Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Teodora Mardale
   9 august 2017

   Frunzele ardeiului gogosar si kapia au pete uscate

   Jumatate din cultura de ardei gogosar si kapia parca ar fi ramas pe loc si au si pete maronii. Am tratat cu lebosol si melody si parca incepea sa isi revina, acum iar sunt la fel… ce pot face….mai pot indrepta ceva?

   #70287

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   9 august 2017

   In poza se observa simptomele prezentei unei bacterioze ce determina patarea frunzelor insa nu acesta este principalul motiv pentru care plantele arata asa si stagneaza. De cele mai multe ori problemele cele mai mari apar din cauza nutritiei necorespunzatoare, administrarea insuficienta sau incorecta a apei si asigurarea unor conditii de mediu nefavorabile. Un aspect foarte important ce trebuie stiut este acela ca o planta bine hranita se dezvolta armonios, ofera productii pe masura si este mult mai rezistenta la atacul bolilor si daunatorilor. Plantele slabite sunt primele predispuse imbolnavirii.
   Ardeii prezinta carenta mai multor elemente iar solul pare a fi destul de compactat. Daca aveti plante care sunt mai putin afectate, se pot aplica fertilizari astfel incat sa fie stimulata din nou cresterea insa sunt sanse ca fructele sa nu mai apuce sa se matureze.
   Se recomanda aplicarea de ingrasaminte la radacina cu macro si microelemente (Megasol 19-19-19, 1 kg) in doza de 10-20 de grame la 10 litri apa (se pune aproximativ o lingura de ingrasamant la 10 litri de apa). Se utilizeaza solutia pentru aplicarea la radacina dupa ce plantele au fost udate in prealabil cu apa. Se administreaza 4-500 ml solutie la fiecare planta.
   Foliar se poate aplica fie tot acest ingrasamant dar in doza de 50 de grame la 10 litri apa sau se poate aplica Cropmax (Cropmax, 20 ml) in doza de 20 de ml la 10 litri apa.
   Plantele prezinta si carenta de calciu, frecvent aparuta la ardei cand temperaturile sunt mari. Se poate aplica Microcat (Microcat Ca, 1 litru).
   Alte aspecte de care trebuie tinut cont sunt: utilizarea de seminte certificate (nu se recomanda adunarea semintelor din propria cultura pentru ca astfel se pot transmite boli de la un an la altul), efectuarea de prasile pentru afanarea solului, utilizarea sistemului de udare prin picurare care nu duce la compactarea solului si ofera suficienta apa plantelor, fertilizarea terenului din toamna cu ingrasaminte organice si chimice, aplicarea de fertilizari radiculare si foliare in perioada de vegetatie.

Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Frunzele ardeiului gogosar si kapia au pete uscate Comunitatea Botanistii
Legume
Ardei, Gogosari

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Alin
  2 septembrie 2021
  De ce se ofilesc Ardeii Kapia si Gogosar Comunitatea BotanistiiDe ce se ofilesc Ardeii Kapia si Gogosar Comunitatea BotanistiiDe ce se ofilesc Ardeii Kapia si Gogosar Comunitatea BotanistiiDe ce se ofilesc Ardeii Kapia si Gogosar Comunitatea Botanistii
  Buna ziua de cateva zile am observat la ardeii din solar ca au inceput sa se ofileasca, ce pot sa le fac sa ii salvez cu ce se poate trata?
  0
  1
  Trimite
  Bunul
  21 august 2021
  cum elimin plosnitele de pe ardeiului iute? Comunitatea Botanistii
  Ce puteti sa-mi spuneti despre "capusa ardeiului iute"? Alta denumire n-am, nu am gasit niciunde... Cum o starpesc?
  0
  4
  Trimite
  Deacu Oprel
  9 august 2021
  Din care cauza s-au stricat ardeii Comunitatea Botanistii
  Plantaei i-au fost aplicate foliare precum nutrilife, orriva top, insecticide precum mospilan și vertimec și îngrășăminte precum calciu și verasol.
  1
  1
  Trimite
  Luca
  30 iulie 2021
  Ce boala îmi ataca gogoșarii? Comunitatea BotanistiiCe boala îmi ataca gogoșarii? Comunitatea BotanistiiCe boala îmi ataca gogoșarii? Comunitatea Botanistii
  Gogoșarii sunt plantați într-un minisolar. De o săptămână am observat că gogoșarii (câțiva) au început să se îmbolnăvească.Irigarea e prin picurare și au și plasa de umbrire. Chiar nu stiu ce boală ar avea și care ar fii tratamentul. Țin să menționez că sunt într-un solar…
  0
  1
  Trimite
  Marcel Berbecar
  24 iulie 2021
  De ce cade floarea la gogosarii mei? Comunitatea BotanistiiDe ce cade floarea la gogosarii mei? Comunitatea BotanistiiDe ce cade floarea la gogosarii mei? Comunitatea BotanistiiDe ce cade floarea la gogosarii mei? Comunitatea Botanistii
  Primul etaj au facut gogosari iar la urmatoarele dupa ce cade floarea la gogosarii inca f. mici se ingalbeneste si se usuca codita iar apoi cade. Precizez ca asta se intampla la un singur soi din cele 3 pe care le am in solar. Au fost tratati si fertilizati la timp conform calendarului de tratamente de pe botanistii.
  0
  1
  Trimite