Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Mihai
      3 februarie 2021
      40 urează frunze verzi

      frunze lipicioase la lamai

      Am un lamai de 7 ani și în fiecare iarna apar pe frunze picături mici de substanță lipicioasa și ii cad frunzele. Ce are și cum se poate trata?

      # 81114

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      3 februarie 2021

      Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa atasati cate fotografii, cat mai clare cu acesta si sa ne furnizati mai multe detalii: unde este amplasat, care sunt conditiile de mediu (lumina, temperatura, umiditate)? La ce interval de timp realizati udarea? Ati aplicat vreun tratament/ingrasamant? Se observa prezenta vreunui daunator?

      # 81116
      16 urează frunze verzi
      • Mihai
        8 februarie 2021

        Mai întâi va mulțumesc pentru răspuns. Lamaiul este în dormitorul meu la, fereastra, în ud odată la 2 saptamani,nu am folosit îngrășământ în aceasta perioada(vara da folosesc îngrășământ lichid pentru citrice) . De 2 saptamani i s-au înjumătățit numărul de frunze. In ianuarie a avut o explozie de flori dar bineînțeles nu le-a ținut pe toate. A apărut pe frunze puncte cu un lichid lipicios pe care l-am tratat cu solutie de săpun lichid si puțin alcool, dar fără sa dispara. Ce ma îngrijorează este faptul ca a pierdut cel puțin 50% din numărul de frunze, în prezent arata ca în fotografia attachata.
        Pe spatele frunzelor au apărut și ceva păduchi-cred pe care ii găsiți în fotografiile din attachament.
        Am văzut la o mănăstire vara niște lamai plini de frunze și fructe încât am rămas plăcut impresionat și invidios. Mi-a spus ca folosesc îngrășământ granule pentru a rodi și pentru avea coroana bogata.
        Al meu vara îl scot pe balcon, orientat spre sud si tot nu are o coroana asa frumoasa și nici prea multe fructe.
        Am acest lamai din 2014. În 2019 a făcut 15 lamai iar în 2020 a facut 5 lamai.
        Ce recomandări îmi puteți face pentru a nu ii mai cadea frunzele în special iarna și a avea o coroana bogata cu multe flori și fructe?
        Va mulțumesc anticipat.
        Cu stima Stefan Mihai.

        # 81278
        0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 februarie 2021

      Va multumim pentru informatii. Din fotografiile atasate, lamaiul pare afectat paduchii testosi. Impotriva acestora puteti efectua 2 tratamente la un interval de 7-10 zile cu insecticid precum Mospilan 20 SG, 3 g in doza de 3 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta. Dupa ce mor, acesti daunatori raman pe tulpina si pe frunze, de aceea este recomandat sa ii indepartati cu ajutorul unei lavete umede. De asemenea, este indicat sa aplicati un ingrasamant cu rol de regenerare precum Vital NT, 250 ml. Avand in vedere faptul ca acest ingasamant poate fi aplicat si prin udare, il puteti administra concomitent cu tratamentul cu Mospilan. De asemenea, pe parcursul perioadei de vegetatie este recomandata administrarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale citricilor (in special in perioada fructificarii, cand citrusul consuma cantitati mai mari de nutrienti) precum Citrus Fluid, 350 ml.
      In ceea ce priveste inflorirea si fructificarea, pe langa o fertilizare adecvata este necesar ca acesta sa aiba parte de conditiile de mediu potrivite (inclusiv o perioada de repaus), prezentate detaliat in articolul urmator: Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 81293
      4 urează frunze verzi
    • Sanda
      1 septembrie 2023

      Am un lamai care atat frunzele cat și fructele au pe ele niște bomboane albe mici și ceva lipici.L-am cumparat de la cineva ,a mers bine câteva luni și acum are aceasta problema

      # 183449
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        1 septembrie 2023

        Buna ziua. Lamaiul pare sa prezinte un atac de paduchi testosi, dar si de paduchi lanosi. Impotriva acestor daunatori se recomanda efectuarea a 2 tratamente, la interval de 7 zile intre ele, alternand insecticide precum: Movento 100 SC, 7.5 ml, in doza de 7.5 ml/10 L apa si Mospilan 20 SG, 3 g, in doza de 3 g/10 L apa. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este indicat sa adaugati in solutia de stropit si un adjuvant precum: Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L. Pulverizati solutia cat mai fin si uniform pe planta, pe partea superioara si inferioara a frunzelor, pe tulpina, ramuri, fructe etc. Dupa ce mor, acesti daunatori pot ramane atasati pe frunze/ramuri, de aceea, este recomandat sa ii indepartati cu un burete umed.
        Totodata, este important de mentionat faptul ca aceste insecticide nu sunt omologate pentru citrici, de aceea, nu se poate preciza un timp de pauza intre tratamente si consumul fructelor (daca este cazul).
        Concomitent cu tratamentele, se recomanda si administrarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele citricilor, precum: Citrus Fluid, 350 ml sau Ingrasamant Citrice Manna Zitrus, 1 kg, prin udare, conform recomandarilor de pe eticheta.
        Pentru informatii referitoare la ingrijirea citricilor va rugam sa consultati si articolul nostru: Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire.

        # 183454
        0 urează frunze verzi
    • Alina
      17 martie 2024

      Buna ziua! Am un lămâi care are frunzele lipicioase și are ceva pe ele. Cu ce l-aș putea trata?

      # 213382
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        18 martie 2024

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu recomandari, va rugam sa mentionati de cand detineti planta, cand au debutat simptomele de depreciere, respectiv care sunt conditiile de mediu din zona in care este amplasat ghiveciul: lumina, umiditatea aerului, curenti de aer, temperatura etc. In plus, va rugam sa specificati daca ati efectuat transplantari in ultima perioada de timp, daca ati schimbat amplasamentul plantei, cu ce cantitati de apa si la ce intervale de timp efectuati udarea, sursa apei utilizate la udare, daca ghiveciul prezinta sau nu orificii de drenaj, daca ati administrat ingrasaminte, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz (daca ati observat formatiuni albe si pe tulpina/ramuri, daca petele albe si negre pot fi indepartate cu unghia/laveta umeda sau nu, daca formatiunile albe degaja o substanta sangerie la strivire sau nu, etc.). De asemenea, va rugam sa atasati cateva fotografii cu planta in ansamblu (inclusiv cu ghiveciul), precum si imagini clare, realizate de aproape, cu focalizare pe simptomele de depreciere observate.

        # 213410
        0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Citrice

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi