Vezi 4 fire de răspunsuri
  4 Răspunsuri
  • Bilca Marius
   12 aprilie 2020

   Juniperus chinensis – tratament ramuri uscate la baza

   Buna ziua! Am un ienupar chinezesc care a fost plantat la sfarsitul lunii februarie. La cateva saptamani dupa plantare au inceput sa apara acele portiuni maronii la baza arborelui care par sa se extinda. Mentionez ca la cateva zile dupa platare a fost o ploaie destul de puternica. Apa nu a baltit in zona unde este platat arborele dar pamantul a fost destul de ud pt cateva zile. Stiu ca nu este recomandata umiditatea excesiva pt acest arbore, si ma gandesc ca ar putea fi o cauza posibila pt aparitia acelor zone afectate. As vrea sa stiu daca este vb de vreo boala, si ce as putea sa fac sa nu il pierd. Va multumesc anticipat pt raspuns.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina
   12 aprilie 2020

   Buna ziua, daca simptomele au inceput sa apara la cateva saptamani de la plantare, iar solul a fost predominant umed in acea perioada, cel mai probabil, plantarea ineficienta, impreuna cu umiditatea excesiva la nivelul radacinilor au cauzat uscarea ramurilor. Se recomanda taierea si arderea ramurilor afectate pentru a diminua raspandirea zonelor necrotice si aplicarea unui fungicid cupric: Funguran OH (Funguran OH 50 WP, 30 g) – 30 g/15 L apa, pe care sa il alternati cu un produs pe baza de mancozeb: Ridomil Gold (Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g) – 25 g/10 L apa. Tratamentele se vor efectua la intervale de 10-14 zile. Trebuie sa stiti ca este important sa afanati solul din jurul plantei si sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. In plus, este foarte important sa le asigurati o fertilizare corespunzatoare, astfel, le puteti administra pe parcursul perioadei de vegetatie un fertilizant foliar special pentru mentinerea sanatatii coniferelor: Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml). Se dilueaza in doza de 25 ml/10 L de apa si se aplica prin pulverizare pe ace.

  • Bilca Marius
   13 aprilie 2020

   Va multumesc mult pt raspuns. As dori cateva clarificari dace se poate. Tratamentul cu cele 2 fungicide il voi face o singura data, cu un interval de 10-14 zile intre ele. Sau este necesara repetarea. Si daca da, intervalul de repetare este acelasi? Ati mentionat taierea si arderea ramurilor afectate. Asta inseamna ca ramurile afectate sa fie arse intr-un loc separat dupa indepartare? Sau termenul de “ardere” este folosit pt vreun proces care trebuie facut pe tulpina plantei pe locul de unde au fost indepartate ramurile afectate. Poate ultima intrebare este ciudata, dar fiind un incepator in acest domeniu nu vreau sa fac nici o confuzie.
   Inca o data va multumesc pt raspunsul prompt si pt informatiile oferite.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina
   13 aprilie 2020

   Primul tratament se efectueaza cu fungicidul pe baza de cupru, apoi, dupa 10-14 zile, se va aplica cel pe baza de mancozeb (Ridomil Gold). Daca dupa efectuarea acestor doua tratamente, nu mai apar semne de uscare, atunci nu este necesar sa mai repetati. In cazul in care este necesara repetarea tratamentului, intervalul ramane 10-14 zile. Ramurile uscate se vor elimina de pe planta si le veti arde intr-un loc separat.

  • Bilca Marius
   14 aprilie 2020

   Va multumesc mult pentru informatii! Am plasat comanda pentru produsele recomandate.

Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?

Adaugă răspunsul tău:

Informația ta:


Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.
Adaugă fișier