• Acest subiect are 3 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 3 mai 2023 la 22:26 de Juniper.
Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Cosmin
      27 aprilie 2023
      3 urează frunze verzi

      Ienupar in ghiveci, in curs de transformare in bonsai – frunze maro

      Salut,

      Nu prea am multe informatii despre plante. Din ce am citit pe internet, uneori e bine ca frunzele sa se usuce.
      Vreau totusi sa ma asigur daca intr-adevar asa este, sau care ar putea fi simptomele care cauzeaza ca frunzele acestui ienupar sa se usuce?

      Asa ca istoric… L-am cumparat anul trecut fiind mai mare decat e acum, in ianuarie l-am tuns si modelat pentru a-l transforma intr-un bonsai. Sper sa imi si iasa. 🙂
      A stat doar in casa, si l-am scos zilele trecute afara. Am mai vazut de cand l-am cumparat ca se mai uscau frunzele din cand in cand. Mai curatam din cand in cand ienuparul de acestea. E bine ce faceam sau nu?

      Multumesc,
      Cosmin

      # 161937

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 aprilie 2023

      Buna ziua. In cazul in care nu ati identificat si alte simptome specifice unor boli, cel mai probabil uscarea varfurilor a putut interveni in urma unui cumul de factori abiotici, precum schimbarea conditiilor de mediu (posibil expunerea brusca la vant), udarea si umiditatea atmosferica necorespunzatoare, spatiul limitat dezvoltarii sistemului radicular, stresul suferit din cauza dirijarii ramurilor prin taieri, lipsa fertilizarii, substratul neadecvat pentru bonsai, etc. Este cunoscut faptul ca transformarea plantelor in bonsai este o operatiune practicata de specialisti in domeniu, deoarece exista numeroase aspecte de luat in considerare. In plus, bonsaii sunt foarte sensibili la schimbarea conditiilor de mediu, precum si la celelalte aspecte de ingrijire (udare, fertilizare, taieri, transplantari si alte operatiuni). De moment, puteti avea in vedere indepartarea partilor de planta uscate (intrucat acestea nu isi vor mai reveni), mentinerea plantei in conditii optime de vegetatie (Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire) si fertilizarea acesteia cu un ingrasamant special formulat pentru bonsai, precum Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml, conform instructiunilor din descrierea produsului. Ulterior, daca starea plantei este stabila, puteti avea in vedere solicitarea ajutorului unui specialist, pentru efectuarea unor tunderi specifice la nivelul radacinilor si a coroanei. Proportia radacinilor si a coroanei trebuie sa fie optim dupa interventie. Cu ocazia efectuarii acestor taieri, se recomanda schimbarea substratului actual cu unul potrivit pentru bonsai, precum Substrat Profesional Bonsai, 5 litri.
      Avand in vedere starea actuala a ienuparului si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

      # 161996
      0 urează frunze verzi
      • Cosmin
        27 aprilie 2023

        Multumesc pentru sfaturi.

        Voi incerca sa am grija pe viitor.
        Frunzele uscate le-am observat inainte de a-l scoate pe balcon. Lumina are foarte multa, deoarece apartamentul e orientat spre soare toata ziua. Fiind inca perioada de iarna, soare este, dar nu prea :). De udat, il ud tot la 1-2 zile, iar pe timp de vara trebuie udat mai des, din cate am inteles.

        Multumesc,
        Cosmin

        # 162010
        0 urează frunze verzi
        • Juniper
          3 mai 2023

          Ar putea fi multe cauze pentru frunzele uscate dar din ce am citit el trebuie sa stea tot anul afara și eventual protejat într.o sera când temperaturile scad sub minus 10 grade. De asemenea, în poza nu pare ca are substrat de bonsai. Cred ca cel mai bine ați cauta un specialist, sau pe youtube „juniper bonsai” daca intelegeti engleza, astea sunt doar generalități.

          # 162889
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ienupar-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Ienupar

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi