Buna ziua. In cazul acesta cel mai probabil deprecierea a intervenit in urma unui cumul de factori abiotici, precum stresul suferit la transplantare (Transplantarea plantelor decorative de interior – in special avand in vedere faptul ca operatiunea a fost efectuata in plin sezon de vegetatie) si umiditatea ridicata si/sau constanta a substratului. Un ghiveci mare implica un volum mai mare de substrat, iar astfel uscarea acestuia in profunzime necesita o perioada mai indelungata de timp. Astfel, se recomanda verificarea periodica a umiditatii substratului (eventual cu un betisor din lemn) si efectuarea udarii numai atunci cand se considera necesar (la intervale mai lungi de timp). Este esential ca ghiveciul sa fie prevazut cu orificii de drenaj al apei, iar apa nu trebuie sa stagneze la baza ghiveciului sau in ghiveciul-masca/farfurioara. Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor si a bazei plantelor, caderea frunzelor si crearea unui dezechilibru plantei. Avand in vedere existenta mucegaiului la suprafata substratului (care este de asemenea un indicator al umiditatii excesive in substrat), este indicata schimbarea primilor centimetri de substrat cu unul nou, proaspat (ex. ), urmat de efectuarea unui tratament cu un fungicid bilogic precum . Acesta se aplica prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
In plus, se recomanda eliminarea frunzelor depreciate, asigurarea conditiilor de mediu si de ingrijire specifice acestor plante (Ficus, informatii si sfaturi de ingrijire) si aplicarea regulata a unui fertilizant foliar precum sau , prin pulverizare, conform recomandarilor din descrierea produselor. In lunile calduroase, este indicat ca pulverizarile sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.
In plus, avand in vedere transplantarea recenta, pentru a imbunatati calitatea substratului si a stimula prinderea in noul ghiveci, precum si pentru a stimula rezistenta ficusului la factorii de stres, se recomanda administrarea regulata a ingrasamantului , odata cu udarea, conform recomandarilor de pe eticheta. Prima administrare a acestui ingrasamant se recomanda a fi efectuata la un interval de 10-14 zile (sau mai mult, in functie de necesitatea udarii) de la tratamentul efectuat cu fungicid.
Avand in vedere starea actuala a plantei si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acesteia pe viitor.