafata substratului este indicator de umiditate ridicata si constanta (favorizand instalarea si evolutia agentilor patogeni), se recomanda ca udarea sa fie efectuata moderat, cu cantitati optime de apa, doar atunci cand stratul superficial al substratului este uscat (primii 3-5 cm). Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor, caderea frunzelor si crearea unui dezechilibru plantei. Avand in vedere existenta mucegaiului la suprafata substratului si la baza tulpinii, este indicata schimbarea primilor centimetri de substrat cu unul nou, proaspat Substrat Profesional Citrice, 20 litri, urmat de efectuarea a 1-2 tratamente cu un fungicid bilogic, precum Dynamic, 100 g. Acesta se aplica prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa, la un interval de 7-10 zile (in cazul in care aplicati doua tratamente). Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
          Se recomanda mentinerea constanta a conditiilor de mediu si ingrijirea plantei conform cerintelor specifice (Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire), iar pentru a sprijini planta sa depaseasca perioada de stres, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant bogat in microorganisme benefice, precum: Yokosan, 100 ml, aplicat prin udare la radacina in doza de 10 ml/10 L apa, conform recomandarilor de pe eticheta.
          Incepand din primavara, precum si pe parcursul perioadei de crestere, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale citricilor, precum: Citrus Fluid, 350 ml (conform descrierii de pe eticheta).
          Avand in vedere starea actuala a lamaiului din fotografii si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

          # 152405
          1 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Citrice

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi