Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Catalin
      4 mai 2021
      1 urează frunze verzi

      Frunze de tomate ingalbenite, care se usuca

      Buna ziua. Au inceput sa se ingalbeneasca, intai 1-2 plantute, apoi si altele. Acum peste jumatate sunt afectate. Am cca 12 soiuri de rosii, toate afectate. Frunzele de la baza se ingalbenesc si se usuca. Pe masura ce se usuca acelea altele se ingalbenesc la etaj superior. Varfurile sunt inca verzi…. Rosiile sunt in acelasi spatiu cu ardei si vinete, acestea sunt OK. Am folosit exact acelasi pamant (pamant de curte + pamant pentru legume luat din Leroy Merlin, ceva unguresc. Temperatura este intre 17 si 23 de grade, Le ud cu un pulverizator cu brat lung, direct la sol. Sistemul radicular este slab dezvoltat. Plantele inainte sa moara se inmoaie de parca ar fi scoase direct in camp fara aclimatizare…sunt blegite cumva…Am fost la fitofarmacie si mi-au spus ca nu este boala… mi-au dat CROPMAX dar care practic nu a facut mai nimic…problema persista si se extinde.

      # 87080

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      4 mai 2021

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre plante: unde sunt amplasate, mai exact? Care sunt conditiile de mediu din incinta (lumina, umiditate)? Exista oscilatii de temperatura zi-noapte? Cand au debutat simptomele? La ce interval de timp realizati udarea? Se observa prezenta vreunui daunator pe plante? Ati aplicat vreun tratament?
      De asemenea, va rugam sa atasati cateva fotografii mai clare, facute de aproape.

      # 87179
      4 urează frunze verzi
    • Catalin
      5 mai 2021

      Buna seara. La momentul aparitiei plantutele se aflau intr-o „sera” improvizata pe o masa din lemn, intr-o camera, in casa. Temperatura medie oscila intre 16-17 noaptea si cca 22-24 ziua. Pe timpul noptii usa serei era inchisa. Dimensiune sera : 80cm x 200 cm lungime si cca 60 cm inaltime. Folie strech din Leroy merlin (la sul de 200m) Iluminare: 2 geamuri de cca 1mx1m fiecare. plus suplimentar 2 becuri led de 1700 lumeni. Initial am crezut ca este lumina prea aproape si ca le afecteaza…asa ca am ridicat becurile insa procesul de ingalbenire a avansat. Ingalbenirea (Din care trealizez) a survenit dupa repicare. Primele 3 plante ingalbenite faceau parte din acelasi soi. (3 pusesem) apoi au aparut si altele…. Intre timp m-am gandit ca este exces de caldura/umiditate si am demontat plasticul si suportii. Galbeneala a avansat si asa. Am luat o plantuta si am dus-o la fitofarmacie. Mi-a spus ca este lipsa de vitamine si lumina. Mi-a dat CROPMAXA. Le-am facut tratament (Acu 7 zile) galbeneala avanseasa. Asa ca m-am hotarat sa le aclimatizez in vederea ridicarii nivelului de lumina…. Le-am impartit in 2 loturi. Unele au ramas in casa pe pervaz, altele le-am scos in curte, treptat, 2 ore in prima zi, etc…galbeneala avanseaza. Ardeii si vinetele (care se aflau in aceeasi sera) sunt bine mersi. Singurul daunator pe care il am cred ca este o omiduta ceva ca-mi roade frunzisoarele la ardei, o tot caut dar nu am dat de ea. Am scapat 3 ghivecele cu rosii si s-au rupt…fapt ptr care le-am pus intr-un borcan cu apa. Am observat urmatoarele: Una care era intreaga am curatat pamantul din jurul radacinii si .. radacina era firava, doar cea principala si prea putine radacini stanga-dreapta. Celalalte 2 erau rupte, acum au dat mici radacini, insa frunzele continua sa se ingalbeneasca. Prima , cea cu radacina, azi am aruncat-o, s-a molesit/blegit si indoit… nu mai aveam ce sa-i fac. Celalalte 2 au ramas doar cu frunzele de pe nivelul 3. Cele mai fericite… sunt totusi rosiile ramase la pervaz, in casa, insa si ele continua sa se deterioreze. Le-as schimba pamantul…le-as da tratament macar sa salvez ceva… si daca se poate sa fie si ceva spre natural…ar fi si mai ok..daca nu… macar sa le salvez. Poze voi incerca sa fac maine… pe lumina. Nu vand, nu fac afaceri, sunt rosii pentru fetita mea si as fi dorit sa le cresc cat mai natural. Accept orice ideie menita a le salva. Multumesc!

      # 87205
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        5 mai 2021

        Multumim pentru detalii, asteptam si pozele in vederea acordarii unui raspuns cat mai elaborat.

        # 87258
        0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tomate-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tomate, Rosii

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi