Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Anda
      17 mai 2021
      4 urează frunze verzi

      Gargarita vitei de vie sau Gargarita neagra

      Buna ziua. Am identificat niste larve intr-o jardinire de pe terasa exterioara, cu preponderenta la radacinile unei Heuchera, pe care au distrus-o complet, si la radacina unui sedum. In jardniera respectiva mai am si alte plante, un soi de hortesie, etc. dar nu pareau chiar atat de interesate de restul.
      Din aceste preferente culinare si din forma lor, le-am identificat ca fiind larvele gargaritei vitei de vie (sau gargarita coletului? ) – in engleza vine weevil.
      Mai am pe terasa inca 2 jardiniere cu plante si cateva ghivece individuale de mai multe dimensiuni. Am mai gasit aparent o larva la un ghiveci cu Osmanthus x burkwoodii, restul ghivecelor nu stiu daca sunt infestate sau nu, dar cred ca le-as aplica acelasi tratament preventiv. Ca si solutii am cautat on-line dar nu am prea gasit pe site-uri de specialitate in Romania. Ceea ce mi s-a parut interesant la articolele din strainatate a fost o solutie bio, de nematozi – Steinernema kraussei, dar cred ca mai sunt si alte specii, care omoara in mod natural aceste larve, dar nu am gasit in tara aceste produse.

      Am fost la o fitofarmacie si am primit ca recomandare TRIKA expert, granule, pe care le-am aplicat in doua dintre jardinierele mai mari si in cea cu problema. In faza aceasta nu stiu daca solutia cu acei nematozi mai este viabila, intrucat ma intreb daca nu cumva acest produs i-ar afecta si pe ei.

      Pe langa aceste granule, am mai primit 2 fiole de Karate Zeon.

      D-voastra ce tratament imi recomandati? Daca aveti variante fie bio, fie chimice.

      Multumesc si astept cu nerabdare raspunsul d-voastra!

      # 88370

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      17 mai 2021

      Buna ziua, pentru a putea identifica daunatorul cu care va confruntati in vederea acordarii unor sfaturi corespunzatoare, va rugam sa atasati cateva fotografii (cat mai clare) cu insectele observate, precum si cu daunele produse de acestea.

      # 88487
      0 urează frunze verzi
      • Anda
        25 mai 2021

        Buna, am aplicat solutiile pe care le am descris in mesajul de mai sus – TRIKA expert Granule, si Karate Zeon o fiola dupa 3 zile – dar tot am mai gasit larvele respective. Ar mai trebui sa aplic runda doi de Karate Zeon. Atasez poza cu ele in faza aceasta (cea pe fundal gri), precum si poze cum erau la inceput cand le am descoperit si cum au atacat Heuchera.

        # 89280
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          25 mai 2021

          Din pacate, in catalogul nostru nu se regaseste un produs specific pentru combaterea acestor larve. Daca gradul de infestare este atat de ridicat, este mai recomandata inlocuirea substratului cu un altul nou, proaspat. Pe viitor, pe parcursul perioadei de vegetatie, pentru a spori rezistenta plantelor la atacul agentilor fitopatogeni si pentru a tine daunatorii la distanta (exemplarele adulte), este indicata adimistrarea regulata a unui ingrasamant precum AMN Fusek, 500 ml. Se dizolva in doza de 100 ml/10 L apa si se aplica prin pulverizare foliara.

          # 89525
          0 urează frunze verzi
    • Badiu
      30 mai 2023

      Buna ziua!
      Va rog să mă ajutați cu informații despre acest fel de insecte . Le-am găsit pe frunzele pomilor fructiferi. As vrea sa știu cu ce ii pot combate. Mulțumesc mult.

      # 168957
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        6 iunie 2023

        Buna ziua. In fotografie pare sa fie o specie de gargarita, insa nu se poate stabili daca aceasta este sau nu daunatoare pentru pomi. Daca doriti, totusi, sa efectuati un tratament, puteti opta pentru un insecticid care are in spectrul sau de combatere gargaritele, precum: Karate Zeon 50 CS, 2 ml.

        # 169828
        0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

gargarite-sfaturi-combatere
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Gargarite

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi