Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Yasmin Asan
      11 ianuarie 2021
      20 urează frunze verzi

      Iasomie de madagascar frunze galbene

      Buna seara, iasomiei mele de Madagascar ii mergea foarte bine, iar apoi de doua luni a inceput sa si piarda din ce in ce mai multe frunze si a pierdut mai mult de jumatate, ele ingalbenindu-se complet. Are lumina de Est si a fost udata o data pe saptamana iarna, temperaturi de 20 de grade si fara variatii. Nu am observat nimic pe frunza, ci doar la nivelul tulpinilor si ramificatiilor – ca niste cocoloase/pete negre sau mai lemnoase, care apar si la baza frunzei si care pot fi stoarse. Ma puteti ajuta va rog ? Nu stiu daca sunt daunatori sau varsta plantei care are in jur de 7 ani! Multumesc frumos!

      # 66499

      20 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 ianuarie 2021

      Buna ziua, pentru a putea identifica exact cauza problemei, va rugam sa atasati cateva fotografii (cat mai clare) cu planta dumneavoastra (atat in ansamblu, cat si in detaliu). Cand au inceput sa apara simptomele? Unde este amplasata iasomia? Ii pulverizati regulat frunzele cu apa? I-ati administrat pana acum vreun tratament sau ingrasamant?

      # 66504
      0 urează frunze verzi
      • Yasmin Asan
        19 ianuarie 2021

        Buna seara,
        Am atasat poze cu planta in ansamblu si cu frunzele inhalbenite. Simptomele au inceput acum mai bine de o luna, s-au ingalbenit frunze in masa si planta a ajuns la jumatate din frunze. Este amplasata spre Est, la 20-21 de grade si o ud o data la 7-10 zile. Pulverizez frunzele cu apa o data la 2 zile. Ingrasamant nu am mai administrat in perioada rece (i-a mers foarte bine pana in noiembrie-decembrie), decat atunci cand am observat primele simptome de ingalbenire si m-am gandit ca poate fi lipsa de nutrienti, insa nu a ajutat. Nu vad semne de un atac de insecte. Acum o saptamana am mutat planta spre o ferestra sudica in alt apartament, in speranta ca poate ii va fi mai bine.
        Ce ar putea avea, vreun atac fungic? Multumesc, astept cu interes raspunsul dvs!

        # 66505
        9 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          19 ianuarie 2021

          Buna ziua, din fotografiile atasate, simptomele pe care le prezinta iasomia sunt specifice unui atac de acarieni (paianjenii plantelor). Astfel, se recomanda eliminarea frunzelor afectate, dupa care puteti aplica impotriva lor un acaricid precum Vertimec (Vertimec 1.8 EC, 10 ml), in doza de 5 ml/10 L apa. Cu aceasta substanta se pot efectua 2-3 tratamente, la interval de 6-7 zile. Ulterior, dupa 10-12 zile de la incheierea tratamentelor, pentru a sprijini regenerarea plantei in urma afectiunii, este importanta administrarea unui ingrasamant special ce stimuleaza refacerea plantelor in urma unui stres suferit, precum atacurile de daunatori: Contra X, 500 ml. Acesta se administreaza prin pulverizare directa pe frunze si nu necesita dilutie.
          De asemenea, in cazul iasomiilor de Madagascar, trebuie sa stiti ca udarea este un factor deosebit de important, intrucat drenajul necorespunzator al substratului, umiditatea persistenta, lipsa orificiilor de drenaj ale ghiveciului, stagnarea apei in tavita, pot determina ingalbenirea si caderea frunzelor. Totodata, trebuie acordata o atentie deosebita si fertilizarii, in vederea formarii bobocilor florali si inflorii , astfel ca, pe parcursul perioadei de vegetatie (primavara-toamna), se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant special pentru plante cu flori: Ingrasamant Organic Inflorire Blütenpracht, 350 ml. Acesta se administreaza impreuna cu apa de udare, respectand o dilutie de 10 ml la 1 litru de apa.

          # 66510
          0 urează frunze verzi
    • Constantinescu George
      6 septembrie 2021

      Buna ziua, am sibeu o intrebare, ce pot face cu aceasta planta are ca niste bubite pe tulpina si i cad frunzele….. ce pot face pt ia, si mai este de salvat aceasta planta ? Mulțumesc

      # 106091
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        6 septembrie 2021

        Buna ziua, pentru a putea face o identificare cat mai exacta a cauzei simptomelor, va rugam sa ne mentionati mai multe detalii: cand au aparut simptomele? formatiunile de pe tulpina se pot inlatura usor? unde este amplasata iasomia? care sunt conditiile de mediu din locul respectiv? cat de des o udati si cum se realizeaza, mai exact, udarea? i-ati administrat pana acum tratamente sau ingrasaminte?

        # 106150
        0 urează frunze verzi
    • Rusu
      27 februarie 2022

      Iasomie de Madagascar fara frunze

      # 118625
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        28 februarie 2022

        Buna ziua. Pentru o identificare corecta a problemei si oferirea unor sfaturi relevante, va rugam sa oferiti cateva detalii: De cand au debutat simptomele? Ce temperatura, umiditate si conditii de lumina sunt in zona in care este amplasata planta? Cat de des, cu ce cantitati de apa si prin ce metoda efectuati udarea? Ghiveciul prezinta orificii de drenaj? Ati observat prezenta unor daunatori?

        # 118686
        1 urează frunze verzi
    • Toaca Maria
      7 noiembrie 2022

      Buna ziua.Am cumparat de curand o iasomie,de o saptamana mai exact,este inflorita,insa de 2 zile au inceput sa i se ingalbeneasca frunzele,nu stiu cum sa procedez si ce sa ii fac?Multumesc!

      # 146245
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        8 noiembrie 2022

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa atasati mai multe fotografii clare cu planta, facute de aproape, cat si in ansamblu.

        # 146274
        0 urează frunze verzi
    • Ella Maria
      27 decembrie 2022

      Buna ziua,
      Am o iasomnie de madagascar din aprilie anul acesta si totul a fost ok pana acum cateva luni. in iulie am fost plecata din tara si am lasat pe cineva sa le ingrijeasca dar nu stiu daca a respectat intocmai, am vazut ca plant aera ok. La sfarsitul lui septembrie, am vazut ca au inceput sa se increteasca frunzele ( sa se stranga) si si-au pierdut din stralucirea cerata. Ba mai mult, s-a depus o pojghita alba deasupra si sunt tari dar inca verzi, niciuna ingalbenita. Atunci i-am schimbat locul din dormitor (tinuta pe un birou cu perdeaua purin trasa, soare toata ziua: est-vest dar pe ea am amplasat-o intr -un loc intre vest-sud) pe balcon unde era frig seara. Am crezut ca isi va schimba starea dar nu a fost asa. Am tinut-o pana la sfarsitul lui octombrie acolo si apoi am mutat-o in bucatarie unde primeste lumina dar nu directa si e geamul mereu deschis ( inclusiv acum iarna si noaptea). Nici o imbunatatire. O tineam inainte la temperaturi cuprinse intre 18-25 grade, o udam o data la o saptamana dar o puneam in cada la fel ca celelalte flori cu dus rece pe ea direct, o lasam cateva ore acolo si apoi, uneori ii stergeam frunzele, uneori nu. Revin cu poze. Va multumesc anticipat.

      # 148547
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Stephanotis-floribunda-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Stephanotis floribunda

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi