Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Lucian Simcea
   27 august 2023
   2 urează frunze verzi

   Ficus, frunze îngălbenite pe margine

   Ajutor, vă rog!
   Avem acest ficus (elastica – cred?) cam de un an, căruia îi mergea extraordinar într-un ghiveci de 12 litri. Acum 4-6 săptămâni l-am transplantat într-un ghiveci de 33 litri și frunzele de la bază au început să se îngălbenească, una chiar a căzut. Accidental, o frunză am rupt-o în timpu transplantării.

   Planta este udată o dată la săptămână, fertilizată în același timp cu un fertilizant lichid COMPO, NPK 7-3-6, +S 0.01%, B 0.01%, Cu 0.02%, Fe 0.05%, Mn 0.02%, Mo 0.001%, Zn 0.002%. Este amplasat lângă un geam sudic umbrit după ora 14, geamul din spate (estic) e luminat direct doar 1-2 ore la răsărit. Solul folosi este ce de ”plante verzi”, dar care pare ”alburiu” la suprafață. Apa folosită este dedurizată.

   #182786

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   28 august 2023

   Buna ziua. In cazul acesta cel mai probabil deprecierea a intervenit in urma unui cumul de factori abiotici, precum stresul suferit la transplantare (Transplantarea plantelor decorative de interior – in special avand in vedere faptul ca operatiunea a fost efectuata in plin sezon de vegetatie) si umiditatea ridicata si/sau constanta a substratului. Un ghiveci mare implica un volum mai mare de substrat, iar astfel uscarea acestuia in profunzime necesita o perioada mai indelungata de timp. Astfel, se recomanda verificarea periodica a umiditatii substratului (eventual cu un betisor din lemn) si efectuarea udarii numai atunci cand se considera necesar (la intervale mai lungi de timp). Este esential ca ghiveciul sa fie prevazut cu orificii de drenaj al apei, iar apa nu trebuie sa stagneze la baza ghiveciului sau in ghiveciul-masca/farfurioara. Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor si a bazei plantelor, caderea frunzelor si crearea unui dezechilibru plantei. Avand in vedere existenta mucegaiului la suprafata substratului (care este de asemenea un indicator al umiditatii excesive in substrat), este indicata schimbarea primilor centimetri de substrat cu unul nou, proaspat (ex. Substrat Profesional Plante Verzi, 10 litri), urmat de efectuarea unui tratament cu un fungicid bilogic precum Dynamic, 100 g. Acesta se aplica prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
   In plus, se recomanda eliminarea frunzelor depreciate, asigurarea conditiilor de mediu si de ingrijire specifice acestor plante (Ficus, informatii si sfaturi de ingrijire) si aplicarea regulata a unui fertilizant foliar precum AMN Optiferrum, 500 ml sau Spray Luciu pentru Frunze Blatt-Fit, 500 ml, prin pulverizare, conform recomandarilor din descrierea produselor. In lunile calduroase, este indicat ca pulverizarile sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.
   In plus, avand in vedere transplantarea recenta, pentru a imbunatati calitatea substratului si a stimula prinderea in noul ghiveci, precum si pentru a stimula rezistenta ficusului la factorii de stres, se recomanda administrarea regulata a ingrasamantului AMN BonaVita, 500 ml, odata cu udarea, conform recomandarilor de pe eticheta. Prima administrare a acestui ingrasamant se recomanda a fi efectuata la un interval de 10-14 zile (sau mai mult, in functie de necesitatea udarii) de la tratamentul efectuat cu fungicid.
   Avand in vedere starea actuala a plantei si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acesteia pe viitor.

   #182925
   0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Decorative de interior
Ficus

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi