Vezi 5 fire de răspunsuri
  • Anca
   9 ianuarie 2019

   Iedera cu frunze ingalbenite ce se usuca si cad

   Am aceasta planta la care frunzele au inceput sa se usuce si sa cada in aceasta iarna, ea fiind udata rar o data pe saptamana sau la o saptamana si jumatate, cantitatea de apa fiind cu mult redusa fata de cum o udam vara

   #61892

   5 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   9 ianuarie 2019

   Ne puteti preciza ce temperaturi sunt in incinta in care se afla aceasta? Ati sesizat prezenta daunatorilor? De asemenea, va rugam daca aveti posibilitatea sa ne trimiteti poze cu intreaga planta ( de ansamblu). Multumim

  • Anca
   10 ianuarie 2019

   Temperatura este intre 17-20 de grade, variaza in functie de cat de tare dam caldura in casa, daunatori nu are

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   10 ianuarie 2019

   Ati specificat ca o udati mult mai rar decat in vara, insa temperatura este destul de ridicata, mai ales ca ati mentionat si ca aceasta oscileaza.
   Desi nu se poate preciza un volum exact de apa si un intervalul anume, intrucat acesta depinde de mai multi factori (temperatura, starea plantei etc.) ca si regula generala este indicat sa lasati substratul sa se usuce usor intre doua udari.
   Pentru a ajuta planta sa se regenereze in urma stresului suferit, se poate administra un ingrasamant precum Biplantol Vital NT (Biplantol Vital NT, 250 ml) prin udare la radacina, 2 ml/1 l apa.
   Preventiv se poate aplica un fungicid precum Ortiva Top (Ortiva Top, 10 ml), 10 ml/10 l apa.

  • Anca
   14 ianuarie 2019

   Am mutat planta intr-un loc mai racoros dar se pare ca frunzele au inceput si mai tare sa se usuce, ingrasamant i-am pus intuitiv

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   14 ianuarie 2019

   Trebuie sa acordati atentie schimbarilor de temperatura deoarece, trecerea brusca de la o temperatura ridicata la una scazuta poate avea consecinte negative.
   Mai exact, daca ati amplasat-o intr-un loc cu o temperatura constanta, incercati ca si frecventa udarilor sa se coreleze cu aceasta pe cat este posibil.
   De asemenea, verificati orificiile ghiveciului, sa nu fie obturate si sa permita scurgerea apei.
   Ne puteti spune la ce va referiti prin aplicarea intuitiva a ingrasamantului?

Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Iedera cu frunze ingalbenite ce se usuca si cad Comunitatea Botanistii
Decorative de exterior
Iedera

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Diana
  17 noiembrie 2021
  De ce se oflieste iedera? Comunitatea BotanistiiDe ce se oflieste iedera? Comunitatea Botanistii
  Am observat ca frunzele Iederei se ofilesc și devin maronii. Ce cauzează asta și cum pot opri din răspândire?mentionez ca planta este ținuta intr-un loc destul de umbros.
  0
  1
  Trimite
  Anda
  25 octombrie 2021
  Ce daunatori lipiciosi sunt pe iedera din ghiveci? Comunitatea BotanistiiCe daunatori lipiciosi sunt pe iedera din ghiveci? Comunitatea BotanistiiCe daunatori lipiciosi sunt pe iedera din ghiveci? Comunitatea BotanistiiCe daunatori lipiciosi sunt pe iedera din ghiveci? Comunitatea Botanistii
  Pe frunze si tulpina sunt picaturi lipicioase, iar pe dosul frunzelor se vad ca niste puncte maronii. In timp frunzele se usuca... Substanta asta lipicioasa o simt si pe marginea ghiveciului. Cu ce si cum pot scapa de acesti daunatori? Se transmit si la alte plante din jur? (muscate, trandafir japonez)
  0
  1
  Trimite
  Nicolae Marius Liviu
  4 septembrie 2021
  De ce mi se usuca frunzele la iedera de exterior. Comunitatea BotanistiiDe ce mi se usuca frunzele la iedera de exterior. Comunitatea BotanistiiDe ce mi se usuca frunzele la iedera de exterior. Comunitatea BotanistiiDe ce mi se usuca frunzele la iedera de exterior. Comunitatea Botanistii
  Am cinci tulpini de iedera plantate in 2008 care au imbracat in intregime gardul. Anul acesta am tuns gardul si am curatat tulpinile de uscaturi cu alte cuvinte am aerisit tulpinile ramanand doar ramuri cu seva si o parte din frunze. Au inceput sa apara alte frunze noi insa o parte dintre ele se usuca sau pe alte ramuri nu apar. Va rog sa-mi spuneti ce as putea sa fac sa le ajut. Nu sunt semne de daunatori pe tulpni, insa frunzele se usuca si observ ca parca si ramurile isi pierd din seva. Va atasaez poze . Multumesc.
  0
  1
  Trimite
  Raluca Avram
  15 iulie 2021
  tratament pentru iederă care se usucă Comunitatea Botanistiitratament pentru iederă care se usucă Comunitatea Botanistiitratament pentru iederă care se usucă Comunitatea Botanistiitratament pentru iederă care se usucă Comunitatea Botanistii
  Bună ziua! Iedera plantată în curte, pe un gard de sârmă, se usucă. Nu este atacată de dăunători (nu am observat nimic nici pe frunze, nici pe tulpină, nici pe sol), însă frunzele se îngălbenesc și se usucă. Precizez că a fost plantată prin 2018 și în 2020 a avut o evoluție foarte bună, începând să crească mai repede și dezvoltând o tulpină mai lemnoasă. Din păcate, stă în soare direct toată ziua, la câmpie (Ilfov - Chiajna), însă încerc să compensez prin udare abundentă în fiecare seară (inclusiv pulverizare pe frunze, dar doar după apusul soarelui). Am plantate mai multe tulpini de iederă în același loc, dar doar una dintre ele suferă și se usucă. Celelalte sunt bine, au frunzulițe noi și arată proaspăt. Atașez câteva fotografii. Vă rog tare mult să mă ajutați cu un sfat privind produsele care ar putea să o ajute să-și revină. Vreau neapărat să mă bucur de ea și să-mi văd gardul îmbrăcat în iederă, așa cum visez încă de acum 4 ani. :) Vă mulțumesc anticipat și vă stau la dispoziție pentru orice detalii suplimentare.
  0
  1
  Trimite
  sorin
  15 iulie 2021
  Cum pot stopa aparitia petelor maronii de pe frunzele de iedera? Comunitatea BotanistiiCum pot stopa aparitia petelor maronii de pe frunzele de iedera? Comunitatea BotanistiiCum pot stopa aparitia petelor maronii de pe frunzele de iedera? Comunitatea BotanistiiCum pot stopa aparitia petelor maronii de pe frunzele de iedera? Comunitatea Botanistii
  Pe frunzele iederei apar frecvent pete maronii, unele mate/line, altele cu textura lemnoasa si cu cercuri similare celor sectiunilor de la trunchiul copacilor (a se vedea foto). Iedera o tin in balcon, fiind expusa direct la soare aprox. 3 ore (intervalul 09-12). Tin iedera in 4 ghivece, amplasate la distanta mare unele de altele, in aceleasi conditii, insa petele apar doar la 2 dintre plante. Ud plantele seara, de doua ori pe saptamana, atat la radacina, cat si prin stropirea frunzelor. Nu am identificat insecte.
  0
  3
  Trimite