Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Mire
   14 iunie 2023
   5 urează frunze verzi

   Smochin, Frunzele roase si stagnarea cresterii

   Buna ziua,
   Smochinul meu are 5 ani, nu a crescut mult in inaltime dar anul trecut a facut destul de multe fructe.
   In toamna trecuta l-am mutat, pt ca era destul de aproape de un tei.
   In primavara arata destul de bine, a infrunzit, i-au iesit si fructe, insa de la un moment dat a inceput sa fie mai ofilit parca, unele frunze sunt roase, desi nu vad nici un fel de daunator pe el, iar unele fructe au secat.
   De udata nu-l ud special, e udat de catre aspersoarele care uda gazonul, dimineata si seara, cate 4/5 minute.
   Nu imi dai seama daca are prea multa sau prea putina apa si oare de ce nu mai este asa de roditor ca anul trecut.
   Multumesc anticipat.

   # 171726

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   16 iunie 2023

   Buna ziua. Per ansamblu, aspectul smochinului este unul normal, obisnuit. In fotografiile atasate nu se observa vatamari cauzate de agenti fitopatogeni care ar putea afecta dezvoltarea sanatoasa a plantei (totusi, daca doriti, puteti avea in vedere indepartarea frunzelor care prezinta simptome de depreciere si efectuarea unui tratament impotriva potentialilor daunatori, cu un insecticid precum Faster 10 CE, 2 ml, aplicat prin pulverizare in doza de 2-3 ml/ 10 L apa,). Deprecierea usoara insa (frunze ofilite, fructe secate) poate fi corelata mai degraba cu un cumul de factori abiotici, in special de plantare, schimbarea conditiilor de mediu (lumina, proprietatile solului, vant, microclimat), udarea necorespunzatoare, etc. Este cunoscut faptul ca sansa de prindere a puietilor este mai redus in cazul exemplarelor de dimensiuni mari. In general, formarea mugurilor are loc in toamna sezonului precedent de vegetatie, iar cresterile noi au la baza elementele nutritive asimilate si depozitate in aceeasi perioada (aparitia frunzelor si fructificarea nu poate fi corelata cu prinderea puietului). Stresul suferit la plantare poate avea efecte pe o perioada mai indelungata de timp, in functie de capacitatea de prindere si regenerare, respectiv de conditiile de mediu si de ingrijire oferite. Astfel, pentru imbunatatirea calitatii solului, stimularea extinderii radacinilor si cresterea rezistentei plantei, puteti avea in vedere administrarea regulata, prin udare la radacina, a unui ingrasamant special formulat in acest scop, precum AMN Nordalge, 500 ml sau Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte. In plus, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant ce stimuleaza regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, precum Terra-Sorb Foliar, 100 ml sau AMN Optiferrum, 500 ml sau AMN Fusek, 500 ml, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor din descrierea produsului. In cazul in care efectuati tratamentul foliar cu insecticid, prima aplicare a ingrasamantului foliar se recomanda a fi efectuata la un interval de 7-10 zile de la tratament. Toate ingrasamintele recomandate se incadreaza in categoria bio.
   Avand in vedere cele mentionate si starea actuala a smochinului, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor. Pe viitor, se recomanda ingrijirea corespunzatoare a plantei, conform celor descrise in articolul nostru: Smochin, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire.

   # 172059
   0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

smochin-cultivare-ingrijire
Arbusti
Smochin

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi