Ienupar, Uscare excesiva de la tulpina spre exterior
Bună,
Am plantat niște ienuperi de aproximativ 2 luni, am pus îngrășământ de conifere la plantare. Ulterior am stropit cu Champ77.
Ienuperii au fost curățați de uscături când i-am plantat însă se usucă dinspre tulpină spre exterior, pornind de jos în sus.
Acum 2 săptămâni am dat cu Fir Fluid și îngrășământ de înrădăcinare.
Nu mă prind dacă este ceva dăunător sau pur și simplu stres climatic , e foarte cald în perioada asta.
După Fir Fluid pare ca a stagnat degradarea.
Buna ziua. Este cunoscut faptul ca uscarea usoara din interiorul coroanei si la baza coroanei este un fenomen normal la conifere, ce apare odata cu inaintarea in varsta, respectiv cu cresterea si indesirea coroanei si, implicit, limitarea patrunderii luminii in interiorul acesteia. Simptomele pot fi accentuate de mai multi factori biotici sau abiotici, in functie de caz (ex. stresul suferit la manipulare, transport, schimbarea conditiilor de mediu si plantare, conditiile climatice neprielnice in anumite perioade, umiditatea ridicata si constanta a solului in anumite perioade, calitatea inferioara a solului, etc.). In general, plantarea se recomanda a fi efectuata in afara sezonului de vegetatie (in special toamna tarziu sau primavara devreme, atunci cand se inregistreaza temperaturi de peste 5 ℃ si solul nu este inghetat). Succesul plantarii este mai redus in cazul in care plantarea se realizeaza dupa pornirea in vegetatie a coniferelor, daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator, daca radacinile au fost fasonate sever inainte de plantare sau daca conditiile la nivelul radacinilor nu sunt potrivite pentru prindere (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali). Adesea, in cazul in care stresul suferit la schimbarea conditiilor de mediu si la plantare este mare, plantele incep sa se usuce ireversibil la o perioada de timp dupa plantare, fara a exista un motiv evident.
In cazul in care nu ati identificat prezenta unor daunatori sau alte simptome neobisnuite (orificii, depuneri, excrescente, panze foarte fine, pete delimitate), se recomanda eliminarea regulata a portiunilor de planta depreciate, asigurarea conditiilor optime de vegetatie pentru aceasta specie (Ienupar, informatii si sfaturi de ingrijire), respectiv continuarea fertilizarii regulate, cu ingrasamintele pe care le detineti (Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru prin udare la radacina si Fir Fluid, 350 ml prin pulverizare foliara, conform recomandarilor din descrierea fiecarui produs in parte). De asemenea, este important ca solul sa fie permanent afanat si lipsit de vegetatie sau diverse materiale (pietris, scoarta decorativa, gazon sau altele) in jurul plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor. Avand in vedere faptul ca activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata exclusiv la radacina, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Stropirea plantelor ornamentale cu apa, respectiv udarea acestora prin aspersie sau odata cu gazonul este contraindicata.
Evolutia plantelor pe viitor nu poate fi precizata.
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.