gutui cu frunze ondulate

Acest subiect conține 11 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina 4 septembrie 2019 la 9:29 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 11 Răspunsuri
 • #24128 Răspuns
  zorin tatar

  Buna ziua!
  gutuii sunt de 2 ani,iar acum frunzele lor prezinta o valurire,ondulare,cutare a frunzelor pe o ramura si una din frunze se ingalbeneste si este patata.Acum 1 luna am aplicat alcupral si mai apoi un acaricid-insecticid.Am vazut pe dosul frunzei un paianjen-l-am omarat- si o insecta verde cu capul tesit,putin mai mica decat o plosnita…semana parca cu o lacusta mica,dar era cu laturi tesite.Nu am poze cu ele,regret!
  Datorita secetei mari am udat la fiecare 2 saptamini cam 20 l/gutui,am 3 dar numai acesta prezinta boala respectiva!Va rog ajutati-ma cat puteti de repede,am atasat 4 imagini pt. edificare,va multumesc mult!

 • #24135 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, simptomele prezente pe frunze par sa se datoreaza atacului afidelor cand acestea erau tinere, in crestere sau este posibil sa fie si o fitotoxicitate. In cazul in care afidele mai sunt prezente, se recomanda aplicarea unui insecticid precum Calypso (https://www.botanistii.ro/bayer-insecticid-calypso-480-sc-1-8-ml.html), 1,8 ml/9 l apa. Este foarte important si sa aplicati tratamentele din perioada de repaus vegetativ, descrise in articolul urmator https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-la-pomi-fructiferi-cu-uleiuri-si-substante-pe-baza-de-cupru/, cu un fungicid pe baza de cupru precum Coppermax (https://www.botanistii.ro/nufarm-fungicid-coppermax-30-g.html), Zeama Bordeleza (https://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) sau Funguran (https://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html) si un ulei mineral, Ovipron Top (https://www.botanistii.ro/cerexagri-insecticid-agro-ovipron-top-100-ml.html). Sau, puteti opta pentru pachetul Mospilan Oil (https://www.botanistii.ro/summit-agro-insecticid-agro-mospilan-oil-20-sg-50-5×3-g-250-ml.html), acesta fiind pentru 50 l apa, in cazul in care aveti si alti pomi fructiferi.
  De asemenea, paianjenii mari prezenti pe plante nu sunt daunatori, cei ce provoaca pagube sunt acarienii (paianjeni minusculi).

 • #24146 Răspuns
  zorin

  Va multumesc pt. recomandari,cand va referiti la fitotoxicitate faceti referire la posibile afectiuni provocate de substantele aplicate gutuiului?

 • #24166 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Da, conteaza foarte mult cum s-au efectuat tratamentele (temperatura din momentul aplicarii, cum s-a realizat dilutia etc.).

 • #24171 Răspuns
  zorin

  Azi am aplicat insecticidul Calypso in doza de 1,8ml x 9 litrii apa,voi urmarii atent evolutia pomilor si voi confirma starea lor in urmatoarele zile.Refacerea frunzelor credeti ca poate dura mai mult in cazul atacului afidelor?Va multumesc pt. ajutor,pe curand!

 • #24174 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Frunzele afectate nu isi mai revin, insa la anul, daca veti efectua tratamentele din timp (in functie de fenofaza, pe care le gasiti in tabelul urmator https://www.botanistii.ro/blog/gutui-tabelul-tratamentelor/), nu ar trebui sa mai aveti probleme.

 • #24175 Răspuns
  Zorin

  Va multumesc

 • #24188 Răspuns
  s

  insecta la care ati facut referire cred ca e cea din imagine, cicada gheboasa, posibil ca insecticidul calypso sa fie potrivit pt ea

 • #24369 Răspuns
  Zorin

  Buna ziua ,revin cu imagini de azi,cand am descoperit noi prezente pe gutuii in cauza cu frunzele ondulate.Va rog sa ma ajutati cu cel mai bun tratament pt. combaterea lor.E vorba despre un paianjen si o insecta verde,ca cea din imaginea anterioara urcata de s,caruia ii multumesc!
  Acum 3 saptamani am folosit Calypso 1,8×9 litrii apa.Va multumesc!

 • #24403 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, insecta verde din imagini este intr-adevar cicada gheboasa. Mai multe informatii despre aceasta, precum si masurile ce trebuie intreprinse/momentul optim de aplicare al tratamentelor sunt prezentate in articolul urmator https://www.botanistii.ro/blog/cicada-gheboasa-ceresa-bubalus/.
  Referitor la paianjenul mentionat (daca l-ati surprins in fotografii, deoarece nu se observa foarte clar), fiind de dimensiuni mari, nu este daunator, acarienii (painjenii de dimensiuni foarte mici) sunt cei ce provoaca probleme.
  In ceea ce priveste cicada, avand in vedere ca ati efectuat un tratament si ca aplicarea insecticidelor este indicata sa se faca la aparitia larvelor, in acest moment (mai exact, dupa caderea frunzelor), este foarte important sa efectuati tratamentele din repaus vegetativ, cu un produs pe baza de ulei, de exemplu, Mospilan Oil (https://www.botanistii.ro/summit-agro-insecticid-agro-mospilan-oil-20-sg-10-3-g-50-ml.html) sau Ovipron Top (https://www.botanistii.ro/cerexagri-insecticid-agro-ovipron-top-100-ml.html). La anul, urmariti mai din timp, pentru a putea efectua tratamentele, atunci cand vor aparea larvele.

 • #24425 Răspuns
  Zorin

  Va multumesc pt. raspunsul d-voastra,voi incerca sa urmez sfaturile pt. care va sunt recunoscator!

 • #24452 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Multumim pentru apreciere!


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">