Vezi 10 fire de răspunsuri
    • Radu Ilie
      4 mai 2021
      12 urează frunze verzi

      Ingrasamant tuia nou plantat

      Buna ziua. Am achizitionat azi 50 buc. tuia smaragd la 1 m, in baloti de canepa, si as dori sa incep plantarea cat mai repede. Am citit pe forumul dvs. ca se recomanda aplicarea unui ingrasamant pentru stimularea prinderii gen Razormin sau AMN BonaVita. Care ar fi mai calitativ dintre cele doua?

      Totodata, legat de udatul dupa plantare, cam ce cantitate de apa ar fi necesara pentru fiecare si cam cat timp trebuie insistat cu udarea pana la prindere?

      Celelalte tratamente, gen ingrasamantul foliar, substantele pe baza de cupru pentru prevenirea daunatorilor, se pot aplica dupa plantare, sau doar dupa ce s-au prins?

      Multumesc anticipat.

      # 87038

      26 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      4 mai 2021

      Buna ziua, pentru stimularea inradacinarii arbustilor nou plantati, puteti avea in vedere aplicarea ingrasamantului AMN BonaVita, 500 ml, ce contine microorganisme benefice care ajuta la mentinerea echilibrului microbiologic din sol si dezvoltarea sanatoasa a radacinilor si implicit, a plantelor. Acesta poate fi administrat prin udare, in doza de 40-50 ml/10 litri de apa. Se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente, la intervale de 10-14 zile. Ulterior, dupa prinderea tuilor, se pot aplica tratamente regulate cu ingrasamantul foliar Fir Fluid, 350 ml. Mai multe informatii despre plantarea si ingrijirea acestor plante se regasesc in articolul nostru: Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire. In privinta udarilor, acestea se vor realiza mai des pana la prinderea plantelor (cu aproximatie, pana la incheierea tratamentelor cu AMN Bonavita), insa nu se poate preciza exact un volum de apa adecvat, deoarece depinde de talia plantelor.

      # 87134
      1 urează frunze verzi
      • Radu Ilie
        6 mai 2021

        Buna seara si multumesc mult pentru raspunsul acordat. Doresc sa va mai intreb avand in vedere ca sunt nou plantati si au cam 1 metru in inaltime, in ce moment ar trebui sa incep tratamentul cu solutia pe baza de cupru si impotriva daunatorilor? Si totodata, ce solutii recomandati pentru efectuarea acestor tratamente?
        Multumesc pentru timul acordat.

        # 87354
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          6 mai 2021

          Daca doriti, puteti efectua un tratament preventiv cu un fungicid pe baza de cupru, precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Daca i-ati plantat deja, puteti efectua tratamentul cu fungicid in aceasta perioada.
          Referitor la daunatori, este recomandata amplasarea unei capcane adezive precum Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier. Insectele daunatoare sunt atrase de culoarea hartiei si raman lipite de adezivul special. Astfel, veti putea depista un eventual atac din timp si se pot intreprinde tratamenele specifice, in functie de daunatorul prezent.
          Ulterior, dupa prinderea tuilor, puteti incepe administrarea ingrasamantului foliar Fir Fluid, 350 ml.

          # 87374
          1 urează frunze verzi
    • Radu Ilie
      7 mai 2021

      Va multumesc mult pentru raspuns.

      Mai am o singura nelamurire de ordin „tehnic” sa zic asa. Asa cum am scris mai sus, arborii au cam 1 metru inaltime si au venit cu balot de pamant invelit in plasa de canepa, frunzisul ajungand pana la baza acestuia, unde era prinsa plasa de canepa. La plantare, pentru a putea ingropa balotul de pamant complet, am ingropat arborele aproape pana la nivelul frunzisului, ultimele ramuri din partea de jos fiind foarte aproape de sol.

      Ar fi nevoie sa le tai, sa ramana tulpina goala cativa centimetri de la pamant, sau nu conteaza? Afectez cu ceva arborele daca il tund in partea de jos si apoi aplic Champ 77 WG, 20 g?

      Va multumesc mult pentru timpul acordat.

      # 87446
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        7 mai 2021

        Daca frunzisul nu atinge efectiv solul, nu este necesar sa il indepartati.

        # 87471
        0 urează frunze verzi
        • Radu Ilie
          10 mai 2021

          Unele din frunze ating cu varfurile solul. Ar fi indicat taiate de la tulpina cu o foarfeca de tuns via? Banuiesc ca nu afecteaza arborele in vre-un fel, acum cat e si stresat datorita plantarii recente.

          # 87610
          0 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            10 mai 2021

            In acest caz, daca doriti, le puteti indeparta.

            # 87690
            0 urează frunze verzi
    • Radu Ilie
      17 mai 2021

      Buna ziua. Am realizat udarea cu stimulentul pentru inradacinare mai rapida si totodata au fost stropiti cu Champ 77 WG, 20 g, preventiv. Bradutii par relativ ok. O sa vedem in timp daca am realizat cu succes plantarea. Zilele astea au ajutat si ploile, astfel incat nu au necesitat udare suplimentara, pamantul de deasupra reusind sa se zvinte intre o ploaie si alta (a plouat cam o data pe zi).

      Ce as mai dori sa intreb:

      Bradutii au fost plantati pe o fasie de pamant cam de 1 metru latime si 60 m lungime, de o parte fiind gardul din panouri de plasa bordurate, iar de cealalta parte este trotuarul. Avand in vedere ca momentan sunt micuti, as dori sa insamantez cu iarba fasia de pamant pe care sunt instalati, intrucat au inceput deja sa apara buruieni. Am inteles ca nu e bine daca se pune pietris sau scoarta, intrucat retine umiditatea. As prefera sa seaman un soi de iarba cel mai nepretentios, eventual un soi de umbra, urmand ca pe masura ce bradutii se vor dezvolta, sa acopere portiunea de pamant.

      Intrebarea este daca peste pamantul negru pot sa pun un strat de pamant mai nisipos (maximum 5 cm grosime), pe care sa il tolereze bine iarba? Eventual, la baza bradutilor pot lasa pamantul negru in care au fost plantati, si totodata o zona libera fara iarbain jurul tulpinii. Ma intereseaza doar sa fie „ceva verde” pe langa ei, pana o sa creasca si sa acopere pamantul.

      Ar afecta cu ceva iarba respectiva, sau stratul de pamant nisipos?

      Multumesc anticipat.

      # 88545
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        17 mai 2021

        Nu este indicat sa semanati gazon in jurul tuilor, ci se recomanda mentinerea unei portiuni de teren fara vegetatie, iar solul sa fie usor afanat.

        # 88562
        0 urează frunze verzi
    • Radu Ilie
      9 iunie 2021

      Buna ziua.

      Avand in vedere ca a trecut o luna si ceva de la plantare si bradutii sunt relativ ok, cu exceptia a 2-3 bucati (din 51) care par mai „vestejiti” putin dar nu uscati, si cateva varfuri de ramuri maronii, dar foarte putin, cam 1 cm ici-colo la cateva bucati, as dori sa comand ingrasamantul foliar Fir Fluid. Inainte de a face comanda, as dori sa imi spuneti daca ar mai necesita sa adaug si alt tip de ingrasamant?

      Mentionez ca pana acum le-am aplicat 3 tratamente prin udare cu stimulent de inradacinare care cred ca si-a facut efectul, acum doua saptamani le-am dat preventiv o stropire cu Champ 77 WG, 20 g – 20 g/10 litri apa, iar alaltaieri o stropire preventiv cu Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g – 25g/10 litri apa si au fost indepartate toate frunzulitele sau acele care pareau nesanatoase, asa cum am mentionat mai sus, cateva exemplare prezentand ici-colo varfuri de ramurele maronii sau innegrite (asta probabil de la ceva motani care se mai plimba prin zona).

      In afara de Fir Fluid, 350 ml ar mai necesita alt tip de ingrasamant? Evergreen Fluid, 350 ml sau ceva ingrasamant solid pentru radacina?

      Multumesc mult pentru sfaturile oferite!

      # 91505
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        9 iunie 2021

        Buna ziua. Daca ati aplicat stimulatorul de inradacinare si ati incheiat tratamentele cu acesta, ca si ingrasamant granular, se recomanda: AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg. Acesta imbunatateste calitatea solului si stimuleaza absorbtia nutrientilor in planta, prin continutul de fungi micorizanti. Se aplica prin incorporare in sol, in doza de 50-150 g/mp. De asemenea, pentru a imbunatati efectul ingrasamantului, dupa incorporare se recomanda udarea solului.
        Foliar, puteti opta pentru Fir Fluid, 350 ml sau Evergreen Fluid, 350 ml. Ambele ingrasaminte sunt special formulate pentru cerintele nutritionale ale coniferelor si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului.

        # 91512
        0 urează frunze verzi
    • Radu Ilie
      9 iunie 2021

      Multumesc pentru raspunsul rapid.

      Am facut acum comanda pentru toate trei produsele. Cele foliare o sa le alternez (prima data Fir Fluid, 350 ml, iar dupa 3-4 saptamani Evergreen Fluid, 350 ml, apoi iar Fir Fluid – banuiesc ca e ok, nu?) pe perioada de vegetatie a bradutilor.

      Va multumesc pentru sprijinul acordat.

      # 91546
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        9 iunie 2021

        Avand in vedere ca ati optat pentru ambele variante de ingrasamant foliar, este mai indicat ca pe parcursul acestei perioade de vegetatie, sa efectuati aplicarile periodice doar cu unul dintre acestea (de exemplu Fir Fluid, 350 ml). Astfel, incepand cu anul urmator, implicit urmatoarea perioada de vegetatie, se poate administra periodic Evergreen Fluid, 350 ml.
        De asemenea, in perioada august-octombrie, puteti avea in vedere si aplicarea unui ingrasamant cu un continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, intrucat acesta are rolul de a ajuta plantele sa se pregateasca pentru sezonul rece.

        # 91561
        0 urează frunze verzi
    • Radu Ilie
      14 iunie 2021

      Buna ziua. Produsele comandate au ajuns ok. Azi doresc sa aplic ingrasamantul granular la radacina. Doresc sa intreb, daca am dat cu Ridomil Gold acum 5 zile, la ce perioada pot sa aplic foliarul Fir Fluid, 350 ml? Mentionez ca nu a plouat deloc in acest interval de timp. Multumesc anticipat.

      # 91978
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        14 iunie 2021

        Indicat ar fi sa mentineti un interval de 10-14 zile intre tratamentul cu fungicid si ingrasamantul foliar.

        # 92102
        0 urează frunze verzi
    • Radu Ilie
      29 iunie 2021

      Buna ziua din nou.

      Ieri dupamasa am apliat foliarul Fir Fluid, 350 ml prin pulverizare. Azi noapte, spe dimineata, a venit o ploaie torentiala cam de 10-20 de minute. Oare mai are efect foliarul, sau a fost spalat de pe frunzis? Credeti ca ar necesita reaplicat?

      Va multumesc anticipat.

      # 94835
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        29 iunie 2021

        Buna ziua. Daca solutia s-a uscat pe planta inainte de aparitia precipitatiilor, atunci nu este necesara reaplicarea ingrasamantului.

        # 94844
        0 urează frunze verzi
    • Radu Ilie
      27 septembrie 2021

      Buna seara din nou. Revin cu un feedback la tuia plantat in aceasta primavara. Copaceii au trecut bine prin canicula din aceasta vara. Au fost udati regulat, pamantul a fost mentinut afanat pe langa ei, fara folie, pietris, etc. Totodata a fost administrat in vreo 3 randuri foliar Fir Fluid, 350 ml conform specificatiilor, iar undeva prin luna iunie au beneficiat si de ingrasamant granular la radacina AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg. Acum, odata cu venirea toamnei, am achizitionat de la dvs. un ingrasamant special pt. a-i ajuta sa intre in sezonul rece – Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, pe care o sa il administrez in aceasta saptamana.

      Totusi, dupa perioada de ploi care s-a incheiat pe la inceputul lunii septembrie, am observat o decolorare si uscare a frunzisului din interior. Am atasat si cateva poze pentru exemplu. La unii copacei mai ptin, la altii mai mult. Preventiv, i-am curatat cat s-a putut si am administrat astzai o doza de Coppermax, 30 g , urmand ca peste 10-14 zile sa administrez un tratament cu Dithane M 45, 20 g . Mentionez ca au beneficiat de un singur tratament cu Champ 77 WG, 20 g si Dithane, preventiv, prin luna iunie.

      E normal uscarea frunzisului din interior odata cu scaderea temperaturilor si apropierea toamnei-iernii? Ar mai trebui aplicat ceva tratament? Va multumesc anticipat pt sfaturi.

      # 108302
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        27 septembrie 2021

        Buna ziua, in aceasta perioada cu precipitatii mai abundente, umiditatea atmosferica ridicata poate determina instalarea unor boli foliare. Astfel, tratamentele cu Coppermax si Dithane ar trebui sa previna afectarea arborilor, insa este important sa eliminati in primul rand portiunile afectate. Totusi, trebuie sa stiti ca uscarea usoara a frunzisului de la interior spre exterior este un fenomen obisnuit la conifere, ce apare treptat, impreuna cu cresterea plantei si indesirea ramurilor.
        In plus, puteti aplica ingrasamantul Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, in aceasta saptamana, deoarece acesta sprijina intrarea plantelor in repaus si rezistenta la factorii de mediu din sezonul rece.

        # 108315
        0 urează frunze verzi
        • Radu Ilie
          26 noiembrie 2021

          Buna seara. Revin cu update-uri: dupa o curatare temeinica a frunzisului uscat din interior si o administrare de Coppermax, 30 g si Dithane M 45, 20 g , copaceii par ok. Odata cu venirea frigului si temperaturilor de -1 sau chiar – 2 grade noaptea si 5 sau 6 ziua, au capatat o culoare de verde mai inchis, cu usoara tenta spre maroniu a varfurilor , dar cred ca e normal, iesind din perioada de vegetatie.
          Le-am administrat la inceput de octombrie si ingrasamantul de toamna Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg
          Am si o intrebare: avand in vedere temperaturile usor sub zero noaptea, dar fara sa inghete pamantul (e inca destul de cald) si de doar 5-6 ziua, ar mai fi posibil mutarea acum a doi dintre arbusti? Daca da, necesita ceva tratamente dupa mutare, sau incep doar in primavara?

          Multumesc pentru toate sfaturile si produsele oferite ! Mi-au fost de un real folos.

          # 112759
          0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 noiembrie 2021

      Buna ziua, va multumim pentru informatiile oferite. Daca solul nu este inghetat, iar temperaturile sunt peste 5°C, acestia se pot muta. De asemenea, daca veti efectua aceasta operatiune, pentru a ajuta la dezvoltarea sistemului radicular, puteti administra (conform recomandarilor de pe eticheta) si un stimulator de inradacinare: Stimulator Inradacinare Wurzel-Fit, 900 g.
      In plus, pe parcursul unei perioade de vegetatie, pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa, precum si pentru accentuarea calitatilor ornamentale (coloritul viu, specific coniferelor) puteti avea in vedere si urmatorul plan de fertilizare: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi.

      # 112767
      0 urează frunze verzi
    • Radu Ilie
      17 octombrie 2023

      Buna dimineata!

      Revin cu un update dupa o perioada mai lunga, timp in care copaceii au devenit copaci – inaltimea medie fiind de 1,7 m (sunt vreo doi care cred ca au depasit bariera de 2 m). Se dezvolta foarte bine folosind schema de fertilizare si sfaturile de intretinere prezentate pe acest site si nu in ultimul rand produsele prezentate aici. Drept urmare, le recomand cu incredere tuturor celor care ma intreaba „ce le dau?” 🙂

      In alta ordine de idei: nu am aplicat niciodata pe ei insecticid. Am vazut tot felul de discutii, cum ca ar fi necesar dat preventiv. Nu vad daune vizibile de insecte pe ei. Insecte prin ei am mai vazut, gen paianjeni si anul asta cativa viespi. Ar fi oare necesar dat preventiv? Ar merge dat ceva insecticid preventiv acum pe sfarsit de toamna?

      Multumesc pentru sfaturile oferite! 🙂

      # 188995
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        17 octombrie 2023

        Buna ziua. In ceea ce priveste tratamentele fitosanitare preventive, intrucat plantele ornamentale pot fi afectate de numerosi agenti patogeni (spre deosebire de anumite legume sau pomi fructiferi la care pot fi enumerati daunatorii si bolile specifice), iar atacul acestora este imprevizibil (in timp si in spatiu), efectuarea stropirilor preventive este adesea ineficienta. Astfel, in general, plantele ornamentale se verifica periodic, tratamentele fiind aplicate doar in cazul in care se observa prezenta unor daunatori sau simptome de boala. In astfel de cazuri, se recomanda consultarea sfaturilor unor specialisti inca de la primele semne de afectiune.
        Plantele viguroase care beneficiaza de conditii optime de mediu si de ingrijire sunt rareori afectate de boli sau daunatori. Astfel, se recomanda asigurarea conditiilor optime de vegetatie coniferelor. Fertilizarea adecvata a acestora este de asemenea esentiala pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii sanatoase.

        # 189005
        0 urează frunze verzi
        • Radu Ilie
          21 octombrie 2023

          Buna ziua din nou.

          Si ca sa nu fie chiar totul perfect, exact la ce ma gandeam, am si patit. Azi am inceput sa ii curat de frunzisul uscat din interior, specific perioadei de toamna. La vreo 3 bucati din ei (din totalul de 50), am identificat putin frunzis uscat. Nu m-am impacientat intrucat era pe suprafata mica, doar unul din cei 3 prezentand o ramura cam de 1 cm in diametru care era ingalbenita. Am decis sa tai ramura respectiva si la o examinare mai atenta, descopar sub coaja (a se vedea poza incercuita cu rosu) un soi de larve albe. Am desfacut coaja pentru o examinare mai atenta si am observat ca larvele si-au facut loc pe sub coaja, si de aceea ramura respectiva incepea sa se usuce. (vezi pozele atasate).

          Interesant este ca nu am identificat orificii pe tulpini…

          Bineinteles ca acum va rog sa ma ajutati cu o recomandare de tratament pentru combaterea acestor daunatori, pana nu ia amploare situatia.

          Va multumesc anticipat.

          # 189965
          1 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            23 octombrie 2023

            Buna ziua. Intrucat larvele se afla in lemn, nu se cunosc tratamente de combatere pentru acestia. Se recomanda indepartarea prin taiere si distrugerea tuturor portiunilor de planta depreciate. Impotriva adultilor puteti efectua tratamente cu insecticide cu spectru larg de combatere, precum: Deltasap 2.5 EC, 5 ml (in doza de 5 ml/10 L apa) sau Karate Zeon 50 CS, 2 ml (in doza de 1.5 ml/ 10 l de apa), prin pulverizare in perioada de zbor si imperechere a adultilor (intervalul mai-august). In perioada respectiva (in special atunci cand identificati prezenta unor gandaci verzui-metalici pe plante), puteti avea in vedere aplicarea mai multor tratamente, alternand cele doua substante la interval de 5-7 zile, pulverizand solutia cat mai aproape de trunchi si ramuri. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L de apa cu insecticid. Informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii. Totodata, este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, plantele se afla sub stres termic si nu raspund foarte bine la tratamentele aplicate.
            Inainte de efectuarea tratamentelor, se recomanda indepartarea prin taiere a portiunilor de planta afectate (daca acestea exista), cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (Foarfeca Power Pruner).
            Daca atacul este unul masiv si larvele au patruns deja sub scoarta arborilor, sansele de combatere completa a daunatorilor sunt mult diminuate (chiar daca veti aplica tratamente impotriva adultilor). Avand in vedere aspectele mentionate, precum si modul de atac al acestui daunator, nu se poate preciza evolutia exemplarelor de tuia, pe viitor.

            # 190066
            0 urează frunze verzi
            • Radu Ilie
              23 octombrie 2023

              Buna ziua. Multumesc pentru raspuns.

              In concluzie, nu am ce tratament sa aplic acuma toamna, ci doar in primavara din cate inteleg.
              Tot ce pot sa fac acum este sa curat portiunile afectate. Am noroc ca am identificat doar intr-un singur brad larvele respective. Ceilalti doi erau foarte putin afectati si nu am gasit larve sau alte ganganii.

              Va multumesc pentru sfaturi.

              # 190154
              1 urează frunze verzi
Vezi 10 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi