Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Anca
      31 decembrie 2020
      0 urează frunze verzi

      lamai cu frunze ca de hartie

      Buna ziua. Am un lamai de aprox 1m. A facut in acest an aprox 20 de lamai, nu au apucat sa se mai coaca, lamaile sunt inca pe crengi. Cum sunt destul de grele si in mod cert nu se mai coc, ar trebui sa le culeg, sa eliberez copacul de greutatea lor sau sa il las asa? In mod normal in 2-3 luni ar trebui sa iasa floricelele noi. Problema pe acre am observat-o e ca fluzele sunt lipsite de vitalitate, sunt parca uscate desi se tin foarte bine de ramuri. In primavara, cand l-am scos din casa pe balcon, ii aplicasem un tratament cu fungicid si antiafide si a facut flori si multi lastari, florile au dus la fructele despre care am pomenit ca nu s-au mai copt. Lastarii aveau frunze frumoase, lucioase si „pline”. Ori e mormal sa iasa din perioada de vegetatie si asa se comporta ori acum e ceva problema cu el. A venit toamna si l-am bagat in casa si de atunci stagneaza. Avea cateva floricele cand l-am adus in casa, au iesit fructe mici din ele dar au cazut toate. Am verificat constant, nu am observat nici un fel de daunatori. Frunzele nu au urmele acelea de picaturi lucitoare cum are cand are acarieni, nici casutele de la testosi. Nu am observat nici un musafir pe frunze. Urmele care sunt pe frunze (petele maro) sunt de la testosii pe care i-am eradicat in primavara. In ultimele 2 3 saptamani i-au cazut frunze, din acelea mari… Preventiv am aplicat antifungic si antiacarieni (Funguran si Nissorun), atat foliar si cat si la radacina. Pamantul din ghiveci e pamant specific de citrice, pe fundul vasului am pus pietricele sa se scurga apa din ghiveci, ghiveciul sta intr-o tavita care are si ea pietre pentru a evita apa sa stagneze la radacini. Fruzele parca sunt de hartie, nu sunt nici flexibile, nici lucioase cum ar trebui sa fie, cum au fost in primavara. De cand e in casa 1 data/luna am aplicat tratament de citrice (solutie nutritiva Citrice, de la VitaFlora). Pamantul in sine e umed si am observat un fel de mucegai alb pe marginile exterioare ale ghiveciului. Cred ca e legat de umezeala aerului, la noi in apartament umezeala e la peste 60%. I-am facut dus acum 2 saptamani, sa curat astfel si tavita de la ghiveci, si pamantul in sine, sa se spele de tratament, in cazul in care e prea mult. Pana astazi a stat intr-un colt fara prea multa lumina directa, adica nu e in fara geamului, nu a avut modificari de temparatura, nici curenti de aer, astazi l-am mutat in fata geamului. Ghiveciul in care este acum din primavara, din martie si cand l-am mutat am luat un ghiveci mai mare. Se observa in poza, frunzele parca se rasucesc. Efectiv nu stiu ce sa ii mai fac. Va solicit ajutorul, chiar nu imi doresc sa-l pierd ca l-am tot ingrijit deja de cativa ani. Multumesc din suflet!

      # 66012

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      31 decembrie 2020

      Buna ziua. In urma imaginilor si a informatiilor oferite, simptomele par sa indice un stres fiziologic provocat de factori precum schimbarea temperaturii si/sau a intensitatii luminoase prin mutarea plantei, umiditatea excesiva la nivelul radacinilor.
      Este important de retinut faptul ca udarea trebuie sa se faca moderat, substratul sa se usuce usor intre doua udari, folosind intotdeauna apa dedurizata, la temperatura mediului ambiant. Daca folositi apa de la robinet, lasati in prealabil apa intr-un vas deschis timp de 24 de ore. Totodata, citricii prefera locurile luminoase, atat vara cat si iarna, de aceea este indicat sa fie amplasat langa o fereastra cu expozitie sudica pentru a beneficia de cat mai multa lumina, insa ferit de curentii de aer.
      Momentan, pentru a sprijini regenerarea lamaiului, se recomanda administrarea unui ingrasamant special ce stimuleaza cresterea sanatoasa a plantelor in urma unui stres suferit, precum Biplantol Vital (Vital NT, 250 ml).
      Deoarece ati mai aplicat un ingrasamant, este indicat sa verificati eticheta produsului folosit pentru a vedea perioada de actiune a ingrasamantului. Dupa incheierea acestei perioade, puteti utiliza produsul Biplantol Vital.
      Incepand din primavara, se poate avea in vedere administrarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale citricilor, precum Citrus Fluid (Citrus Fluid, 350 ml), in doza 10 ml in 1 l apa, aplicat prin udare o data pe saptamana pe parcursul perioadei de crestere.
      Pentru o dezvoltare corespunzatoare a lamaiului, este indicat sa respectati cerintele de mediu si ingrijire specifice. Mai multe informatii puteti regasi in articolul nostru (Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 66017
      0 urează frunze verzi
      • Anca
        31 decembrie 2020

        Buna ziua,
        va multumesc frumos pentru raspuns.
        Voi urmari evolutia, acum ca l-am mutat intr-o locatie cu mai multa lumina.
        Voi cumpara si aplica ingrasamantul de care ati mentionat, multumesc frumos pentru sugestie.
        Avand in vedere ca sufera, sa ii culeg fructele, chiar daca nu sunt coapte, ca sa il eliberez de povara greutatii lor, sau sa le las in copac?
        Multumesc frumos inca o data pentru raspuns.

        # 66018
        0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      31 decembrie 2020

      Cel mai probabil fructele nu se vor coace (in lipsa nutrientilor necesari). Astfel, daca doriti, le puteti elimina.

      # 66019
      0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Citrice

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi