Vezi 7 fire de răspunsuri
  • Dan
   25 iulie 2018

   frunze si plante uscate de vinete

   Mi sa uscat o plantă iar la câteva au început să se usuce frunzele.
   Ce părere aveți, care este cauza și cu ce pot trata?

   #72215

   7 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   25 iulie 2018

   Buna ziua, mai ajutati-ne cu cateva informatii, va rugam: incep sa se usuce mai intai frunzele de la baza plantei? se poate sa sectionati pe lungime tulpina plantei uscate si sa observati daca este brunificata la interior? Plantele cu frunze uscate sunt in vecinatatea plantei uscate? Mai sunt si alte modificari pe plante, pe flori, pe fructe? Cum le udati? care a fost ultimul tratament pe care l-ati facut?

  • Dan
   26 iulie 2018

   Am analizat un pic planta uscată și pare a fi intrat în putrefacție la nivelul solului. Secțiunea superioară a tulpinei pare în regulă.
   Frunzele cu tendință de uscare au apărut în vecinătatea plantei afectate însă este vorba de vre-o 3 frunze pe plante diferite.
   Udarea o fac prin picurare. Nu am sesizat alte modificări pe plante/fructe.
   Le-am dat următoarele tratamente:
   – 7 iunie: Fury
   – 19 iunie: D-thane
   – 10 iulie: Zeama Bordeleza

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   26 iulie 2018

   Buna ziua, multumim pentru detalii si imagini (excelente). Se pare ca este vorba de mana de sol, o boala care ataca planta la orice varsta. Coletul este primul afectat (la nivelul solului, asa cum bine ati observat), dupa care urmeaza ofilirea si uscarea plantei. Chiar daca o singura planta s-a uscat, pentru a impiedica raspandirea bolii la toata cultura (tinand cont si de sistemul de irigare pe care-l aveti), in vegetatie se recomanda un tratament cu Acrobat MZ, 20 g/10 l apa, 3 zile timp de pauza pana la recoltarea vinetelor (Acrobat MZ 69 WG, 20 g). Eliminati din cultura plantele atacate si distrugeti-le (reprezinta o sursa de infectie).

  • Dan
   27 iulie 2018

   Stropirea se va face insistând la bază, stropind bine solul, sau se stropește uniform întreaga plantă?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   27 iulie 2018

   Da, la baza, stropind bine solul.

  • Gheorghe Serbanescu
   29 mai 2020

   Buna dimineata!

   Nu reusesc sa identific boala. Vinetele se ingalbenesc si mor. Este, cumva, mana de sol? Au fost tratate, inainte de plantare, cu Topsin. Le-am stropit, de doua ori, cu Ditane si Bravo+Fertisol.. Ar urma sa le stropesc, peste cateva zile, cu Score. Sunt plantate in solar si ud prin picurare. Au murit 2 din 40, putine arata binisor, cele mai multe sunt galbene si cresc foarte incet.
   Va rog sa imi recomandati un tratatment.

   Multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   29 mai 2020

   Buna ziua, din fotografiile si informatiile trimise, simptomele pe care le prezinta vinetele sunt provocate de diferiti agenti patogeni din sol. Se recomanda eliminarea plantelor afectate din solar si arderea acestora si reaplicarea unui tratament cu fungicidul Topsin, prin udare la sol. Pe viitor, este indicata respectarea unui asolament (evitarea cultivarii succesive a plantelor din familia Solanaceae, de exemplu tomate, vinete, ardei, cartof), respectarea masurilor de dezinfectie a solului, inaintea infiintarii oricarei culturi si aplicarea tratamentelor preventive, inaintea instalarii bolilor si daunatorilor. Dezinfectia se poate efectua prin mai multe metode, detaliate in urmatorul articol: Dezinfectia solului din sere si solarii.

Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

frunze si plante uscate de vinete Comunitatea Botanistii
Legume
Vinete

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Anisia Cristina Serban
  3 septembrie 2021
  vinete in camp – frunze uscate Comunitatea Botanistii
  Am stropit cu vertimec zebra si floramec
  0
  1
  Trimite
  Daniel Mocanu
  18 iulie 2021
  de ce au vinetele pete pe frunze? Comunitatea Botanistii
  vinete in spatiu neprotejat, fara tratamente chimice, stropite cu macerat de urzica, irigate prin picurare la doua zile.
  1
  4
  Trimite
  Cosmin
  16 iunie 2021
  De ce se pătează frunzele la vinete ? Comunitatea BotanistiiDe ce se pătează frunzele la vinete ? Comunitatea BotanistiiDe ce se pătează frunzele la vinete ? Comunitatea BotanistiiDe ce se pătează frunzele la vinete ? Comunitatea Botanistii
  Va rog sa ma ajutați cu o recomandare de tratament daca se poate sau o metoda de combatere. O zi cu soare va doresc !
  0
  3
  Trimite
  Macovei Marian
  16 iunie 2021
  Buna ziua am vinete in solar la inceput de rod, arata bine dar au inceput sa se inmoaie sa se vestjeasca frunzele de la baza dupa care se ingalbenesc pur si simplu sint ca o carpa ,m-am uitat atent pe suprafata lor si am indentificat niste insecte f mici ,plate cu picioruse multe 4-6, albe la culoare dar cand au aparut primele frunze cu aceasta manifestare am tratat cu vetimec si laser dat tot se mai manifesta fenomenul iar insectele care le gasesc acum sint moarte. Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat Multumesc
  0
  2
  Trimite
  Dorin
  14 iunie 2021
  tratament afide vinete Comunitatea Botanistiitratament afide vinete Comunitatea Botanistiitratament afide vinete Comunitatea Botanistiitratament afide vinete Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Pentru vinetele sădite in solar pe rânduri alaturi de roșii și ardei gras, atacate de insectele din imagine ce tratament disponibil îmi puteți recomanda? Multumesc!
  0
  1
  Trimite