Vezi 4 fire de răspunsuri
    • CARMEN
      5 ianuarie 2021
      14 urează frunze verzi

      kalanchoe cu frunze ofilite

      BUna ziua

      Am acest kalanchoe care se vede din cele doua poze care au fost facute la diferenta de cateva zile ca se simte din ce in ce mai rau. Nu imi dau seama ce problema are. Frunzele se ingalbenesc/maronesc inspre varf. In locul unde s-au maronit ele sunt casante. Este asezat pe pervazul unei ferestre. Nu are daunatori si in aceasta perioada a anului nu am folosit deloc ingrasamant. Pamantul este usor umed la suprafata. Atunci cand am udat a fost in farfurie iar surplusul dupa ceva timp l-am aruncat. Poate imi dati o idee ca sa il mai pot salva. Va multumesc.

      # 66606

      8 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      5 ianuarie 2021

      Buna ziua, daca substratul la kalanchoe este mentinut umed la suprafata, atunci umiditatea excesiva din sol a favorizat aparitia afectiunilor (mai ales ca aceste plante fac parte din grupul suculentelor). In general, udarea in exces, drenajul slab al substratului, ghivecele ce nu permit drenarea apei, creeaza conditii optime pentru aparitia si dezvoltarea bolilor la plante. In acest caz, este important sa eliminati, in primul rand, portiunile afectate, pentru a diminua raspandirea afectiunii, dupa care, sa aplicati 2-3 tratamente cu un fungicid omologat la plantele ornamentale, precum Amistar (Amistar, 10 ml). Se dizolva 10 ml in 10 litri de apa, iar solutia obtinuta se aplica prin pulverizare pe frunze. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Tratamentele se pot efectua la intervale de 7 zile.
      De asemenea, pentru a sprijini regenerarea plantei in urma afectiunii, este importanta administrarea regulata a unui ingrasamant special pentru plante suculente: Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml.
      Informatii detaliate despre ingrijirea acestor plante puteti regasi in articolul nostru: Kalanchoe, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 66609
      0 urează frunze verzi
      • CARMEN
        5 ianuarie 2021

        Multumesc pentru raspuns.
        As mai avea 2 intrebari. Ar fi bine sa schimb si substratul cu unul special pentru cactusi? Dupa ce am cumparat planta, i-am schimbat ghiveciul acela provizoriu si am completat pamanul cu care a venit planta cu unul universal pentru plante de apartament. Ghiveciul desi este unul mic, are niste gauri de drenaj, deci cred ca il pot pastra.
        Daca prepar o solutie de Amistar respectand proportia recomandata, voi face o cantitate minima de 250 ml. Intrebarea este pot folosi si la alte plante de apartament (spatiphillum, dracena, arbore de cafea, epipremnum etc) cu caracter preventiv? Pentru kalanchoe este prea mult pentru o singura aplicare. Si o data facut preparatul trebuie folosit sau dupa 24 ore aruncat. Banuiesc ca aplicarea se face prin pulverizare.
        Am un ingrasamant pentru cactusi si suculente de la Agro pe care nu i l-am aplicat pana acum deci ingrasamntul nu e nevoie sa il cumpar.

        # 66610
        0 urează frunze verzi
    • CARMEN
      26 ianuarie 2021

      Buna ziua
      Kalanchoe din articolul precedent se simte mai bine si va multumeste pentru ajutorul acordat.
      Am aplicat pana acum de 2 ori la o diferenta de 7-8 zile o solutie preparata cu cateva picaturi de Amistar. Diferenta de Amistar din fiola originala am desertat-o intr-o sticluta de 10 ml si o pastrez intr-un compartiment pe usa frigiderului. E o cantitate foarte mare fata de ce am avut eu nevoie. Cred ca voi mai aplica un tratament pentru orice eventualitate dar dupa vreo 10-14 zile.

      # 79203
      3 urează frunze verzi
    • CARMEN
      19 noiembrie 2021

      Buna ziua
      Aceasta este o kalanchoe despre care v-am mai scris si cerut o parere in postarea din ianuarie 2021. Intre timp ea s-a facut mare si a dezvoltat un frunzis bogat in urma „ciupirilor” pe care le-am facut. Problema este ca de ceva timp (aproximativ 2 luni) o parte din frunze se ingalbenesc si cad. Fie cad ele singure si le gasesc uscate la baza ghiveciului, fie la atingere se desprind. Se vede in imagine ca o ramura in parte de jos aproape ca a ramas fara frunze. Trebuie sa ii aplic acelasi tratament cu Amistar? Probabil ca am udat excesiv in perioada de vara dar intre timp am mai rarit si am schimbat pamantul la suprafata de jur imprejur, ca prime masuri. Dar ce ar trebui sa fac pentru planta ca sa isi revina?

      # 112339
      0 urează frunze verzi
    • Valentina
      10 februarie 2024

      Buna ziua,
      Ce soluții îmi recomandați pentru kalanchoe care are frunze pătate cu fibre închise, se răsucesc, se îngălbenesc si cad?
      In vara pana in toamna am pus prea multă apa si ii cădeau frunzele. Apoi am pus apa mai rar. De ceva timp o mutasem înăuntru ca tot nu er bine. Si am crezut ca din cauza frigului din balcon. Dar acolo unde a stat nu avea lumina decât foarte puțin.
      Am atasat si poze ca sa vedeți cum arată.

      # 205168
      1 urează frunze verzi
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        12 februarie 2024

        Buna ziua. Simptomele plantei din fotografiile atasate sunt asemanatoare cu cele cauzate de prezenta unui edem. Acesta apare in urma unui stres abiotic, iar cea mai frecventa cauza este umiditatea ridicata in substrat. In aceste conditii, radacinile absorb apa intr-un ritm mai rapid decat poate planta sa elimine prin transpiratie. In acest caz, pentru a evita formarea de noi edeme, este indicat ca udarea sa se faca moderat (evitand stagnarea apei in tavita), lasand substratul sa se usuce usor intre udari. Kalanchoe este o planta suculenta si nu trebuie udata la fel de des ca majoritatea plantelor cu frunze verzi. Tototdata, este indicata eliminarea frunzelor foarte afectate deoarece acestea nu isi mai revin.
        Mai multe informatii despre ingrijirea acestei plantei se regasesc in articolul nostru din Comunitatea Botanistii: Kalanchoe, informatii si sfaturi de ingrijire. Preventiv, pentru a preintampina aparitia agentilor patogeni in substrat, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament, cu un fungicid biologic precum Dynamic, 100 g. Acesta se aplica prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa.
        In plus, puteti avea in vedere si administrarea din primavara a unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale plantelor suculente, precum: Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml, aplicat conform recomandarilor de pe eticheta.

        # 206076
        0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Kalanchoe

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi