palmier cycas ingrijiretuia cu pudra neagra pe frunziscires – pete negre pe frunzeplatan ingalbenire prematura a frunzelorvinete cu pete albe pe frunze
E un an de cand incerc sa imi salvez ficusul. Nu stiu ce sa ii fac sau ce sa ii mai dau. Va rog ajutați-ma
Am avut initial niste musculite mici negre de care nu mai scapam, am schimbat cred ca vreo trei tipuri de pamant; in final am scos ficusul din pamant si i-am spalat radacina de fostul pamant; am luat ghiveci ceramic si s-au mai rarit musculitele. Dar acum nu stiu cu ce sa tratez frunzele
Buna ziua. In ceea ce priveste simptomele de depreciere de pe frunze, acestea pot fi cauzate de un complex de factori biotici ci abiotici, precum stresul suferit la transplantare (inclusiv spalarea radacinilor – Transplantarea plantelor decorative de interior), stresul suferit la schimbarea conditiilor de mediu (mutare interior-exterior – Aclimatizarea plantelor de interior si Amplasarea plantelor de interior in functie de factorii ambientali), conditiile de mediu si ingrjire neadecvate, umiditatea ridicata si constanta a substratului, lipsa fertilizarii optime, instalarea unor agenti fitopatogeni etc. Intrucat umiditatea constanta poate favoriza instalarea si propagarea agentilor fitopatogeni, udarea se recomanda a fi efectuata manual, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand substratul este uscat la suprafata. Pentru udare, puteti avea in vedere folosirea apei de ploaie (daca aveti posibilitatea). In cazul in care utilizati apa din retea, se recomanda pastrarea acesteia intr-un vas deschis cel putin 24 de ore inainte de utilizare (in functie de caracteristicile si calitatea acesteia). Este esential ca ghiveciul sa prezinte orificii de drenaj al apei, iar apa nu trebuie sa stagneze la baza acesteia. In plus, este indicata eliminarea frunzelor afectate si efectuarea a 1-2 tratamente, cu un fungicid pe baza de cupru, precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g / 10 L apa. In cazul efectuarii a doua tratamente, intervalul recomandat este de 7-10 zile. Pulverizati solutia cat mai fin pe partea inferioara si superioara a frunzelor, respectand totodata recomandarile generale privind aplicarea tratamentelor fitosanitare: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii. In sezonul de vegetatie, este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, plantele se afla sub stres termic si nu raspund foarte bine la tratamentele aplicate.
Dupa un interval de 10-14 zile de la finalizarea tratamentelor foliare, se recomanda aplicarea foliara a unui ingrasamant ce stimuleaza regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, imbunatatind procesul de fotosinteza, precum Spray Organic pentru Plante de Interior Zimmerpflanzen, 500 ml sau Spray Luciu pentru Frunze Blatt-Fit, 500 ml, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte.
De asemenea, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant special formulat pentru aceste specii de plante, precum Ingrasamant Ficus Freund, 350 ml, prin udare la radacina, conform recomandarilor din descrierea produsului. Pe viitor, este indicata continuarea fertilizarii regulate a ficusului.
In ceea ce priveste musculitele negre, acestea infesteaza cu precadere solul, dar si substratul din ghivece si containere etc., hranindu-se preponderent cu materie organica in descompunere. Intrucat dezvoltarea lor este favorizata si de umiditate ridicata si persistenta acesteia in substrat, o prima masura ce se poate aplica este este aceea de a acorda atentie frecventei udarii, lasand substratul sa se usuce usor intre doua udari, respectand totusi cerintele fata de umiditate ale fiecarei specii. Intrucat procesul de reducere a populatiei musculitelor negre poate fi de lunga durata, pentru a captura exemplarele existente (si pentru a tine populatia sub control, ca sa nu mai reprezinte un factor de disconfort), este indicata utilizarea cu regularitate a unor capcane precum Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier. Insectele sunt atrase de culoarea capcanei si raman lipite pe adezivul special. Intrucat aceste insecte se gasesesc de regula in stratul superficial al substratului, la nevoie puteti avea in vedere inlocuirea primilor centimetrii de substrat cu unul nou, proaspat, potrivit pentru aceste specii de plante (ex. Substrat Profesional Plante Verzi, 10 litri. In cazul in care gradul de infestare este in continuare ridicat, se recomanda efectuarea unui tratament cu un insecticid cu spectru larg de combatere, precum Mavrik 2 F, 5 ml (in doza 5 ml/ 10 l apa – se aplica prin pulverizare foliara si pe substrat, conform recomandarilor de pe eticheta).
Produsele de uz fitosanitar se recomanda a fi aplicate in asa fel incat intervalul de actiune al celor cu acelasi mod de administrare (foliar sau la nivelul solului) sa nu se suprapuna.
Pentru mai multe informatii in ceea ce priveste ingrijirea acestei specii, puteti consulta articolul nostru: Ficus, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere starea actuala a plantei si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acesteia pe viitor.
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.
✕
Filtrează
Alfabetic
Sortare
Discuție nouă
Despre Ficus
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞