Vezi 2 fire de răspunsuri
    • CARMEN
      4 iulie 2022
      1 urează frunze verzi

      Gutui japonez cu frunze galbene

      Buna ziua

      Am atasat 2 poze cu un gutui japonez care este afectat de un daunator sau o boala fungica. Nu stiu. Mi se pare ciudat pentru ca atunci cand am stropit trandafirii din imprejurimi cu insecticid sau fungicid l-am stropit si pe el desi nu avea nimic la vremea respectiva. Doar preventiv. Trandafirii nu au decat cate o frunza izolata in aceasta situatie dar asa a debutat si la gutuiul japonez si cu timpul a ajuns ca in imagine. Poate ma ajutati sa opresc la timp aceasta situatie. Ce mi-a atras atentia ca pe gardul viu de jur imprejur sunt niste panze de paianjeni. Poate sunt acarieni. De asemenea mi-au mai atras atentia niste molii in numar destul de mare care isi iau zborul atunci cand stropesc cu apa seara. M-am gandit sa va ofer toate aceste informatii. Poate sunt utile.

      # 133571

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      5 iulie 2022

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa atasati mai multe fotografii in format jpg. sau png., focalizate, facute de aproape cu frunzele afectate si cu daunatorii observati. In plus, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre gutuii japonezi: care sunt conditiile de mediu (temperatura, sol)? Acestia sunt amplasati in plin soare? Cand au debutat simptomele, mai exact? Cat de des ii udati si ce cantitate folositi la o udare? Referitor la tratamente, ce produse ati utilizat, in ce doza si in ce moment al zilei le-ati aplicat? Ati administrat ingrasaminte?

      # 133854
      0 urează frunze verzi
    • CARMEN
      6 iulie 2022

      Buna ziua
      Am atasat 3 foto detaliu cu frunzele in diferite stadii: frunza sanatoasa, frunza decolorata, frunze in curs de ingalbenire si in ultima faza ele devin maronii se usuca, devin casante si apoi cad. Si o fotografie de ansamblu in format jpg de aceasta data.
      Nu am observat deloc daunatori pe tufa de gutui japonez. In postarea trecuta am descris o situatie generala. Am remarcat cam de 2-3 saptamani niste molii ceva mai mari decat cele de haine care atunci cand stropescu gradina cu apa pleaca repede foarte deranjate. Stropirea o fac in general seara dar daca nu am timp mi s-a intamplat sa o fac si dimineata devreme pana in ora 9. Moliile ce-i drept le-am remarcat mai mult seara.
      Fiind o gradina de bloc solul nu este de foarte buna calitate. Este genul de sol destul de greu, compactat care formeaza bulgari.
      Substante folosite Mospilan, Topas 100, Mirage 45. Frecventa: ocazional la aparitia unor semne in mod special pe tufele de trandafiri. De fapt ei sunt cei monitorizati mai indeaproape dar pentru ca este bine sa stropesti peste tot, atunci am dat si pe gutuiul japonez si prin imprejurimi. Aplicarea s-a facut de fiecare data seara tarziu. Ingrasamant folosit la gutuiul japonez (de asemenea ocazional): Ingrasamant granule Agro din gunoi de grajd. Am folosit acest ingrasamant si la tufele mari de trandafiri si le-a mers bine.
      Tufa de gutui japonez beneficiaza de soare doar in prima parte a zilei pana in orele 12-13 deci nu cred ca este deranjat de soarele puternic. Simptomele de deteriorare a frunzelor au debutat cam acum o luna si jumatate, cu aproximatie. In lunile aprilie si chiar si mai, aproape integral, a aratat foarte bine. Dupa aceea treptat cate o frunza pe ici pe colo a inceput sa se ingalbeneasca exact ca la mijlocul toamnei pana cand s-a ajuns ca mai bine de jumatate din tufa sa fie afectata de acest fenomen. Ca in fotografia de ansamblu atasata.
      Sper ca v-am oferit suficiente amanunte si astept o recomandare din partea Dvs. Va multumesc.

      # 133990
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        6 iulie 2022

        Simptomele respective pot fi determinate de mai multi factori abiotici sau biotici: conditii de mediu neprielnice (caldura excesiva, expunerea la radiatiile solare puternice, conditii edafice nepotrivite, udare necorespunzatoare etc), carente nutritive, atac de daunatori (insa in lipsa unor fotografii cu acestia, identificarea nu este posibila), posibil o viroza, pentru care nu exista tratament (o identificare exacta necesita efectuarea unei analize de laborator).
        In acest caz, avand in vedere tratamentele efectuate, este indicat sa indepartati toate partile afectate, sa respectati cerintele specifice de ingrijire, detaliate in articolul nostru (Sfaturi, ingrijire, cultivare, Gutuiul japonez) si sa administrati un ingrasamant bogat in microelemente, precum AMN Optiferrum, 500 ml , prin pulverizare foliara, conform recomandarilor din descrierea produsului.
        De asemenea, puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant granular cu un continut ridicat de materie organica, special formulat pentru cerintele nutritionale ale plantelor ornamentale, precum Ingrasamant Manna Bio Spezial, 1 kg.
        Totodata, se recomanda monitorizarea evolutiei plantei, o perioada, iar in cazul in care apar si alte simptome sau observati prezenta daunatorilor, va asteptam mesajul insotit de fotografii.

        # 134048
        0 urează frunze verzi
        • CARMEN
          7 iulie 2022

          Am inteles.
          Am ales sa cumpar deocamdata AMN Optiferrum, 500 ml . Sper sa ma pot descurca cu acesta in combinatie cu ingrasamantul granular pe care l-am folosit pana acum si bineinteles voi monitoriza evolutia plantei in aceste conditii de tratament.
          Pentru a impusca mai multi iepuri dintr-un foc as vrea sa folosesc AMN OPTIFER si pentru alte tipuri de plante cum ar fi trandafiri, hortensie sau muscate prin pulverizare foliara pentru a nu influenta fertilizarea la radacina pe care am folosit-o pana acum. Pentru trandafiri si hortensie am citit in instructiuni ca este posibil. De muscate in schimb nu se specifica nimic. Poate ma ajutati si cu aceasta informatie.
          Oricum multumesc pentru recomandarile facute si sper sa fie mai bine cu tratamentul aplicat.

          # 134168
          0 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            7 iulie 2022

            Ingrasamantul AMN Optiferrum, 500 ml se poate administra si in cazul plantelor ornamentale (de exemplu: muscate).

            # 134180
            0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

afide-sfaturi-combatere
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Afide

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi