- Acest subiect are 7 răspunsuri, 1 voce și a fost actualizat ultima dată 3 septembrie 2024 la 11:53 de
Ela Botanista | Ajutor in gradina.
-
-
Lucian25 august 20243 urează frunze verzi
Ienupar, gard viu ce se usuca din interior
Buna ziua, am un gard viu de ienuperi care se usuca de la interior la exterior – se poate vedea din imagini, La citiva dintre ei pe numite portiuni frunzele si ramurile se inegresc de la exterior dupa care se usuca. Au avut daunatori paduchi, acarieni dar in urma unui program de stropiri s-a rezolvat. Vara asta au fost calduri mari dar nu cred ca numai din cauza asta s-au uscat. Va rog un sfat in aceasta privinta. Ei sunt peste 100 de plante si daca este o alternativa la curatare va rog sa-m spuneti. Va multumesc !
Attachments:
- ‹›0
-
Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
Ela Botanista | Ajutor in gradina
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE26 august 2024Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu recomandari, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre ienuperi: varsta plantelor, momentul debutarii simptomelor de depreciere, momentul efectuarii tratamentelor fitosanitare pentru combaterea daunatorilor si produsele utilizate, conditiile de mediu existente (sol, temperaturi, precipitatii, vant), conditiile de ingrijire oferite (modul si intervalul de timp la care se realizeaza udarea, volumul de apa administrata la o udare, daca ati administrat ingrasaminte, daca ati utilizat erbicide in apropiere, daca au fost diverse substante scurse in apropiere, daca au fost lucrari, spaturi sau santier in apropierea plantelor), alte informatii care pot fi relevante in acest caz. De asemenea, va rugam sa atasati mai multe fotografii, atat cu plantele in ansamblu, cat si cu simptomele de depreciere observate (poze clare, realizate de aproape).
-
Lucian27 august 2024
Buna ziua, Plantele au aprox 7 ani (eu locuiesc aici de 2 ani) conditiile de medi sunt specifice nordului tarii. Nu au fost scurgeri de substante, sapaturi\santiere in zona. Ca stropiri initial am alternat insecticide\acaricide (Mospilan 20 SG, 3 g, Nissorun 10 WP, 5 g, Movento 100 SC, 7.5 ml si apoi Vertimec 1.8 EC, 10 ml) cu erbicide (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g) si apoi ingrasaminte (Sare Amara, Evergreen Fluid, 350 ml) cam la 10 -15 zile. Initial am apelat la farmacia plantelor si diversi specialisti dar in ultimul timp am facut un plan bazat si pe pe indicatile de pe acest site, pe care l-am urmat mai strict. Udarea este prin picurator cam 1/4 l pe planta in fiecare noapte dar o date la 2-3 saptamini am udat cu furtunul la baza.
Degradarea lor desi vizibila si acum doi ani sa-a mai accentuat anul trecut in toamna dupa ce au fost curatati (i-am stropit cu Champ 77 wg); In momentul de fata desi se pare ca degradarea s-a mai oprit totusi plantele nu si revin. Multumesc.-
Acest răspuns a fost modificat acum 8 luni de către
Ela Botanista | Ajutor in gradina.
-
Acest răspuns a fost modificat acum 5 luni, 3 săptămâni de către
Tom Botanistul.
Attachments:
- ‹›0
-
‹›0
-
Lucian27 august 2024
Inca un fapt relevant: am avut o invazie de insecte (paianjeni si paduche testos) care s-a rezolvat acum 2 luni.
-
Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
Ela Botanista | Ajutor in gradina
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE27 august 2024In cazul acesta, deprecierea a putut interveni in urma unui complex de factori biotici si abiotici, dintre care se amintesc urmatoarele: stresul provocat de atacul daunatorilor si de tratamentele fitosanitare efectuate (in functie de dozaj, intervale intre aplicari sau modul realizarii amestecurilor, volumul de solutie aplicata, momentul aplicarii), conditiile climatice neprielnice din aceasta perioada (in special caldura excesiva), udarea necorespunzatoare, umiditatea posibil constanta la nivelul anumitor portiuni de radacina, lumina insuficienta in interiorul/baza coronamentelor etc., in functie de caz. Este de mentionat faptul ca frunzisul afectat nu isi mai revine, fiind astfel recomandata indepartarea tuturor portiunilor de planta maronite (preferabil inainte de efectuarea tratamentelor). In plus, se recomanda adunarea si distrugerea regulata a materiei vegetale cazute la sol, respectiv afanarea regulata a terenului din jurul plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor. Avand in vedere faptul ca activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si/sau constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata exclusiv la radacina, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Mai precis, se recomanda udarea mai rara a coniderelor, cu cantitati suficiente de apa, in asa fel incat solul sa fie bine impregnat dupa udare.
In plus, avand in vedere udarea frecventa cu cantitati reduse de apa, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament, cu un fungicid sistemic cu spectru mai larg de combatere, precum Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. In sezonul calduros, este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, plantele se afla sub stres termic si nu raspund foarte bine la tratamentele aplicate.
In plus, in perioada in care ne aflam, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant cu continut mai ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, conform celor detaliate in descrierea produsului (prin imprastiere in jurul plantei, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare si udare). Acest ingrasamant sporeste rezistenta la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al plantelor.
In sezonul urmator de vegetatie, se recomanda fertilizarea regulata a coniferelor, cu ingrasaminte specifice (ex. AMN Nordalge, 500 ml sau Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru prin udare la radacina si Evergreen Fluid, 350 ml prin pulverizare foliara, cu respectarea celor inscrise pe etichete). Rolul principal al ingrasaminteler radiculare este imbunatatirea fertilitatii, texturii si structurii solului, astfel fiind stimulata absorbtia optima a nutrientilor din sol si, implicit, cresterea plantelor. Ingrasamintele foliare previn aparitia unor carente, imbunatesc procesul de fotosinteza si contribuie la biosinteza clorofilei, stimuleaza cresterea sanatoasa, imbunatatind totodata rezistenta plantelor la stres fiziologic, precum si la boli sau atacul unor daunatori.
In continuare, se recomanda asigurarea conditiilor optime de vegetatie (Ienupar, informatii si sfaturi de ingrijire) si monitorizarea evolutiei coniferelor.
In ceea ce priveste tratamentele fitosanitare, intrucat plantele ornamentale pot fi afectate de numerosi agenti patogeni (spre deosebire de anumite legume sau pomi fructiferi la care pot fi enumerati daunatorii si bolile specifice), iar atacul acestora este imprevizibil in timp si in spatiu, efectuarea stropirilor preventive este adesea ineficienta. Astfel, in general, plantele ornamentale se verifica periodic, tratamentele fiind aplicate doar in cazul in care se observa prezenta unor daunatori sau simptome de boala. In astfel de cazuri, se recomanda consultarea sfaturilor unor specialisti inca de la primele semne de afectiune.Lucian27 august 2024-
Lucian3 septembrie 2024
Buna ziua, mai am o intrebare: daca ramurele sunt necrozate (pe portiuni intinse ramuri mici sunt intunecate iar frunzele au un verde mai viu initial dupa care se usuca – vezi poza a 3 – a de la prima postare 25 Aug), cum as putea sa la ajut ?
-
Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
Ela Botanista | Ajutor in gradina
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE3 septembrie 2024Buna ziua. Intrucat portiunile de planta depreciate nu isi vor mai reveni, se recomanda indepartarea acesora prin taiere (preferabil inainte de efectuarea tratamentului fitosanitar cu Amistar, 10 ml). Este important ca taierile sa fie efectuate cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (ex. Foarfeca Power Pruner).
Este cunoscut faptul ca uscarea usoara din interiorul coroanei si la baza coroanei este un fenomen normal la conifere, ce apare odata cu inaintarea in varsta, respectiv cu cresterea si indesirea coroanei si, implicit, limitarea patrunderii luminii in interiorul acesteia.AutorMesajeVezi 2 fire de răspunsuriA fost de ajutor această discuție?
0 persoane consideră această discuție ajutătoare
✖Ajută-ne să îmbunătățim această paginăNe pare rău că nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai. Spune-ne ce consideri că putem îmbunătăți.
Părerea ta ALTĂDATĂ
N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.Te ținem la curent
Te-am trecut pe listă!
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou? În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞Estimare livrare
Afișează puncteÎnapoi-
R21 aprilie 2025Tom BotanistulSPECIALIST
Tom Botanistul
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTESondajeValeria13 septembrie 2024Elena26 august 2024‹›0
4 urează frunze verziIenupar, Ramuri uscate sau innegriteBuna ziua, De la inceputul verii ienuperii au niste daunatori iar unele ramuri afectate s-au înnegrit. De asemenea si cimentul de sub ele. Au fost stropiti in primavara cu champ... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
TrimiteFrunze verziLucian25 august 2024‹›0
3 urează frunze verziIenupar, gard viu ce se usuca din interiorBuna ziua, am un gard viu de ienuperi care se usuca de la interior la exterior - se poate vedea din imagini, La citiva dintre ei pe numite portiuni frunzele... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 6 răspunsuri
TrimiteFrunze verzi -
Discuții pe teme similare
-
NOTĂ
BOTANIȘTII4,8In primult rand felicitari pt site! eu am primit raspunsuri la fiecare intrebare adresata despre problemele din gradina mea.Gacea MRecomand utilizarea site-ului botanistii.ro pentru achizitia de produse fitosanitare. Produsele le primesc la timp, in cantitatea comandata, foarte bine ambalate.Daniel FRECOMAND cu drag ... gasiti orice doriti la niste preturi super bune. Ofertele sunt si ele prezente. Descriere foarte buna a produselor si modul de preparare a solutiilorChiriac FBuna ziua si va multumesc pentru produsele cumparate de la dumneavoastra ! Voi reveni cu comenzi . O zi buna , Lucretia GutilaLucretia GComanda a sosit neasteptat de repede , produsele le-am cunoscut calitatea si de aceia le-am comandat.Toata actiunea de la lansare comanda si pana la livrare o fost de nota 10.MARIANA V1. Preturi corecte 2. Descriere amanantita pentru produsele comercializate 3. Blog cu informatii generale deosebit de utile (in special pentru neprofesionisti sau agricultori de ocazie)Carmen GDa, sigur as recomanda, deja am facut-o, sunteti profesionisti iar sfaturile voastre au dat rezultate de fiecare data. Felicitari!Adrian NBuna ziua, Cummpar de câțiva ani produse de la Botaniștii. Sunt foarte mulțumită de colaborare, de promptitudinea comenzilor și de sfaturile utile pe care le primesc, atunci când apelez la dânșii. Felicitări!angela cMagazinul este ok sa aveti produse de calitate,ma refer cu termene de valabilitate ok de aia aleg magazinul vostru am patit cu multe produse care nu aveau termen sau era expirat ma refer la alte magazine,asa asi pierd clienti.clientul daca ati plateste oferai un produs de calitate,respecta clientul si vei avea succes!!!Ludovic CProduse excelente, varietate mare, descriere suficienta a produselor si, cel mai imprtant - zona de sfaturi de specialitate.Alexandra TDescarcă aplicația Botaniștii
Susținem
Informații Companie
Copyright 2016-2025 PestControl Expert×LIVRARE GRATUITĂ cu contul tăuLoghează-te sau creează-ți un cont și profită de livrare gratuită nelimitată.Acum economisești la fiecare comandă.Livrare in 24 oreoriunde in RomaniaEchipă profesionistăde ingineri agronomiPortofoliu Completstoc propriu
-
-
Acest răspuns a fost modificat acum 8 luni de către
-
-