Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Bilca Marius
      12 aprilie 2020
      2 urează frunze verzi

      Juniperus chinensis – tratament ramuri uscate la baza

      Buna ziua! Am un ienupar chinezesc care a fost plantat la sfarsitul lunii februarie. La cateva saptamani dupa plantare au inceput sa apara acele portiuni maronii la baza arborelui care par sa se extinda. Mentionez ca la cateva zile dupa platare a fost o ploaie destul de puternica. Apa nu a baltit in zona unde este platat arborele dar pamantul a fost destul de ud pt cateva zile. Stiu ca nu este recomandata umiditatea excesiva pt acest arbore, si ma gandesc ca ar putea fi o cauza posibila pt aparitia acelor zone afectate. As vrea sa stiu daca este vb de vreo boala, si ce as putea sa fac sa nu il pierd. Va multumesc anticipat pt raspuns.

      # 58338

      6 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 aprilie 2020

      Buna ziua, daca simptomele au inceput sa apara la cateva saptamani de la plantare, iar solul a fost predominant umed in acea perioada, cel mai probabil, plantarea ineficienta, impreuna cu umiditatea excesiva la nivelul radacinilor au cauzat uscarea ramurilor. Se recomanda taierea si arderea ramurilor afectate pentru a diminua raspandirea zonelor necrotice si aplicarea unui fungicid cupric: Funguran OH (Funguran OH 50 WP, 30 g) – 30 g/15 L apa, pe care sa il alternati cu un produs pe baza de mancozeb: Ridomil Gold (Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g) – 25 g/10 L apa. Tratamentele se vor efectua la intervale de 10-14 zile. Trebuie sa stiti ca este important sa afanati solul din jurul plantei si sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. In plus, este foarte important sa le asigurati o fertilizare corespunzatoare, astfel, le puteti administra pe parcursul perioadei de vegetatie un fertilizant foliar special pentru mentinerea sanatatii coniferelor: Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml). Se dizolva in doza de 25 ml/10 L de apa si se aplica prin pulverizare pe ace.

      # 58341
      0 urează frunze verzi
    • Bilca Marius
      13 aprilie 2020

      Va multumesc mult pt raspuns. As dori cateva clarificari dace se poate. Tratamentul cu cele 2 fungicide il voi face o singura data, cu un interval de 10-14 zile intre ele. Sau este necesara repetarea. Si daca da, intervalul de repetare este acelasi? Ati mentionat taierea si arderea ramurilor afectate. Asta inseamna ca ramurile afectate sa fie arse intr-un loc separat dupa indepartare? Sau termenul de „ardere” este folosit pt vreun proces care trebuie facut pe tulpina plantei pe locul de unde au fost indepartate ramurile afectate. Poate ultima intrebare este ciudata, dar fiind un incepator in acest domeniu nu vreau sa fac nici o confuzie.
      Inca o data va multumesc pt raspunsul prompt si pt informatiile oferite.

      # 58342
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 aprilie 2020

      Primul tratament se efectueaza cu fungicidul pe baza de cupru, apoi, dupa 10-14 zile, se va aplica cel pe baza de mancozeb (Ridomil Gold). Daca dupa efectuarea acestor doua tratamente, nu mai apar semne de uscare, atunci nu este necesar sa mai repetati. In cazul in care este necesara repetarea tratamentului, intervalul ramane 10-14 zile. Ramurile uscate se vor elimina de pe planta si le veti arde intr-un loc separat.

      # 58343
      0 urează frunze verzi
    • Bilca Marius
      14 aprilie 2020

      Va multumesc mult pentru informatii! Am plasat comanda pentru produsele recomandate.

      # 58344
      0 urează frunze verzi
    • Carmen
      26 iulie 2021

      Buna ziua,
      Avem 3 ienuperi si toti au inceput sa se uste, incet, de la cateva luni de la plantare, in urma cu 2 ani. Initial, in partea inferioara, acum deja e afectata si coroana, in interior. Daca as taia tot ce e uscat la baza nu ar mai ramane nimic. Oare se mai poate ceva pt a-i salva? Multumesc!

      # 100202
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        26 iulie 2021

        Buna ziua, este foarte important sa ne mentionati cand au aparut simptomele, mai exact, care au fost conditiile de mediu in ultima perioada (temperaturi, umiditate), in ce tip de sol sunt amplasati, la ce interval de timp si cum se realizeaza, mai exact, udarea (metoda de irigare precum si intervalul).

        # 100371
        0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ienupar-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Ienupar

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi