Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Boros Zoltan
      28 august 2018
      0 urează frunze verzi

      frunze uscate si patate si putregai la fructele de zmeura

      Buna seara. In anul trecut am plantat zmeura, si nu am avut asemenea probleme. Acum 2-3 saptamani am observat probleme la frunze,si la recolta in in cantitati mai mari. In fiecare saptamana dau ingrasaminte Peters 12-0-40(1kg le 1000 l de apa),ingrasamant foliar(agroleaf) o data sau de doua ori pe saptaman cu calciu iar am dat cu Teldor dupa sesiunea de ploaie ce a durat 2 saptamani…am mai folosit si Topsin,si Chorrus, iar acuma nu mai stiu ce sa fac. Va rog frumos daca puteti ajutati-ma.

      # 74604

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 august 2018

      Spuneti ca administrati saptamanal un ingrasamant la radacina si o data sau de doua ori pe saptamana un ingrasamant foliar, plus calciu. Ne puteti spune de cat timp administrati ingrasamintele, in ce doza folositi Agroleaf (si de care), cat, cum si cand ati administrat calciul. Mai spuneti-ne daca si pe lastari se observa modificari/simptome, daca ati amestecat ingrasamantul foliar cu fungicidele, in ce moment al zilei faceti tratamentele si care a fost ultimul tratament facut. Multumim.

      # 74609
      0 urează frunze verzi
    • Boros
      28 august 2018

      Buna ziua.multumesc pt raspuns.am inceput sa folosesc ingrasamintele din inceputul lunii iulie,agroleaf powe 15-10-31+te folosesc ,10g in 10l de apā,iar calciumul 25-30ml in 10l de apa ,impreuna cu agroleaful(o data pe saptamana).tratamentele fac ori dimineata intre 8-10 ori seara intre 7-8.nu am amestecat niciodata ingrasamantul foliar cu fungicid.pe lastari nu se observa simptome sau modificari.am uitat sa va zic ca in sptele unor randuri(la care am probleme) la 1 metru distanta am un grajd de gunoi( de la vaci)in mare cantitate (20 mp la 1 m ,1,5 m inaltime)ce a fost strâns acolo de cca 15 ani.mi-a zis cineva ca ar putea fii aceste probleme de la scurgeri de la grajd de gunoi in zilele in care a ploat foarte foarte mult.ultimul tratament a fost cu teldor.

      # 74610
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 august 2018

      Programul de fertilizare l-ati stabilit in urma unor analize de sol? O nutritie adecvata si echilibrata este foarte importanta si poate influenta in mod direct sanatatea plantelor, rezistenta lor la boli si daunatori. In acest moment, tinand cont de starea plantelor, poate ca ar fi bine sa opriti fertilizarea pana cand plantele isi revin si sa continuati apoi cu o schema in functie de rezultatele obtinute in urma analizelor de sol. Asa veti putea stabili si daca gunoiul de grajd din vecinatate influenteaza in vreun fel (negativ, in exces) fertilitatea solului, respectiv sanatatea plantelor. Curatati pe cat posibil plantele de lastarii uscati, afectati. Toate frunzele cazute, toti lastarii taiati, toate fructele bolnave, practic toate resturile vegetale, distrugeti-le prin ardere. Sunt purtatoare ale agentilor patogeni si sunt sursa de infectie si pentru anul viitor. Incercati, prin taieri, sa mentineti plantele mai aeriste, sa permiteti aerului sa circule printre frunze, altfel umiditatea excesiva pe frunze si lipsa curentilor de aer favorizeaza aparitia bolilor. Dupa ce ati curatat plantele aplicati tratamente alternative, la interval de 7-10 zile, cu Switch 62.5 WG, 10 g/15 l apa (Switch 62.5 WG, 10 g) si Ortiva Top, 10 ml/10 l apa (Ortiva Top, 10 ml), 3 zile timp de pauza pentru fructe.

      # 74611
      0 urează frunze verzi
    • Boros
      3 septembrie 2018

      Multumesc pentru ajutor.am uitat sa-va trimit pozele cu punctele galbene,apoi negre pe frunzele si in sfarsit se se usuca frunzele..daca ajuta mai mult asta ,puteti sa-mi ziceti de ce se intampla?

      # 74612
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      3 septembrie 2018

      Pe frunze, sunt simptomele ruginii, pe fata inferioara sunt fructificatiile ciupercii ce provoaca boala. Asa cum am discutat deja, ardeti ressturile vegetale din plantatie si aplicati 2-3 tratamente cu Bumper (Bumper 250 EC, 1 litru) sau Falcon (Falcon 460 EC, 5 litri). Daca mai observati si alte simptome care ar trebui semnalate, ar fi bine sa le vedem pe toate, ca sa va putem ajuta.

      # 74616
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

zmeur-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Zmeur

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi