Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Giorgiana
      4 mai 2023
      3 urează frunze verzi

      Fructificatii albe ale unor ciuperci – pe scoarta carpenului

      Carpenii sunt plantati acum 8 ani in gradina, acum am gasit ciupercile.Deasipra se vede clei, dat de mine pentru furnici.

      # 162910

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      4 mai 2023

      Buna ziua. In fotografiile atasate se observa fructificatiile unor ciuperci, insa identificarea exacta a speciei nu este posibila numai pe baza fotografiilor. Este cunoscut faptul ca momentul aparitiei acestor fructificatii poate fi corelata de regula cu o faza inaintata a infectiei (cand deja lemnul este degradat in zona aferenta). Combaterea acestor tipuri de boli fungice este foarte dificila sau chiar imposibila, de aceea accentul trebuie sa fie pus pe masurile preventive, precum evitarea ranirii arborilor, tratarea ranilor cu substante chimice sau biologice, indepartarea arborilor rupti, doborati, infestati si indepartarea a cioatelor (pe cat posibil) sau tratarea lor cu fungicide specifice.
      In cauzul de fata, pentru evitarea raspandirii sporilor la alti arbori puteti avea in vedere indepartarea exemplarelor afectate prin taiere si distrugerea acestuia prin ardere, pe cat posibil (cel putin baza tulpinii). In acest caz, puteti avea in vedere plantarea unor puieti sanatosi (preferabil abia in toamna sau in primavara urmatorului an), procurati de la de la pepiniere autorizate aflate in apropiere si plantati cu atentie, cu respectarea conditiilor generale legate de aceasta operatiune (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali).
      In cazul in care doriti totusi sa pastrati arborii afectati, se recomanda indepartarea fructificatiilor prin taiere, impreuna cu scoarta din zona aferenta, cu o unealta ascutita si dezinfectata in prealabil. Apoi, este indicata aplicarea unei solutii pe baza de cupru (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), cu o pensula. Un pliculet de zeama bordeleza (50 g) se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, iar aceasta se usuca, se poate aplica o solutie pentru cicatrizare precum Tree plaster – Cicatrizant, 300 g , pe toate ranile existente pe tulpini si ramuri. De asemenea, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant cu efect de imbunatatire a calitatii solului, respectiv de revitalizare a radacinilor si de sustinere a cresterii, precum Activator Organic pentru Sol, 350 ml sau AMN Nordalge, 500 ml sau Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru, prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea produselor. Aceste ingrasaminte sporesc rezistenta plantelor la factorii de stres si asigura mediul potrivit organismelor benefice. Avand in vedere starea actuala a trunchiului arborilor si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestora pe viitor.

      # 163003
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

carpen-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Carpen

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi