Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Cristina
   18 ianuarie 2024
   2 urează frunze verzi

   Ficus, frunze uscate pe margine si pete albe pe partea inferioara a lor

   Buna ziua!
   Am un Ficus elastica, ce se usuca pe margine, iar unele frunze au tete albe pe dedesubt.
   Va rog sa imi spuneti tot ce pot achizitiona pentru el.
   Ultimele schimbari, dar nu recente:
   In urma cu 3-4 luni, am schimbat pamantul si ghiveciul cu un altul mai mare.
   Am taiat varful acestuia in urma cu 2 luni.
   Dupa aceste schimbari, nu au aparut modificari ale lui, modificati imediate.
   Uscaciunea frunzelor a aparut de aproximativ 2-3 saptamani.

   # 202622

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom BotanistulSPECIALIST
   18 ianuarie 2024

   Buna ziua. Pentru a va ajuta cu recomandari, va rugam sa ne oferiti mai multe detalii cu privire la cresterea si intretinerea ficusului: de cat timp il aveti, care sunt conditiile de mediu (lumina, umiditate, temperatura etc.), cum ati efectuat udarea pana acum, la ce interval de timp, ce cantitate de apa utilizati de regula, daca ati efectuat tratamente sau fertilizari precum si alte informatii relevante in acest sens. Totodata, va rugam sa verificati cu atentie planta si sa ne comunicati daca observati si alte simptome de afectiune (depuneri, pulberi, decolorari, puf alb, panze fine pe partea inferioara si superioara a frunzelor etc.) sau daunatori. In cazul in care observati simptome de afectiune/daunatori, va rugam sa atasati fotografii clare si relevante cu acestea/acestia.

   # 202630
   0 urează frunze verzi
   • Cristina
    18 ianuarie 2024

    Il am inainte de pandemie. A fost un lastar.
    Deci inainte de 2020. Probabil il am din 2019.
    Vara sta pe balcon si il ud zilnic, dimineata.
    Iarna sta in bucatarie si il ud o data pe sapt. Cand e pamantul uscat.
    Nu imi dau seama daca are puf alb. Mie mi se pare a fi praf. Posibil sa fie si puf alb pe sub frunzele foarte afectate. In rest se usuca si au acele puncte. Dar nu toate.
    Mai am alti 2 ficusi cu frunze mici/marunte in sufragerie, aceea au avut paienjenei si frunze galbene si au chelit. Nu stiu cu ce i.a tot stropit sotul ca sa dispara.
    Dar nu au intrat in contact in toti acesti ani. Prin urmare, ficusul despre care vorbim (Ficus elastica), a putut creste pana in tavan cu ceilalti daunatori ce se afla in sufragerie .
    Nu are panze.
    Am atasat poze in ambele mesaje.

    # 202632
    1 urează frunze verzi
    • Tom BotanistulSPECIALIST
     19 ianuarie 2024

     Buna ziua, din fortografiile si informatiile transmise de dvs., deprecierea ficusului a putut fi cauzata de mai multi factori precum: atacul unor acarieni, umiditate atmosferica scazuta, posibil prezenta unor curenti de aer, lipsa unei fertilizari adecvate. In cazul acesta, se recomanda indepartarea frunzelor foarte afectate si efectuarea a 2 tratamente cu un insecticid precum Vertimec 1.8 EC, 10 ml, in doza de 5 ml/10 L apa (al 2-lea tratament se va realiza la 7-10 zile dupa primul tratament efectuat). Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum: Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe partea superioara si inferioara a frunzelor, cat si pe tulpina. Este indicat sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Tratamentele se pot aplica si in cazul celorlalte plante din incinta (daca este cazul).
     Pentru sprijinirea plantei in depasirea perioadei de stres suferite, dupa 7-10 zile de la finalizarea tratamentelor cu insecticid, este recomandata aplicarea foliara a unui ingrasamant precum Spray Organic pentru Plante de Interior Zimmerpflanzen, 500 ml, care ajuta plantele sa isi revina mai repede dupa infestare. Iar din primavara este important sa ii asigurati nutrientii necesari unei dezvoltari optime, utilizand un ingrasamant special conceput pentru ficusi si plantele verzi (Ingrasamant Ficus Freund, 350 ml). In ceea ce priveste umiditatea, avand in vedere ca ficusul este o specie tropicala, acesta prefera o umiditate atmosferica mai ridicata, pentru a creste umiditatea, puteti avea in vedere pulverizarea plantei cu apa utilizand un pulverizator precum Pulverizator manual Volpi TECH1 sau amplasarea unor recipiente cu apa in proximitatea plantei sau utilizarea unui umidificator.
     Mai multe informatii cu privire la ingrijirea speciei, regasiti si in articolul din Comunitatea Botanistii: Ficus, informatii si sfaturi de ingrijire.

     # 202651
     0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Ficus

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi