Vezi 9 fire de răspunsuri
    • Adrian
      13 august 2020
      2 urează frunze verzi

      Innegrire frunze magnolie

      Bua ziua! O maagnolie plantata toamna trecuta, fara probleme pana acum cateva zile, orientare est, expusa la soare cam o jumatate de zi, sol argilos si compactat, udare de trei ori pe saptamana, cu aspersoare. De cateva zile frunzele au inceput sa se degradeze…intai se fac maronii, din zona marginilor, apoi se innegresc, iar frunzele tind sa se rasuceasca. Mentionez ca in urma cu circa 10 zile am aplicat pe peluza un fertilizant granulat NPK, pentru gazon, cu un dispozitiv de dispersie (sunt sigur ca am scapat granule si pe pietrisul magnoliei). Credeti ca exista vreo modalitate de a o insatasosi? Multumesc!

      # 58665

      14 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 august 2020

      Din fotografiile atasate, magnolia prezinta simptomele specifice unei boli cauzate de umiditatea excesiva la nivelul radacinilor. Se recomanda taierea si arderea partilor afectate pentru a diminua raspandirea afectiunii si aplicarea a 2-3 tratamente (la interval de 7-10 zile) cu fungicide cuprice precum: Coppermax, 30 g sau Champ 77 WG, 20 g.
      Dupa 7-10 zile, este indicat sa aplicati un stimulator precum Terra-Sorb Foliar (Terra-Sorb Foliar, 250 ml), pentru a favoriza cresterea sanatoasa si revenirea plantei. Se dizolva 25 ml/10 L de apa, iar solutia se aplica prin pulverizare pe frunze.
      De asemenea, se recomanda eliminarea pietrisului de la baza plantei, deoarece acesta mentine umiditatea constanta in sol si nu permite circulatia aerului la nivelul radacinilor.

      # 58670
      0 urează frunze verzi
      • Banciu Mariana
        10 mai 2021

        Buna ziua!
        Pot folosi Terra sorb si ptr stimulare crestere tuia?

        # 87751
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          10 mai 2021

          Buna ziua, in cazul coniferelor este indicata administrarea regulata a ingrasamintelor special formulate pentru cerintele nutritionale ale acestora, precum: Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml. Acestea sprijina rezistenta plantelor la boli, maresc densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului.

          # 87755
          0 urează frunze verzi
          • Banciu Mariana
            6 septembrie 2021

            Bună ziua!
            Mulțumesc ptr sfatul anterior. Am cumpărat și utilizat cele 2 produse, sunt benefice plantelor de tuia.
            Acum am o problema cu un tuia care a fost plantat intr-o zona amenajata cu mulci și piatra decorativa, tuia având de jur împrejur folie antiburuieni. am observat ca nu mai este verde intens, pare cam pălit.
            l-am aplicat foliar 1 tratament cu Terra sorb și la rădăcini AMN Activ-Bio.
            Va rog sa ma ajutați cu un sfat ptr aceasta situație.
            Totodată, ce tratament trebuie aplicat la tuia toamna? dacă trebuie pregătiți ptr sezonul rece, cu ce sa ii tratament?
            Va mulțumesc anticipat!

            # 106172
            0 urează frunze verzi
            • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
              6 septembrie 2021

              Buna ziua, in acest caz, se recomanda indepartarea mulciului, foliei si a pietrisului, intrucat mentin o umiditate mai ridicata (favorizand astfel si dezvoltarea patogenilor de sol). In aceasta perioada, pentru a creste rezistenta plantelor la inghet si alte conditii capricioase din sezonul rece, le puteti administra un ingrasamant granular precum: Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg.

              # 106178
              0 urează frunze verzi
              • Banciu Mariana
                6 septembrie 2021

                Mulțumesc ptr informații!

                # 106183
                2 urează frunze verzi
    • Marcel Baleanu
      14 august 2020

      Buna Ziua

      Am plantat toamna trecută magnolia, in primăvara a înflorit foarte frumos dar din păcate un ger târziu de Aprilie a distrus toate florile, acum se usucă frunzele, inițial am crezut ca nu are apa suficientă așa ca de câteva săptămâni o ud la 2-3 zile dar fenomenul frunzelor uscate persista, am încercat și fertilizator cu magneziu, fosfor și cupru dar degeaba

      # 58671
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 august 2020

      Simptomele pot indica o afectiune la nivelul radacinii, de aceea este indicat sa indepartati putin pamantul si sa verificati cu atentie, daca este prezenta vreo zona putrezita. De asemenea, aceasta prefera o umiditate moderata la nivelul solului (de asemnea, are anumite exigente in ceea ce priveste solul), excesul de apa poate afecta sistemul radicular, implicit intreaga planta. Udarile se pot face astfel incat solul sa se usuce usor intre doua udari. Pentru a o ajuta, puteti aplica un stimulator precum AMN BonaVita, 500 ml. Afanati putin solul inainte de aplicare. Mai multe informatii despre ingrijire sunt prezentate in articolul urmator: Magnolia, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 58675
      0 urează frunze verzi
    • IRINA
      25 septembrie 2020

      In primăvara in mai 2020. ,am plant o magnolie care avea 2 ramurele ce cate 2 frunze pe ele. Până în luna iulie s-a dezvoltat promițător ,a avut și 10 frunze,in aceste 2 luni ,le am aplicat la sol coji de ou pisat ,coji de banane tocate , foliar le am stropit seara cu Cropmax diluat ,,acum in August am aplicat foliar Microcat bor 20 ml la 10 litri apa ,deși rămurelele numai și frunze deloc ,eu am tot sperat să își revină . Frunzele au fost întâi găurite de melci ,mai târziu cred că le ardea soarele . Udările la făceam la 2-3 zile seara ,având soare de la ora 12 la ora 16. Nu știu care este cauza , poate pământul mai are nevoie c suplimentare care sa facă pământul mai acid . Vă rog să analizați problema mea și să îmi spun ti ce am de făcut și dacă vă puteți da seama cat de viabilă este magnolia prezentat în poze și dacă o pot salva. Mai am de plantat peste 10 zile 2 magnolii și as vrea sa nu dau gres și cu ele . Care ar fi pașii esențiali ptr garantarea unei magnolii frumos crescuta și îngrijită ?

      # 58676
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 septembrie 2020

      Buna ziua, din detaliile descrise, pare ca sunt udate cam des.
      Magnolia are nevoie de o umiditate moderata in sol, excesul de apa poate afecta sistemul radicular si implicit intreaga planta. Este indicat sa verificati ca drenarea apei sa se realizeze corespunzator si sa lasati solul din jurul plantei sa se usuce usor intre doua udari.
      Momentan pentru a ajuta magnolia deja plantata cat si pe celelalte 2 magnolii pe care le veti planta este recomandat sa aplicati prin udare, un ingrasamant care stimuleaza si inradacinarea precum AMN BonaVita, 500 ml. Se pot efectua doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile. Afanati putin solul, inainte de aplicare.
      Nu este recomandata aplicarea de materie organica nedescompusa la baza (coji de banane), pentru ca aceea pot putrezi si favorizeaza astfel aparitia bolilor.
      Din primavara pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta planta sa depaseasca perioada de stres, se poate aplica un ingrasamant foliar precum Terra-Sorb Foliar, 100 ml, aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa. Se pot face doua-trei tratamente la interval de minim 14 zile intre ele.
      De asemenea, la anul, se poate avea in vedere si administrarea unui fertilizant care sa stimuleze dezvoltarea capacitatii de extractie a elementelor nutritive din sol, precum AMN Arbori, 500 ml.
      Mai multe informatii despre ingrijirea Magnoliei puteti gasi pe blogul nostru – Magnolia, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 58680
      0 urează frunze verzi
    • Cristina Radu
      21 octombrie 2020

      Buna ziua,

      Magnolia a fost plantata in luna mai 2020 si de vreo 2 -3 luni frunzele au inceput progresiv sa ingalbeneasca si sa se usuce.
      – este positionata in zona de Sud, cu soare pe tot parcursul zilei
      – in timpul verii a fost udata si de 2 ori pe zi de aspersoare
      – nu am folosit niciun tratament sau ingrasamant
      – nu am sesizat daunatori

      Dupa cum puteti obseva din pozele atasate, este plantata in apropierea trandafirilor care au fost afectati de patarea neagra (diagnosticati de botanistii.ro).

      As mai putea face ceva sa „resuscitez” magnolia?

      Multumesc,
      Cristina

      # 58681
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      21 octombrie 2020

      Buna ziua, avand in vedere ca magnolia a fost udata zilnic prin intermediul aspersoarelor, simptomele pe care le prezinta se datoreaza, in primul rand, umiditatii ridicate, persistente la nivelul solului (ce impiedica procesele de absorbtie ale radacinilor si favorizeaza dezvoltarea bolilor de sol). In acest caz, este important sa eliminati frunzele puternic afectate (cele brunificate/uscate) pentru a diminua raspandirea afectiunii, dupa care, sa aplicati cate un tratament cu un fungicid cupric si unul pe baza de mancozeb: Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g /Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g. Tratamentele se aplica prin pulverizare, prin alternarea celor 2 fungicide la interval de 7-10 zile. De asemenea, pentru a stimula regenerarea plantei in urma afectiunii, se poate avea in vedere administrarea unui ingrasamant precum Vital NT, 250 ml.
      In plus, simptomele de decolorare/ingalbenire a frunzelor sunt specifice si unor deficiente de nutrienti, astfel, in anul urmator, incepand din primavara, pentru a favoriza pornirea sanatoasa in vegetatie si rezistenta plantei, se recomanda administrarea unui ingrasamant granular precum AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg.
      Pe viitor, este importanta asigurarea unei umiditati corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.

      # 58686
      0 urează frunze verzi
    • Oana Duta
      26 octombrie 2020

      Buna ziua,

      Acum 3 saptamani am plantat aceasta magnolie soulangeana la mine in gradina si nu stiu ce se intampla cu ea. Toate frunzele cu care a venit se ingalbenesc si cad. Am vazut ca ar avea muguri noi, dar am zis mai bine sa consult parerea unui expert inainte de a fi prea tarziu.
      Mentionez ca nu am udat-o excesiv, doar ca in ultimele 2 saptamani a plouat aproape zilnic.
      Ce tratamente imi sugerati sa ii aplic?

      Multumesc anticipat,
      Oana Duta

      # 58687
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 octombrie 2020

      Buna ziua, magnolia este o specie cu frunze caduce (cazatoare). Avand in vedere perioada in care ne aflam/ce urmeaza, aceasta si le va pierde. Deoarece a fost plantata recent (acum 3 saptamani), pentru a stimula inradacinarea, se recomanda aplicarea prin udare a unui ingrasamant precum AMN BonaVita, 500 ml. Afanati putin solul, inainte de aplicare. Daca sistemul radicular este suficient de dezvoltat, acesta va putea sustine noile cresteri, la anul, pe parcursul perioadei de vegetatie. De asemenea, in primavara, pentru a mari rezistenta plantei la factorii de stres si pentru a imbunatati absorbtia apei, este indicata administrarea unui ingrasamant granular, precum AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg.

      # 58691
      0 urează frunze verzi
Vezi 9 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

magnolia-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Magnolia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi