• Acest subiect are 5 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 2 august 2022 la 12:02 de Anamaria.
Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Anamaria
      1 august 2022
      1 urează frunze verzi

      Ficus Ginseng – pete maronii pe frunze

      Bună ziua! Am un ficus ginseng de aproape un an. De la o vreme pe unele frunze au început să apară o serie de pete maronii. Am tot indepartat frunzele afectate şi am fost la o fitofarmacie unde mi s-a recomadat un fertilizator CropMax- 2ml/1l apă şi să îl stropesc cu o soluţie făcută din Switch 62,5wg amestecat cu apă. Mi s-a recomandat sa il stropesc o data si sa repet dupa 14 zile, lucru pe care l-am si făcut, iar fertilizator să folosesc la fiecare udare. Initial părea ca funcţioneaza si apăruseră multe frunzuliţe noi, dar apoi au inceput să apară şi niste puncte negre inclusiv pe frunzuliţele noi. Ţin planta la lumina si ud, cu apă la temperatura camerei, adunci când pământul de deasupra este uscat. Intre udari, pulverizez cu apă pe frunze. Am ataşat şi imagini cu planta. Mulţumesc pentru ajutor!

      # 136634

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 august 2022

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, avem rugamintea sa inserati imagini cat mai clare (focalizate) cu ceea ce observati pe frunze si sa ne furnizati mai multe detalii: care sunt conditiile de mediu (temperatura, umiditatea aerului), la ce interval de timp realizati udarea si ce volum de apa utilizati? Depunerile albe de pe frunze se pot indeparta?

      # 136705
      1 urează frunze verzi
      • Anamaria
        2 august 2022

        Umiditatea in încăpere este de 40%, iar temperatura este de aproximativ 26, 27°C. Îl ud cam la 7 zile cu aproximativ un litru de apă și las ghiveciul la scurs pentru a nu rămâne surplus de apa in masca. Între udări mai pulverizez apa pe frunze. Da, substanță albă care se vede pe frunze este cea care mi a fost recomandata că tratament, se ia când șterg frunza.

        # 136711
        0 urează frunze verzi
      • Anamaria
        2 august 2022

        Așa arată punctele care apar

        # 136714
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          2 august 2022

          Din primele imagini atasate, simptomele sunt asemanatoare cu cele provocate de acarieni. Impotriva acestora se poate efectua un tratament, cu un insecticid precum: Vertimec 1.8 EC, 10 ml, in doza de 5 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare uniforma pe planta. Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
          Referitor la petele de pe frunze, aparitia acestora poate fi cauzata de mai multi factori: umiditatea ridicata din substrat, variatii de temperatura, curenti de aer, umiditate atmosferica scazuta, posibil instalarea unor agenti fitopatogeni, etc. Astfel, preventiv, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament prin udare la radacina, cu un fungicid biologic, precum: Dynamic, 100 g, in doza de 10 g/ 10 L apa, conform instructiunilor din descriera produsului. Acesta, pe langa efectul de combatere a eventualelor boli, are efect de stimulare a dezvoltarii, respectiv de intarire a rezistentei plantelor. In continuare, la 10-14 zile dupa finalizarea tratamentului cu fungicidul biologic Dynamic, 100 g, pentru a stimula cresterea sanatoasa, pe intreaga perioada de vegetatie, se recomanda administrarea unui ingrasamant special pentru bonsai, precum: Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml. Totodata, este indicata monitorizarea evolutiei bonsaiului, o perioada si respectarea conditiilor de ingrijire, detaliate si in articolul nostru: Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire.

          # 136736
          1 urează frunze verzi
          • Anamaria
            2 august 2022

            Vă mulţumesc pentru sfaturi şi recomandări! Voi încerca metoda pe care mi-ati prezentat-o.

            # 136758
            1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Ficus

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi