formare coroana nuc

Acest subiect conține 1 răspuns are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina 17 octombrie 2018 la 11:44 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 1 Răspunsuri
 • #20554 Răspuns
  Norbert

  Buna ziua,
  As avea nevoie de sfatul d-voastra, nucul din imagine are 2 ani si ramurile au crescut in forma de Y, ceea ce va cauza o ruptura in partea superioara a trunchiului.
  Cum procedez?
  Multumesc anticipat.

 • #20560 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  La nuc, trebuie sa tineti cont ca taierile se fac in verde si nu se recomanda efectuarea acestora in perioada de repaus vegetativ deoarece pomul se vindeca mai greu. Ati specificat ca nucul din imagine are doi ani. In mod normal, taierile de formare ale coroanei incep din prima primavara de la plantare cand pomul se scurteaza la inaltimea de 70 cm, iar pe timpul verii varful lastarilor se ciupeste (se taie o mica parte din varf). In primul an, nu se aplica alte taieri. In primavara anului al doilea, toti lastarii se elimina. Se va lasa doar lastarul de prelungire al axului principal. De pe tulpina principala vor porni alti lastari. In timpul verii, varful acestor lastari se ciupeste (se taie o mica parte din varf). In anul al treilea, primavara, pomul are o inaltime de 180-200 cm. Acesta se scurteaza la inaltimea de 150 cm. Vara, toti lastarii pana la inaltimea de 100 cm se inlatura. Pe portiune superioara (100-150 cm) se lasa 3-4 lastari amplasati uniform pe axul principal. In acest mod formati coroana pomului. Avand in vedere ca ati mentionat ca asa au crescut pomii este recomandat ca din primavara urmatoare sa efectuati aceste taieri daca sunt intrunite conditiile. Este indicat sa lasati doar lastarul de prelungire a axului principal (ramura din centru, prezenta in fotografii). De pe tulpina principala ar trebui sa porneasca alti lastari, iar in timpul verii trebuie sa le ciupiti varful. In urmatorul an, in functie de inaltimea pomului, daca acesta are o inaltime de 180-200 cm scurtati-l la inaltimea de 150 cm. Vara inlaturati toti lastarii pana la inaltimea de 100 cm. Pentru a se crea un echilibru, pe portiunea superioara lasati 3-4 lastari amplasati uniform pe axul principal (lastarii ce se vor forma pe ramura din centru, in fotografii). Totusi, inainte de a efectua aceste taieri, trebuie sa tineti cont ca se bazeaza pe pornirea in vegetatie a axului (ramura din centru) si nu se poate determina foarte bine din poze daca aceasta este uscata, sau daca este sanatoasa si va putea porni in vegetatie in primavara. De asemenea, se bazeaza si pe aparitia pe tulpina principala a lastarilor, ceea ce este destul de greu de determinat.


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">