Vezi 11 fire de răspunsuri
    • Melania
      27 august 2018
      3 urează frunze verzi

      Frunze si flori cazute la lamai

      Buna ziua. Am un lamai care a facut si insecte saritoare la sol si ii cad frunzele si florile. Este a doua oara cand infloreste si i cad toate. Pe spatele frunzelor am gasit asta (se vede in atasament). Pozele sunt vechi de cateva saptamani, intre timp s a extins si la celelalte.Parca sunt si gaurite, zeci de gaurele minuscule pe frunza si trece lumina prin ea.
      L am udat mai rar, la 10 zile dar nu reusesc sa scap de musculitele alea. Mi se usuca lamaiul in stilul asta:)). O sa mi cumpar zilele astea un bat de bambus.

      # 65624

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 august 2018

      Prezenta insectelor din substrat indica o umiditate excesiva a acestuia, umiditate ce poate fi cauza caderii frunzelor si florilor. Este foarte important sa lasati pamantul sa se usuce intre doua udari, in primii 3-5 cm de sol, nu doar la suprafata. Cel mai probabil, tot umiditatea excesiva a favorizat si instalarea unei boli bacteriene. Ceea ce descrieti drept „zeci de gaurele minuscule pe frunza si trece lumina prin ea” sunt glandele care contin uleiurile eterice (cele care se elimina prin zdrobirea frunzei). In acest caz, se recomanda efectuarea tratamentelor cu un fungicid si un insecticid. Primul tratament cu Melody Compact 49 WG, 20 g, iar ca si insecticid Vertimec 1.8 EC, 10 ml, iar dupa 7-10 zile repetati cu Melody Compact 49 WG si Mavrik 2 F, 5 ml . De asemenea, pentru monitorizarea si controlul insectelor zburatoare (musculite, paduchi de plante), este indicata utiizarea unei capcane adezive precum Butterfly Guard, set 10 bucati. Insectele sunt atrase de culoarea capcanei si raman lipite pe adezivul special.
      Pentru citrice, se mai recomanda administrarea unui ingrasamant special formulat precum Citrus Fluid, 350 ml, ingrasamant ce le asigura nutritia corecta necesara infloririi si fructificarii.

      # 65627
      0 urează frunze verzi
    • Melania
      31 august 2018

      Am fost cateva zile plecata de acasa, l am udat foarte rar de atunci.Cand m am intors l am gasit cu frunzele incretite si maronii la extremitati.
      E vreun simptom nou sau dau sa cumpar ce mi ati recomandat?

      # 65628
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      31 august 2018

      Si incretirea frunzelor si brunificarea marginilor frunzelor pot fi simptome ale excesului de apa. Verificati orificiile de drenaj ale ghiveciului, sa nu fie obturate de ceva si nu lasati apa sa stagneze in farfurie dupa ce udati. Desi pare un gest simplu, udarea neregulata, cand prea mult, cand deloc, epuizeaza plantele. Spuneti-ne daca ati fertilizat cu ceva pana acum, cat de des si in ce concentratie. Si daca se poate sa mai postati cateva poze cu fata inferioara a frunzelor (ca in prima postare, in care ne spuneati ca pozele sunt vechi de cateva saptamani) ca sa vedem evolutia simptomelor.

      # 65631
      0 urează frunze verzi
    • Mela
      22 octombrie 2018

      Inca 2. Multumesc

      # 65638
      0 urează frunze verzi
    • Mela
      22 octombrie 2018
    • Melania
      22 octombrie 2018

      Am tot incercat sa postez dar nu merge. O sa pun pozele pe rand.
      L am fertilizat cu substral citrus o data la 2 saptamani. Puneam vreo 6 picaturi in 600 ml apa care o foloseam pentru 3 plante.
      Nu i am mai pus nimic de o luna.
      Frunzele tot cad, consider ca bubitele nu s au extins masiv, cele mai multe sunt pe frunza aceea.Dar fiecare frunza prezinta 2 3 la baza.

      # 65632
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 octombrie 2018

      Caderea frunzelor la citrice poate avea diverse cauze: insuficienta/excesul apei, schimbarea brusca a temperaturii sau a intensitatii luminoase prin mutarea plantei, udarea cu apa rece si de asemenea, acestea nu suporta curentul (in poze se observa ca este pozitionat langa geam), de aceea nu este indicata amplasarea in camera/incinta in dreptul usii sau in geam. Caderea frunzelor ar putea fi provocata si de o boala (cel mai probabil instalata din cauza umiditatii excesive) sau de prezenta unui daunator, dar daca ati aplicat tratamentele conform recomandarilor de mai sus, ati eliminat aceasta posibilitate, mai ales ca in poza de ansamblu lamaiul arata bine, nu prezinta frunze ingalbenite/brunificate.
      Este indicat sa respectati masurile de ingrijire, mai ales in aceasta perioada in care, lamaiul are nevoie de o perioada de repaus relativ pentru a putea inflori in primavara. Mai multe informatii sunt prezentate in articolul urmator: Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire. De asemenea, pe parcursul perioadei de vegetatie este recomandata administrarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale citricilor, precum: Citrus Fluid, 350 ml.

      # 65641
      0 urează frunze verzi
    • Melania
      23 octombrie 2018

      Oau..multumesc pentru atatea informatii.
      Inca nu l am tratat.
      L am mutat in balcon ca stiam ca iarna ii trebuie mai rece si in casa batea aerul conditionat. Geamul acela nu se deschide niciodata.
      Posibil pamantul sa nu fie bun si sa stagneze apa.Pare cam compactat.
      O sa i cumpar de citrus si l mut in alt ghiveci.
      Iarna nu se poate tine la caldura? In casa e foarte cald si in balcon am umiditate excesiva si temperaturi mult prea scazute.
      Il duc la mama pana la urma ca eu n am noroc cu plantele:))

      # 65642
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 octombrie 2018

      Daca nu aveti posibilitatea pastrarii acestuia la temperaturi mai scazute pe timpul iernii, se poate tine si in casa. In acest caz trebuie sa tineti cont ca la temperaturi de peste 16 C lamaiul va continua sa vegeteze, de aceea fertilizarea trebuie sa se realizeze o data pe luna si trebuie asigurata o umiditate mai mare decat daca era pastrat la temperaturi mai scazute. Udarea ar trebui sa se realizeze respectand sfaturile de mai sus. Daca aerul este prea uscat pulverizati usor apa pe frunzis. De asemenea, nu este indicat sa il amplasati langa calorifer si ar trebui tinut intr-o camera luminoasa sau pe hol, aproape de o fereastra, insa ferit de curentii de aer. Aerisirea incintei in care se afla acesta se face pe vreme linistita si cu soare, punandu-se un paravan intre lamai si geamul deschis.
      In ceea ce priveste transplantarea, aceasta se realizeaza de obicei, la sfarsitul iernii si este recomandata cand vasul devine neincapator pentru planta, iar radacinile au crescut dupa forma vasului. Un alt semn al vasului neincapator sunt radacinile iesite prin orificiile de scurgere.
      Este important ca la transplantare sa nu deranjati pamantul de pe radacini si avand in vedere ca citricele nu suporta stagnarea apei, se poate pune pe fundul ghiveciului, inainte de a pune substratul, un strat de pietre sau portiuni mici de ghivece din ceramica sparte pentru a asigura un bun drenaj. Se poate utiliza un substrat special pentru citrice precum cel de la Agro (Substrat Profesional Citrice, 20 litri) sau un substrat Agro pentru plante de camera (Substrat pentru plante de camera, 10 litri). La schimbarea vasului trebuie sa fiti atenta ca acesta sa nu fie prea mare deoarece portiunea de substrat din partea exterioara radacinilor, nefiind explorat de acestea, ramane umeda un timp indelungat si duce la putrezirea radacinilor. Fertlizarea se realizeaza la cel putin o luna dupa transplantare.

      # 65643
      0 urează frunze verzi
    • Florin Toth
      27 februarie 2019

      buna seara, eu am cumparat recent un lamai infestat masiv cu afide care era si rupt pe deasupra ( poza 1 ), intestat cu afide in proportii uriase, l-am cumparat stiind ce cumpar. primul lucru pe care l-am facut a fost sa rup frunzele cu infestare masiva, am rupt undeva la 60% din foliajul plantei, apoi am inceput sa dau cu actara pe planta, defapt am dat pe toate plantele, si ulterior cu mosiplan, aerosol de la perfect plant pe putinele afide ramase. daca planta era infestata in proportie de 100%, rupeam toate frunzele. n-ar strica in cazuri de genul asta sa rupeti frunzele atacate. dupa ruperi si tratamente, am observat cresteri noi, planta incepe sa dea noi cresteri.
      insectele saritoare sunt de la radacinile putrezite ale plantei, dupa 2 ani nici eu nu stapanesc bine udarea.
      eu as fi recomandat ruperea acelor frunze si apoi arderea lor. daca arunci frunzele acelea in gradina, o sa infestezi si alte plante.

      # 65644
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 februarie 2019

      Desi pozele nu sunt foarte clare, pe partea inferioara a frunzelor par prezenti si paduchii testosi. Eficacitatea unui tratament depinde foarte mult de: respectarea concentratiei recomandate de catre producator, alternarea substantelor active pentru a preveni fenomenul de rezistenta al daunatorilor la acestea, respectarea intervalului dintre tratamente (7-10 zile) si numarul tratamentelor, ce se stabileste in functie de evolutia atacului/de daunator etc.
      Prin indepartarea tuturor frunzelor ce prezinta afide/alti daunatori supuneti intreaga planta unui stres si mai mare.
      Intr-adevar, daca aveti si alte plante in incinta este indicat sa le aplicati si lor un tratament pentru a preveni infestarea.
      Pentru combaterea paduchelui testos se poate aplica (la 7-10 zile de la ultimul tratament) un insecticid precum Mospilan 20 SG, 3 g, 3 g/10 L apa sau Movento 100 SC, 7.5 ml, 7,5 ml/10 l apa. Este important sa pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, inclusiv pe partea inferioara a frunzelor.
      De asemenea, nu uitati si de necesitatea unor ingrijiri corespunzatoare (temperaturi adecvate, administrarea unui volum corespunzator de apa etc.). Ati precizat ca l-ati achizitionat recent, este greu de stabilit de ce conditii a avut parte, de aceea, trebuie sa va concentrati pe ingrijirea acestuia in viitor.
      Mai multe informatii despre ingrijire sunt prezentate in articolul urmator: Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire.
      Pentru a-l ajuta sa treaca peste stresul suferit, se poate aplica un ingrasamant precum: AMN Verde, 500 ml. Ingrasamantul stimuleaza activitatea microbiologica din substrat, ceea ce conduce la imbunatatirea fertilitatii si implicit la revitalizarea si cresterea sanatoasa a plantelor.

      # 65649
      0 urează frunze verzi
Vezi 11 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Citrice

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi