Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Cristi
      5 iunie 2022
      3 urează frunze verzi

      Frunze depreciate (arse) și oprire din creștere – paulownia

      Buna ziua. Am plantat in Octombrie anul trecut 5 paulownia. In luna Aprilie au început lăstarii sa crească f rapid ai frumos însă după 2-3 săptămâni s au oprit și frunzele au început sa se usuce/ardă. Par ofiliți, fara vlagă.. Am stropit acum 2 săptămâni cu mospilan, cropmax, Milbecnock însă in continuare nu pare ca se recuperează.
      Ieri am văzut păianjen verde pe ei și i am stropit iar cu milbecnock și nissorin.
      Azi am comandat topsin, găsit cu greu, probabil voi stropi maine cu topsin și cropmax … nu stiu ce sa le mai fac. Aveți vreo idee.
      Mulțumesc anticipat!

      # 129904

      8 Răspunsuri

      Răspunde
    • Cristi
      5 iunie 2022
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 iunie 2022

      Buna ziua. Simptomele care se pot observa pe frunze nu sunt specifice unor boli si nu pot fi corelate cu atacul unor daunatori. Fiind o specie exotica, paulownia este o specie pretentioasa in conditiile tarii noastre, avand cerinte mari fata de lumina si climat. In Romania se dezvolta optim in conditiile climatice din sudul tarii, insa doar in zone ferite de curenti de aer, de ingheturi timpurii (de toamna, inainte de oprirea vegetatiei) si de ger. Astfel, deprecierea frunzelor a putut interveni in urma unui cumul de factori abiotici, precum stresul suferit la plantare si la schimbarea conditiilor de mediu, conditiile climatice si edafice nefavorabile, ingrijirea necorespunzatoare (udarea, lipsa fertilizarii adecvate, aplicarea tratamentelor – in functie de intervalele de timp la care ati administrat substantele mentionate, dozajul folosit la fiecare dintre ele, combinarea produselor fitosanitare etc.). In general, este indicata aplicarea individuala a produselor de protectia plantelor sau reducerea la minimum a numarului de componente din amestec. Substantele incompatibile in amestec (numele substantei active sau pH-ul acesteia) sunt mentionate de regula pe ambalaj. In plus, inaintea utilizarii oricarui amestec de produse, este indicata efectuarea unui microtest de compatibilitate fizico-chimica intr-un volum restrans de apa, pentru a stabili compatibilitatea. Amestecul nu se va utiliza in cazul in care produsele reactioneaza intre ele, daca au loc depuneri, daca se formeaza un precipitat sau o spuma persistenta etc. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
      Avand in vedere tratamentele deja efectuate, se recomanda evitarea aplicarii altor fungicide sau insecticide. Pentru stimularea depasirii perioadei de stres suferite, este indicata administrarea la sol a unui ingrasamant cu efect de revitalizare a sistemului radicular si de stimulare a cresterii sanatoase, precum AMN Arbori, 500 ml sau Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru, prin udare la radacina, conform instructiunilor de pe eticheta produselor. Simultan, se recomanda aplicarea unui ingrasamant cu continut optim de micro-nutrienti si fier-chelat, cu efect de sporire a cresterii si dezvoltarii optime a paulowniei: AMN Optiferrum, 500 ml , prin pulverizare foliara, conform instructiunilor din descrierea produsului. Prima aplicare se efectueaza dupa 10-14 zile de la ultimul tratament foliar efectuat.
      Ulterior, incepand din august, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, prin imprastiere in jurul arborelui, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare si udare. Acest ingrasamant sporeste rezistenta la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al arborilor. In plus, in sezonul rece, puteti avea in vedere protejarea arborilor prin acoperire, cu materiale special dedicate acestui scop (agrotextil/ folie microporoasa anti-inghet).
      In ceea ce priveste paianjenii comuni, trebuie sa aveti in vedere faptul ca acestia nu sunt daunatori plantelor, ci folositori (se hranesc cu unele insecte daunatoare).
      Pentru mai multe informatii legate de cultivare si ingrijire paulownia, puteti accesa articolul nostru (Paulownia, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 130167
      0 urează frunze verzi
      • Cristi
        7 iunie 2022

        Va mulțumesc. Am sa comand produsele. Îmi momentul de fata, nu va fi mai afectat daca il las așa încă 2-3 săptămâni? Mulțumesc

        # 130318
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          8 iunie 2022

          Avand in vedere aspectele mentionate anterior, nu se poate preciza cum va evolua situatia in 2-3 saptamani.

          # 130435
          0 urează frunze verzi
      • Cristi
        7 iunie 2022

        Problema este ca aspectul ars și strâns al frunzei l am constatat și la alte plante (par, trandafir, vita de vie)
        frunza se strânge pe margine se usucă parca ar fi arsa.

        # 130319
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          8 iunie 2022

          Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, avem rugamintea sa atasati cateva fotografii, cat mai clare cu plantele afectate si sa ne mentionati daca ati sesizat prezenta daunatorilor, tratamentele aplicate, cand au debutat simptomele, conditiile de mediu si ingrijire, precum si alte informatii relevante in acest caz.

          # 130436
          0 urează frunze verzi
    • Cristi
      11 iunie 2022

      Buna ziua, pozele sunt clare daca se acceseaza de pe un desktop sau laptop. Nu stiu de ce se vad neclar daca se vizioneaza de pe telefon. Atasez poze la alta rezolutie, poate vor fi clare pe telefonul mobil.
      Intre timp, se pare ca mai tare s-au uscat (a se observa ultimele 2 poze).
      Cu stima.

      # 130830
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        14 iunie 2022

        Buna ziua. Avand in vedere aspectul actual al paulowniei si rapiditatea cu care starea acesteia se inrautateste, cel mai probabil acesta se va usca in totalitate. Totusi, avand in vedere capacitatea de regenerare vegetativa a speciei, pentru stimularea regenerarii, puteti avea in vedere indepartarea partilor afectate, urmata de fertilizarea adecvata a exemplarelor, cu ingrasamintele recomandate mai sus ( AMN Arbori, 500 ml sau Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru, ulterior Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg).
        Succesul regenerarii vegetative nu este garantat, iar evolutia pe viitor a exemplarelor de paulownia poate fi influentata de numerosi factori biotici si abiotici.

        # 131155
        0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

paulownia-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Paulownia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi